Računar više ne pobeđuje samo u šahu: sredinom februara IBM-ov superkompjuter Watson pobedio je dvojicu šampiona kviza Jeopardy, u kome se odgovara na tekstualna pitanja koja podrazumevaju široko opšte znanje iz raznih oblasti. Da li je Tjurningov test sledeći?  «pročitajte više»
- PC #175 (Mart 2011)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Aleksandra Šakić
Neposredno nakon CES-a, Samsung predstavlja novosti na već tradicionalnom Evropskom forumu u Budimpešti. Naglašeni su mobilnost i multimedija, a uređaji postaju sve pametniji.
preview
Bojan Stanojević
Posle dužeg čekanja, cene monitora sa LED pozadinskim osvetljenjem spustile su se toliko da se LED više ne može smatrati luksuzom, već direktnom konkurencijom konvencionalnoj CCFL tehnologiji. U velikom pregledu tržišta uporedili smo monitore obe vrste i zaključili da i jedna i druga imaju svoje adute. Takođe smo zaključili da neke druge stvari ostaju luksuz...
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Vesti
Marko Herman
nopreview
Tablice u zemlji čuda
Bojan Stojanović
Nove registarske tablice na automobilima u Srbiji mnogostruko dotiču računarsku tehnologiju. Imamo li razloga da budemo zadovoljni novim obeležjem naših limenih ljubimaca?
nopreview
Metronom
Bojan Petrović
U poslednjem kvartalu 2010. godine prodato je više mobilnih telefona nego računara, pa nije neobično što ovi mali uređaji dobijaju sve nove i nove primene. Mogu li se upotrebiti za opravku ulica u Beogradu? Moći će... za jedno X godina.
nopreview
Mobile World Congress 2011
Jovan Marić
Velike premijere, nove alijanse i uređaji, prebacivanje težišta na mobilne aplikacije... Bile su to samo neke od glavnih tema ovogodišnjeg kongresa koji je u Barseloni organizovala GSM asocijacija.
nopreview
Mobilnost vs. performanse
Miloš Stamenković
Kada dođe vreme za novi računar, najpre treba razmisliti o veličini kutije u koju će on biti smešten. Imali ste desktop, sada svi govore da treba preći na notebook, a onda poželite da napravite još jedan korak i kupite netbook... Koji je pravi za vas?
preview
Bojan Stanojević
Prenosivi računari visoke klase sa 3D prikazom su novi hit. HP-ov takmičar u ovoj klasi zove se Envy 17 - pogledajmo šta on može, u saradnji sa automatskim naočarima...
nopreview
GPU strana čipseta
Miloš Stamenković
GPU se polako ustalio u jezgru sistema, a odnedavno i u jezgru procesora. Da li Sandy Bridge generacija procesora konačno donosi integrisanu grafiku po meri korisnika?
nopreview
Kuća na klik
Mladen Mijatović
Automatizacija naših domova i svakodnevnog okruženja je aktuelna tema, o kojoj smo pisali u više navrata. Predstavljamo kompletno rešenje za Home Automation firme Vucomm, zasnovano na Coco kontrolerima, Telldus Telstick adapterima i Dovado 4GN ruteru.
nopreview
Sačuvajte zvuk
Branislav Bubanja
Olive Media Products nudi po mnogo čemu neobičan medija-server. U kombinaciji sa odgovarajućim strimerom, on će vam obezbediti kvalitetnu muziku i vrhunski zvuk u čitavom stanu.
nopreview
Dodir elegancije
Bojan Stanojević
U PC #174 predstavili smo HP-ov all-in-one računar TouchSmart 300. Utisci se još nisu slegli, a već je stigao njegov naslednik, TouchSmart 310. Tehnološki napredak je evidentan...
preview
Nebojša Rašković
Nova serija Lexmark-ovih kolor lasera više klase nosi oznaku C792, koristi unapređene kasete s tonerom i novi elektronski sklop. Isprobali smo C792de i njegovog multifunkcijskog "brata", X792de.
preview
Bojan Stanojević
U skladu sa trendovima, ViewSonic nudi monitore i sa LED i sa CCFL pozadinskim osvetljenjem. Isprobali smo tri modela, VA1931wa LED, VA2231wma i VX2439wm, a malo više su nam se dopali oni sa CCFL ekranom.
nopreview
Magnetna veza
Mladen Mijatović
Intex IT-313WC je mala i jeftina Web kamera sa magnetnim postoljem. A ima i mikrofon, pa je pogodna za Skype i druge servise za video-konferencije.
nopreview
Deljenje USB resursa
Branislav Bubanja
Hardverski resursi se obično dele preko mreže, ali neki mogu i preko USB-a. Potreban vam je samo Wiretek USB 2.0 Share Switch.
nopreview
Univerzalni USB punjač
Branislav Bubanja
Imate uređaj čije se baterije pune preko USB-a, a nemate računar pri ruci? SpeedLink Pecos Mobile će vam lako i jeftino rešiti taj problem.
preview
Nenad Veljković
Posle point-and-shot, four-third i micro-four-third, stižu i kompaktni fotoaparati za entuzijaste, enthusiast compact. Recimo, Olympus XZ-1.
nopreview
Olga Maksimović, Limundo
Andrijana Maksimović, Aleksandra Šakić
Kao najbolji domaći aukcijski sajt i jedan od najboljih sajtova u Srbiji, Limundo je zaslužio da se jedna dama iz njegovog tima nađe na Pink stranama. O tajni uspeha Limunda, neobičnim aukcijama i online plaćanju razgovarali smo sa Olgom Maksimović, marketing menadžerom.
preview
Mladen Mijatović
Odnos sistem-administratora i IT security timova sa jedne i korisnika korporativnih mreža sa druge strane oduvek je bio igra policajaca i lopova, u kojoj ovi prvi već duže vreme ozbiljno posrću. Palo Alto Networks firewall je moćno novo oružje u rukama mrežne policije.
nopreview
Završni račun
Marko Herman
Potreba za intenzivnom i vremenski zahtevnom komunikacijom sa knjigovođom je u februaru izraženija nego inače. Korisnici ERP sistema mogu da spreme za predaju sve zakonom zahtevane izveštaje već sredinom januara: sistemski vođene transakcije se u zaokruženom sistemu sumiraju prostim upitom, u formi završnog računa, bilansa stanja i uspeha.
nopreview
Analogni ili digitalni video-nadzor?
Mladen Mijatović
Prednosti digitalnih IP CCTV sistema u odnosu na analogne su očigledne, ali u finansijskom smislu postaju vidljive tek kada je broj kamera u sistemu dovoljno velik. Gde se nalazi granica isplativosti?
nopreview
Upravljanje ljudskim kapitalom
Aleksandar Jocić
Ljubav nije nužna da bi čovek radio, ali je raditi mnogo lepše kad je ima - ako ne prema samom poslu, onda barem prema onima sa kojima radite. Čak i ako nikoga ne volite, uvek prija saznanje da neko misli na vas. Tekst je namenjen onima koji misle o svojim zaposlenima, prate njihov razvoj, ulažu u njih... i za uzvrat dobiju više.
nopreview
Service Pack 1
Voja Gašić
Service Pack 1 za Windows 7 objavljen je nešto ranije nego što je najavljen - ako imate aktiviranu opciju automatskog update-a sistema, ovo unapređenje već vas je stiglo u noći 22. februara. Šta ste, dakle, novo zatekli na računaru 23. ujutru?
nopreview
Novi oblici digitalne borbe
Vladimir Vučinić
Sve veći broj pretnji s Interneta zahteva sve domišljatije i efikasnije načine zaštite. Saznajte kako Symantec, kroz novi Endpoint Protection 12.1, planira da zaštiti vaše sisteme.
nopreview
Priča o Exchange-u
Branislav Kolar
Microsoft Exchange Server je popularna kolaborativna serverska platforma namenjena pre svega e-mail komunikaciji. Profilisao se kao messaging solution standard i trenutno ima udeo od 65-70% ukupnog tržišta. Vreme je da ga detaljnije analiziramo...
preview
Nenad Veljković
Rad po slojevima je, uz selekcije, najmoćnije oruđe Photoshop-a. Načini po kojima se slojevi mogu međusobno mešati predstavljaju osnovu te snage i izvor su mnogih efekata koji će vas često prijatno iznenaditi.
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
AIDA64 - dijagnostika i testiranje sistema, Intel Processor Diagnostic Tool, BurnIn Test i Kaspersky Pure.
preview
Voja Antonić
Obrada podataka ne mora da bude deterministička i zasnovana na logici. Po ugledu na mozak, razvijeni su sistemi za rešavanje problema kod kojih algoritamski pristup nije primenljiv
nopreview
Plati mobilnim
Boris Stanojević
Mobilno bankarstvo stiže, a pred nama je mogućnost autorizacije transakcija kroz digitalni sertifikat upisan na SIM karticu vašeg mobilnog telefona. Upoznajmo servis koji nude četiri domaće banke.
nopreview
Femtoćelije i bežične mreže
Nadežda Veljković
Sve veći zahtevi za prenosom podataka u mobilnim mrežama dovode do zagušenja, posebno u gusto naseljenim urbanim sredinama. Kako obezbediti bolju uslugu za korisnike? Jedna od najnovijih ideja, koja bi mogla poboljšati kvalitet mobilnog komuniciranja, zasniva se na korišćenju femtoćelija.
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Odabrani bajtovi
Marko Herman
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Vedra strana
nopreview
PC-DVD #175
Na martovskom DVD-u za čitaoce "PC"-ja ekskluzivno smo, u dogovoru sa Društvom za informatiku Srbije, pripremili elektronsko izdanje publikacije "50 godina digitalnog računarstva u Srbiji" - pročitajte 20 tekstova naših vrhunskih IT stručnjaka sa fakulteta, institituta i velikih firmi i pogledajte fotografije i novinske tekstove objavljene o CER-u, Galaksiji, Loli 8... Nismo, naravno, zanemarili ni uobičajene sadržaje PC DVD-a: PC Aplikacije su novi OpenOffice.org, "konkurentski" (takođe besplatni) Libre Office 3, Microsoft Mathematics 4 i Kaspersky Pure, PC Utility sekcija sakuplja programe za testiranje i procenu performanski računara, u PC Games grupi je sjajna besplatna igra World of Padman, a tu su naravno i PC Antivirus, PC TimeLine, PC Fun...


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter