GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #165 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Zoran Kehler
Je li stvarno bilo toliko dugo? Pre tačno 25 godina firma koja se bavila razvojem softvera u oblasti veštačke inteligencije registrovala je domen symbolics.com, što je službeno prvi komercijalni domen.  «pročitajte više»
- PC #165 (April 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Bojan Stanojević
Ovogodišnji veliki pregled tržišta ponitora pokazao je da se stvari polako menjaju - uz i dalje vladajući TN panel, sve su češći i superiorni IPS i PVA paneli, a njihove cene više nisu nedostižne. Vreme je za novi monitor - izaberite jedan od 25 modela koje smo detaljno testirali.
preview
Aleksandar Veljković
Da li je bolje pametnom telefonu dodati GPS prijemnik ili od GPS uređaja napraviti pametni telefon? Do sada smo se sretali s prvim pristupom, a sada Garmin Asus nuvifone G60 kreće drugim putem...
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Vesti
Marko Herman
nopreview
TED - Ideje koje će promeniti svet
Draško Drašković
Albert Ajnštajn je rekao da je najvažnije za čoveka da nikada ne prestane da postavlja pitanja. Dokaz je jedan od najpopularnijih edukativnih sajtova koji su ujedno i izvor inspiracije - TED.com.
nopreview
Ekstremno novi Core i7
Miloš Stamenković
Novi izdanak Core i7 tehnologije, 980X Extreme Edition, donosi čak šest jezgara čije se dejstvo udvostručuje prisustvom Hyper Threading tehnologije. Vredelo je pogledati...
nopreview
Tri pogleda na laptop
Marko Savković
Pred nama su se našla tri prenosna računara za poslovne korisnike: Lenovo T410, Fujitsu T5010 i ASUS UL30vt. Nova generacija se ponosi većom autonomijom, boljim procesorime i novim dodacima, ali koliko to realno znači u radu?
nopreview
GigaByte 890GPA-UD3H
Miloš Stamenković
Novi AMD-ov čipset 890GX donosi ugrađenu podršku za SATA III i USB periferije. Testirali smo ga na luksuznoj Gigabyte-ovoj ploči...
nopreview
U LED svet(l)u
Voja Antonić
Pošto smo prošlog meseca upoznali teoriju rada savremenih rasvetnih tela, prelazimo na praktičnije teme: kako uvesti LED rasvetu u stan ili radni prostor.
nopreview
Video želje, čestitke i pozdravi
Branislav Bubanja
Zahvaljujući Internetu, možemo da popijemo kaficu u video-čatu s rodbinom i prijateljima ma gde da se na zemaljskoj kugli oni nalazili - potrebna je samo Web kamera i softver. Izaberimo jedno i drugo...
preview
Dejan Ristanović
Koliko puta ste čitali o pametnim kućama budućnosti? Priče zvuče zanimljivo, ali postaju mnogo zanimljivije kad poželite da "opametite" svoj dom. Ako se odlučite za neko od standardnih rešenja, najpre pogledajte šta nudi KNX oprema.
nopreview
Oce ofanziva
Boris Tanacković
Kompanija Oce nudi dva nova multifunkcijska uređaja koja slede koncept pouzdanosti i jednostavne upotrebe
nopreview
Robonaut u svemiru
Nadežda Veljković
Roboti nikako da stignu u naše kuće, ali polako idu u svemir - NASA je osmislila novu generaciju humanoidnih robota za svemirska istraživanja. Da vidimo šta ume Robonaut 2, ili popularnije R2 - zvuči kao dobar početak, ali nedostaje D2...
nopreview
Slikaj se i počni
Bojan Stanojević
Umesto da kucate korisničko ime i lozinku, ili eventualno priložite otisak prsta, bilo bi dobro da računar ume sam da vas prepozna. HP ProBook 4520s ume!
preview
Mladen Mijatović
Qnap TS-259 Pro je mrežni storage server opremljen sa dva hard diska, obiljem korisnih opcija i nekim zanimljivim novitetima kao što je iSCSI. Kako se on snalazi u kominikaciji sa udaljenim data serverima?
nopreview
Plantronics BackBeat
Mladen Mijatović
Handsfree kompleti su najčešće koriste za telefonske razgovore, a ne i za slušanje muzike. Ako želite bežični stereo muzički ugođaj, tu je Plantronics BackBeat.
nopreview
Daska koja svira
Branislav Bubanja
Soundbar sistemi zvučnika se već nekoliko godina nalaze u prodaji. Ipak, tek s probojem LCD i plazma televizora, dizajn ovih zvučnika postaje zanimljiv širem krugu korisnika. Isprobali smo Samsung-ovu ponudu...
nopreview
Samsung DVD-C350
Branislav Bubanja
Iako je izražena težnja proizvođača samostalnih plejera da se što pre pređe na Blu-ray standard, tržište DVD plejera je i dalje aktivno. Samsung je još jednom odgovorio na izazov...
preview
Branislav Bubanja
Još uvek ima vozača koji ne mogu da se naviknu da im "nešto" stoji okačeno o uvo dok voze - njima su namenjena alternativna rešenja. Vitebo nudi tri zanimljive varijante, koje čak i ne morate napajati - rade na sunčevu energiju.
nopreview
Canon EOS 7D
Aleksandar Veljković
Canon EOS 7D je privukao veliku pažnju javnosti i izazvao gotovo euforične reakcije ljubitelja ovog brenda: najviša rezolucija u klasi, najveća brzina kontinuiranog snimanja u klasi, najviša rezolucija i brzina HD video zapisa. Da vidimo da li je EOS 7D više od pukih cifara...
nopreview
Nikon P100
Aleksandar Veljković
Ultrazum klasa digitalnih fotoaparata dostigla je zenit i nije lako pronaći prostor za unapređenja. Modelom P100 Nikon je uspeo da napravi korak unapred, pre svega u domenu korisničkog interfejsa, ali je i kvalitet fotografija bolji - paradoksalno, time što je rezolucija smanjena.
preview
Aleksandar Veljković
Olympus svoju PEN koncepciju, kao kvalitetnu alternativu DSLR aparatima, shvata vrlo ozbiljno, a novi E-PL1 predstavlja pokušaj da sa ta nova koncepcija "spusti u narod". Cena je glavni, ali nikako ne i jedini adut ovog fotoaparata.
nopreview
PC Press i Nataša Perić
Aleksandra Šakić, Andrijana Maksimović
Obrazujete se za profesora književnosti, a posle toga zalutate u svet kompjutera i svega što prati ove čudne sprave. Nataša Perić, marketing menadžer kompanije Sion Net, išla je upravo tim putem, a danas je važan član uspešnog tima.
nopreview
RozEee PC
Andrijana Maksimović
Lepo, malo, roze, dizajnirao Karim Rašid... Zvuči kao da se radi o torbici, ali zapravo je u pitanju novi netbook iz Asus-a koji se kratko i jasno zove Eee PC 1008P Seashell 2 Karim Rashid Collection. Ovog puta smo rešili da test obavimo van Redakcije da bismo utvrdili kako se Asus Eee PC ponaša u javnosti: zapravo smo ga malo nosale po gradu i pravile se važne.
nopreview
Elektronsko rukovanje
Aleksandra Šakić
Nalazite se na nekoj konferenciji i ostali ste bez vizit-karti? Zašto ne biste koristili elektronsku, na kojoj možete da uvek imate sveže podatke? Da, ona postoji, i zove se Poken...
nopreview
Rolovana tastatura
Aleksandra Šakić
Tastatura koju možete smotati i staviti u torbu, a pri tom spremna za pranje i otporna na sve što prospete? Vredi probati!
nopreview
Zvuk u belom
Andrijana Maksimović
U Desk-u smo izabrale beli muzički set, koristan kod kuće i neophodan na putu. Sastoji se od belih slušalica Vivanco Sren 50 i Speed Link MSL zvučnika za MP3 plejer.
nopreview
pc165proj.zip
(1,768.11 KB)
VGA video radi za vas (3)
Voja Antonić
Završavajući opis video stepena zasnovanog na Microchip mikrokontroleru, bavićemo se ugradnjom video potprograma u neku vašu aplikaciju.
nopreview
Prva ljubav u X5 izdanju
Bojan Stojanović
Oni koji su radili sa prvim verzijama programa CorelDRAW više nisu tako mladi, ali je novi Corel X5 doteraniji, svežiji i pouzdaniji nego ikada pre. Može li se ova zrela tehnologija, pravljena po meri slavnih dana DTP-a, uspešno koristiti na zahtevnim poslovima modernih računarskih vremena?
preview
Marko Savković
Mobilni svet nestrpljivo očekuje informacije o dolazećem Windows Phone 7 operativnom sistemu, koji bi mogao preokrenuti trendove na tržištu, u Microsoft-ovu korist ili na drugu stranu... Pogledajmo ono što je već poznato
nopreview
SolidWorks u industriji
Mladen Mijatović
Paket SolidWorks je široko primenjen u industriji, pa smo analizirali njegov značaj u firmi koja se oslanja na CAD tokom projektovanja kotlova za centralno grejanje.
preview
Bojan Stojanović
Corel PhotoPaint je moćan program za obradu digitalnih fotografija, skrojen po meri naprednih foto amatera. Zahtevi tih korisnika su iz godine u godinu sve veći, pa da vidimo kako na njih odgovara verzija Photo Pro X3.
nopreview
Postignut cilj
Đorđe Grujić
Lako je napraviti nešto što vam treba kao GDL objekat u ArchiCAD-u, ali Objective postiže svoj cilj - da napravite bilo šta što vam treba, i to vrlo lako!
nopreview
MobTrack:24 - upravljanje flotom
Aleksandar Veljković
Rešenja koja nude daljinski nadzor i upravljanje flotom vozila važan su faktor poslovanja kompanija koje imaju veliki vozni park. MobTrack:24, sistem koji je razvila domaća kompanija MapSoft, jedan je od najefikasnijih sistema ove vrste.
nopreview
Backup & Restore u virtuelnom svetu
Aleksandar Rakić
Acronis svoj glavni proizvod za čuvanje i oporavak podataka unapređuje specijalizacijom vezanom za tehnologiju virtuelizacije.
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
WinOptimizer, Eraser, Wise Registry Cleaner i 3DMark Vantage.
nopreview
Poslovanje u oblaku
Marko Herman
Različite online usluge mogu vam omogućiti bolju organizaciju rada u firmi, a istovremeno doneti i uštedu. Pomažemo vam da steknete utisak šta je sve moguće obaviti većom integracijom vašeg preduzeća i Interneta.
preview
Marko Herman
Dynamics NAV daje preduzećima veliki broj korisnih izveštaja, ali mnogi žele više: pregledne izveštaje koji se lako prilagođavaju. Tu na scenu stupa BI4Dynamics, alat koji postojeću instalaciju obogaćuje funkcijama za poslovno izveštavanje.
nopreview
Kamera sa P-blendom
Mladen Mijatović
Axis P1346 se može opremiti različitim varifokalnim sočivima i posebnom, preciznom blendom. A HDTV polako postaje nepisani standard...
nopreview
Pravi poslovni kurs
Marko Herman
Mala preduzeća obično ne razmišljaju o ERP softveru. Nekada je to možda i bilo opravdano, ali više nema izgovora...
nopreview
Automatizovana bezbednost
Mladen Mijatović
U priči o modernim sistemima IP video-nadzora često pominjemo "ugrađenu inteligenciju" koja se podešava tako da reaguje na predefinisana alarmna stanja. Evo kako to u praksi funkcioniše...
nopreview
Štampanje u mreži
Mladen Mijatović
TP Link nudi širok izbor print servera: od jednostavnih modela koji sve češće nalaze primenu i u kućnom okruženju, pa do komplikovanih gedžeta sa dodatnim funkcijama koje dobro dođu u kancelariji. Isprobali smo nekoliko najinteresantnijih.
nopreview
Video-nadzor u mesh mreži
Pavle Mijatović
Realizacija video-nadzora u bežičnim mrežama ima svojih izazova, a posebno ako se sprovodi u mesh tipu mreže. U kompaniji Konsing uspešno su se izborili s tim izazovima...
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
CeBIT u 3D
Jovan Marić, Boris Stanojević
Ovogodišnji CeBIT prošao je u znaku oporavka IT industrije, ali najviše ćemo pamtiti razne tehnologije 3D prikaza i upravljanje računarom mislima. SF je stigao u Hanover...
nopreview
Panasonic Open Day
Aleksandra Šakić
Preduzeće Division organizovalo je novu manifestaciju pod nazivom Panasonic Open Day. U hotelu "Zira" posetioci su imali prilike da vide ogromne ekrane, uz najavu još većih, nekih i u 3D tehnologiji...
nopreview
Čekajući i-Šta
Zoran Kehler
Petnaest dana, četrnaest, trinaest, dvanaest... Bombarduju nas vestima o novom Apple proizvodu, i tako sve do i-dana, 3. aprila, i puštanja u prodaju iPad-a, najnovije nepotrebne tehnološke igračke na svetu...
preview
Jelica Protić
Od 3. do 6. marta na Kopaoniku je održan šesnaesti YU INFO, koji je okupio preko 350 informatičara željnih novih saznanja i druženja na snežnim padinama.
nopreview
Odabrani bajtovi
Marko Herman
nopreview
Windows 7 bajtovi
Voja Gašić
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Vedra strana
nopreview
PC-DVD #165
Uz tekst o paketu CorelDRAW X5, na DVD-u objavljujemo i njegovu trial verziju, pa možete proveriti kako vam nove alatke odgovaraju. PC Aplikacije su i Audio Cleaning Lab, 3D Mark Vantage kao i nove verzije besplatnog poslovnog paketa OpenOffice.org, na engleskom i srpskom (ćirilica i latinica) jeziku. U sekciji PC Utility sakupili smo alate za optimizaciju sistema, uklanjanje nepotrebnih podataka i oporavak registry baze, dok su igre meseca FreeCiv, nastala po uzoru na Civilization, Fre Col (po ugledu na Colonization) i Avernum. Pošto "PC" slavi petnaesti rođendan, u sekciji PC TimeLine podsetićemo se našeg prvog broja i onome što mu je prethodilo, dok vas u PC Fun odeljku čeka nekoliko parodija, trikova, saobraćajnih karambola...BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter