GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #175 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Kompaktni entuzijasta
Nenad Veljković
Posle point-and-shot, four-third i micro-four-third, stižu i kompaktni fotoaparati za entuzijaste, enthusiast compact. Recimo, Olympus XZ-1.
- PC #175 (Mart 2011)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Kompaktni entuzijasta

I pored pojeftinjenja entry‑level DSLR aparata i pojave kompaktnih i jeftinih mirrorless rešenja, firme Nikon, Canon, Panasonic, Olympus i Samsung formiraju enthusiast compact klasu: Canon PowerShot S95, Samsung TL500(EX1), Panasonic Lumix DMC‑LX5... Olympus-ovo udarno oruđe je svetlosno jak objektiv, a Olympus XZ‑1 predstavlja prvi kompaktni aparat ove firme koji je dobio sočivo sa oznakom Zuiko (iZuiko Digital 4×Optical Zoom ED 6‑24mm 1:1,8‑2.5). Objektiv nudi veoma dobar raspon sa maksimalnom blendom f/1.8 na ekvivalentima od 28 mm i f/2.5 na 112 mm ugrađenog zuma. Svetlosno jak objektiv velika je prednost kada snimate sa slabijim osvetljenjem i manjim ISO vrednostima. I pored očekivanja čuda od ovakvog tipa kamere, smatram da je ISO 400 granica za korektnu sliku. Nekakav integritet kolora postoji i do ISO 1600, ali se daljim povećanjem osetljivosti gube detalji i deformiše boja.

Aparatima sa malim senzorom teško je postići efekat „neoštrine po dubini“, što često smeta onima koji žele da neoštrinom smanje uticaj pozadine i bolje istaknu neki objekat u prednjem planu. Među ključnim faktorima tu su i fizička veličina otvora blende i ugao gledanja. Na dužem zum rasponu (112 mm) XZ‑1 objektiv ima blendu čiji je prečnik 9,6 mm. Uporedimo li to sa maksimalnim prečnikom blende od 9,8 mm tipičnog 83 mm (ekv.) kit objektiva kod aparata sa APS‑C senzorom, shvatićemo da su ovo performanse bliske klasičnim portretnim objektivima. Brojke govore i da je kontrola dubinske oštrine znatno bolja i od optike iz Micro Four Thirds klase čiji je prečnik blende (kod 84 mm ekv.) 7,5 milimetara.

Senzor 1/1.63“ CCD sa 10 Mp jedan je od najvećih u segmentu kompaktnih kamera sa neizmenjivim objektivima. Specifikacija senzora je veoma bliska senzoru modela Panasonic LX5. Maksimalna rezolucija je 3648×2736 (4:3) a u sadejstvu sa dobrim objektivom i procesorom slike (TruePic V) dobija se kvalitetna fotografija i mnogo bolji tretman šuma. Senzor spominjemo i kao deo sistema za stabilizaciju slike (sensor‑shift stabilization).

Senzor slike: 1/1.63" CCD. Objektiv: iZuiko Digital 4xOptical Zoom ED 6-24mm 1:1,8-2.5. Dimenzije i masa: 111×65×42 mm, 275 g (bez baterije). LCD displej: 3.0” AMOLED (610k). Detekcija lica: Da. Fotografije: 10 Mp (3648×2736), RAW, RAW+JPEG, JPEG. Video: 1280×720, 640×480, 30 fps, AVI MJPEG. Brzine zatvarača: 60-1/2000 s, Bulb (do 16 minuta). Osetljivost: (ISO) 100-6400. Memorija: 55 MB interne + SD/SDHC/SDXC. Konektori: USB 2.0 (Hi Speed), Micro HDMI, Video Out (NTSC / PAL), Hot shoe. Napajanje: LI-50B Lithium-Ion, 320 ekspozicija. Cena: 459 evra.

Dopalo nam se to što su konstruktori odabrali četvrtasti oblik kućišta (110,6×64,8×42,3 mm). Metalna konstrukcija zato zaokružuje utisak pouzdanosti i elegancije. Završna obrada podrazumeva matcrnu i sjajnobelu varijantu. Neočekivana masa (275 grama bez baterije i kartice) koju primetite čim se prihvatite modela ZX‑1 pomaže osećaju balansa, a tome doprinosi i mala gumirana raster površina na zadnjoj strani. Blizu te pozicije nalazi se dugme za direktno startovanje video-režima. Na desnoj strani zadnjeg panela nema još mnogo tastera. Pored već standardnog kružnog, četvorostranog tastera tu su još samo Preview, Menu i Info tasteri. Preostalu površinu ispunjava AMOLED (Active Matrix Organic Light Emitting Diode) displej kao kod modela Samsung TL500/EX1, sa RGB matricom (PenTile raspored piksela).

Sistem podešavanja otvora blende i ekspozicije prstenom oko objektiva je inovativan, kao i izmena preostalih opcija kombinacijom displeja i prstena oko četvorostranog tastera. Na točkiću na gornjem panelu aparata izabere se režim prioriteta blende ili brzine zatvarača, a onda se oni menjaju okretanjem prstena oko objektiva. Vrednost koja se prilagođava izabranoj (kontrolisanoj) brojci menja boju u belo kada je kombinacija uparena. Za preostale opcije postupak je malo drugačiji. Pritiskom na svaku od strelica na kružnom tasteru bira se po jedan set opcija koje se posle menjaju okretanjem malog prstena koji okružuje četvorostrani taster.

Aparat nema tražilo, ali se preko kontakta za eksterni fleš može priključiti eksterno VF‑2. Preko istog fleš kontakta moguće je priključiti i eksterni mikrofon. Ugrađeni blic iskače iz ležišta kada se pritisne mala poluga na poleđini i omogućava daljinsku kontrolu kompatibilnih eksternih FL‑36R fleš modela. Ovo je jedinstven sistem kontrole za ovaj tip kamera, što kreativnije korisnike može naterati da razmisle o dodatnim blicevima. Aparat će vas sigurno privući i sistemom napajanja preko USB kabla. Tako aparat, spojen zbog prebacivanja slika, istovremeno i napaja LI‑50B Lithium‑Ion akumulator.

Mala primedba odnosila bi se na nedostatak tastera za direktnu izmenu ISO vrednosti i balansa bele. Međutim, sve su to sitne primedbe ovakvom tipu kamere koji će kvalitetom izrade i osobinama bitnim za formiranje kvalitetne slike sigurno pronaći svoju ciljnu grupu.

Korisne adrese:

Olympus
http://www.olympus.rs/

BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter