GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #175 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Lexmark za teške zadatke
Nebojša Rašković
Nova serija Lexmark-ovih kolor lasera više klase nosi oznaku C792, koristi unapređene kasete s tonerom i novi elektronski sklop. Isprobali smo C792de i njegovog multifunkcijskog "brata", X792de.
- PC #175 (Mart 2011)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Lexmark za teške zadatke

Lexmark C792de. Rezolucija (mono i kolor): 1200×1200 dpi, 4800 dpi softverski • Brzina štampe A4 (mono): 47 ppm • Memorija (osnovna/maksimalna): 512 MB/1024 MB • Radni takt procesora: 1,2 GHz Cena: 1.617 evra

Lexmark se poslednjih godina sve intenzivnije probija na tržište kolor lasera, kako sve višim kvalitetom otiska, tako i povoljnom cenom štampe. To nije slučajnost – Lexmark je mnogo ulagao u unapređenje tonera, što je za rezultat imalo brojne nagrade u oblasti kvaliteta štampe, a osim toga, u sve svoje lasere i MF mašine ugrađuje najkvalitetnije komponente. To je ovom brendu donelo prednost koja do sada nije toliko isticana – stabilnost i dobre performanse.

Lexmark C792de je jedan od najmoćnijih samostalnih kolor lasera u svojoj klasi i verovatno najbrži kolorac koji smo dosad testirali. Vizuelno je jednostavno osmišljen – svedenih je linija i napravljen od kvalitetne plastike koja se lako održava. Iz oznake lako se može zaključiti da ima mrežni adapter i da štampa dvostrano. Glavna snaga ovog modela krije se u prenosnom mehanizmu, specijalno dizajniranom da izdrži produkciju od 47 stranica u minutu. Maksimalna rezolucija štampe je 1200×1200 dpi, a softverskim metodama se može podići do impresivnih 4800 dpi. Moćne karakteristike prati funkcionalnost, pa tako ovaj model ima ekran osetljiv na dodir preko koga upravljate svim funkcijama kada nije u interakciji s računarom. Kontrola potrošnje tonera se podrazumeva, kao i informacije o raspoloživom papiru u kaseti. Ulazno‑izlazni blok je odlično realizovan i može da primi veliki broj listova, odnosno odštampanih stranica. Pored toga, C792de je modularan i lako ga možete opremiti dodacima – ulaznim fiokama i finišerima.

Lexmark X792de. Rezolucija (mono i kolor): 1200×1200 dpi, 4800 dpi softverski • Brzina štampe A4 (mono i kolor): 47 ppm • Memorija (osnovna/maksimalna): 1 GB/2 GB • Radni takt procesora: 1,2 GHz • Funkcije: Kopiranje, štampanje, skeniranje i faks Cena: 4.400 evra

Lexmark C792de, kao i cela porodica uređaja zasnovanih na njemu, daje odlične kolor otiske, što naročito dolazi do izražaja kod grafika i jednostavnijih fotografija. Boje su verno reprodukovane, a detalji oštri i bez izobličenja. Na testovima nismo primetili savijanje po uglovima, kao ni rasipanje tonera van okvira otiska. Ukratko, C792de je vrhunska mašina za ozbiljna radna okruženja.

Kada na C792de dodate ADF, bolju i funkcionalniju kontrolnu tablu i nešto više radne i skladišne memorije, dobijete multifunkcijski uređaj Lexmark X792de. On objedinjuje četiri osnovne funkcije: štampanje, kopiranje, skeniranje i faks. Pošto su mu performanse iste kao kod modela C792de, barem kada je reč o štampanju, fokusiraćemo se na ostale funkcije. ADF je nešto što odmah upada u oči i on je prilagođen zahtevnijim poslovnim okruženjima, pa tako prima veći broj dokumenata. Skener je dobar, solidne je brzine i kvalitetno obavlja svoj posao, a jedina mana mu je to što ima nešto agresivniji algoritam, pa fotografije sa mnogo detalja deluju „napeto“ i ponekad „teško za oči“. To se relativno lako rešava „kopanjem“ po logistici i podešavanjem kolorita i osvetljenja, ali proces ume da potraje... Kopir je implementiran bez greške i nismo imali primedbi na njegov rad – daje lepe kopije, bez mnogo izobličenja i sa blažim prelazima. Kao i C792de, može se nadograditi opcionim dodacima, što ga čini fleksibilnim. Zbog toga će i cena biti viša, ali će u svakom slučaju biti opravdana i brzo će povratiti uloženo.

Korisne adrese:

Direct Link
http://www.dl.rs/gdekupiti/

SLEDEĆI TEKST U PC #175
preview
Noviteti iz ViewSonic-a
Bojan Stanojević
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter