GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #175 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Mobilni 3D, bez kablova
Bojan Stanojević
Prenosivi računari visoke klase sa 3D prikazom su novi hit. HP-ov takmičar u ovoj klasi zove se Envy 17 - pogledajmo šta on može, u saradnji sa automatskim naočarima...
- PC #175 (Mart 2011)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Mobilni 3D, bez kablova

HP Envy 17. Ekran: 17,3” 1920*1080 • Procesor: Intel Core i7 720GM 1,6/2,8 GHz • Memorija: 6 GB • Disk: 500 GB • Optički uređaj: Blu-ray combo • Grafika: ATI HD5850 • Operativni sistem: Windows 7 Home Premium 64. Preporučena cena: 179.990 dinara.

HP Envy 17 je dizajniran na sličan način kao i manje verzije serije Envy: kućište je veoma čvrsto i robustno, ali istovremeno i elegantno, relativno male debljine i fine završne obrade; privlačnosti dodatno doprinosi natpis HP na poklopcu koji svetli kada je računar uključen. Kombinacija elegancije, čvrstine i veličine morala je ipak da se odrazi na težinu – kao većina prenosivih „sedamnaestica“, ovaj računar vas neće inspirisati da ga često nosite sa sobom.

Moćan i vruć hardver

Ispod poklopca ćete zateći prilično jednostavan prizor: glossy ekran i kameru (HD rezolucije) iznad njega, a veliki touchpad i tastaturu sa numeričkim blokom i ravnim tasterima, sličnu kao na većini drugih HP‑ovih računara, na donjem delu. Dodatnih tastera, čitača otisaka prstiju ili nekih drugih dodataka – nema. Ali, tasteri su osvetljeni, tako da možete da radite i u mraku, a možete i da isključite osvetljenje. Zahvaljujući čvrstoj konstrukciji, tastatura se ne ugiba, tako da je sveukupno ocenjujemo kao natprosečnu.

Iako se na tržištu mogu naći i snažnije mašine, hardver u ovom računaru zaslužuje poštovanje: Intel‑ov procesor Core i7 radi na 1,6 GHz, odnosno 2,8 GHz u režimu Turbo Boost, kada se ne koriste sva jezgra. Na raspolaganju ima veoma dobrih 6 GB memorije, ugrađen je jedan disk kapaciteta 500 GB, a za optički uređaj je izabran Blu‑ray combo. On je u slot verziji, čime nismo baš oduševljeni – male diskove nećete moći da koristite. Naravno, u ovoj klasi se podrazumevaju gigabitni Ethernet i wireless tipa n.

Envy 17 ima četiri USB priključka, od kojih je jedan verzije 3.0, a jedan je kombinovan sa eSATA. Multimedija je dobro podržana – pored VGA i HDMI utičnica, naći ćete i mini display port, a čak i ako ne koristite spoljni monitor ili televizor, ekran ima Full HD rezoluciju i natprosečnog je kvaliteta (za prenosivi računar); isto važi i za zvuk koji je natprosečnog kvaliteta. Ni gejmeri neće imati mnogo zamerki – HP je ugradio ATI‑jev grafički čip HD5850 koji je odličan u 2D igrama, ali ipak malo zaostaje za konkurencijom kada je o 3D igrama reč.

Kombinacija snažnog hardvera i elegantnog kućišta nije mogla da prođe bez posledica: ako „dodate gas“, Envy 17 će se prilično zagrejati – povišenu temperaturu osetićete čak i na touchpad‑u, pa termin laptop ovde nije baš primeren – neće vam biti prijatno da ovaj računar držite u krilu (mada, ako vam je hladno...). Slično je i sa ugrađenom baterijom – njen kapacitet je 62 Wh i uz lagane zadatke, ona će pružiti solidnu autonomiju. Ali, pod punim gasom, vrlo brzo će se isprazniti.

Komforan 3D

Envy 17 omogućava 3D prikaz i uz njega se dobijaju odgovarajuće naočari, koje su nam se veoma dopale. Pre svega, lakše su od većine drugih i nećete se zamoriti ako ih koristite, ali još lepše je to što rade potpuno automatski, naravno, bez kablova. Na njima nema nikakvog prekidača, a aktiviraće ih računar kada započnete reprodukciju bilo kog 3D filma; naočare će se automatski isključiti kada se film završi, ili ako se udaljite od računara i tako izađete iz dometa ugrađenog primopredajnika. Koriste „dugmastu“ litijumsku bateriju (nismo je vadili, ali po svemu sudeći radi se o standardnoj CR2032) – koliko će ona trajati ne znamo, ali sve vreme testiranja naočari su radile besprekorno.

Naravno, ne treba očekivati da računar ove klase bude jeftin. Za Envy 17 treba izdvojiti dosta novca; u poređenju sa konkurentskim modelom slične cene, prikazanim u prošlom broju, dobija se nešto skromniji hardver, ali su (veoma praktične) naočare deo paketa. Rekli bismo da je Asus bolji izbor za gejmere – za multimediju bismo dali prednost HP‑u, za ostale primene... razmislite i odmerite.

Korisne adrese:

Hewlett-Packard
http://www.hp.rs
BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter