GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #165 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Nuvi u GSM svetu
Aleksandar Veljković
Da li je bolje pametnom telefonu dodati GPS prijemnik ili od GPS uređaja napraviti pametni telefon? Do sada smo se sretali s prvim pristupom, a sada Garmin Asus nuvifone G60 kreće drugim putem...
- PC #165 (April 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Nuvi u GSM svetu

Garmin Asus nuvifone G60. B2G konektivnost: Quad band GSM/GPRS/Edge 850/900/1800/1900 • Konektivnost: WLAN, Bluetooth, HFP, HSP, AVRCP, A2DP, mini USB • Vreme razgovora: 4 sata • Standby vreme: 250 sati • Dimenzije: 112×58×15 mm • Masa (sa baterijom): 137 g • Memorija: 4 GB, proširiva do 16 GB (microSD) • Ekran: 3,55” (272×480 p)

Nije ni Garmin, a nije ni Asus – ove dve svetski poznate kompanije stvorile su nov brend u nameri da tržištu ponude sintezu GPS uređaja i mobilnog telefona. Dok je kod praktično svih smartphone uređaja GPS prijemnik samo jedan od elemenata dopunske funkcionalnosti, čije kvalitetno funkcionisanje i integracija sa ostatkom funkcija telefona u velikoj meri zavisi od kvaliteta navigacionog softvera koji koristite, Garmin i Asus su u koncipiranju modela G60 primenili obrnut pristup, gde je dobro poznatoj navigacionoj platormi Garmin nuvi dodato ležište za SIM karticu i korisnički interfejs revidiran tek toliko da bi omogućio da sa svojim GPS navigatorom opušteno telefonirate.

Predistorija ovog modela je prilično duga, jer je najavljen još pre par godina. Tada se možda i mogao nazvati revolucionarnim, a sada deluje kao da ga je pomalo pregazilo vreme, posebno imajući u vidu i ne baš konkurentnu cenu od oko 600 evra. Čime će onda nuvifone G60 steći vaše simpatije?

Telefon na GPS‑u

G60 pomalo podseća na neki od robustnih GPS uređaja, mada nije otporan ni na vodu ni na udarce. Na prednjoj strani je ekran osetljiv na dodir, dijagonale 3,55“ i rezolucije 272×480 (solidno za GPS navigator, mada niže od mnogih smartphone modela danas), a tri tastera – za regulisanje jačine zvuka, aktiviranje kamere i uključivanje, smešteni su sa strane i gore. Ugrađena kamera je skromnih mogućnosti – rezolucija je 3 Mp a blica nema, kao ni bilo kakvog dopunskog osvetljenja. Zgodna je možda za geotagging fotografija kojima se dokumentuju pojedine POI tačke u memoriji GPS‑a, ali nedovoljno kvalitetna za one sa ozbiljnijim fotografskim ambicijama. S druge strane, ispod poklopca se nalazi ležište microSD kartice (do 16 GB, interna memorija samog nuvifone‑a je 4 GB), dok za umetanje SIM kartice treba skinuti poklopac i izvući bateriju. Masa i dimenzije modela su u rangu proseka u smartphone klasi.

G60 koristi sopstveni operativni sistem zatvorene arhitekture, dakle nema hakerisanja i dodavanja vaših aplikacija. To ne mora biti toliko loše, jer je korisnički interfejs vizuelno prijemčiv, jednostavan i pregledan, a rad je prilično brz. Već prvi pogled na osnovni meni vam stavlja do znanja da je uređaj prevashodno GPS pa tek onda telefon – od tri velike glavne ikone, Search i View Map su u funkciji navigacionog sistema, dok je samo Call namenjena pozivanju funkcija mobilnog telefona. Tu je i sekundarni red sa 11 nešto sitnijih ikona koji se može povlačiti prstom (u prvom trenutku deluje zbunjujuće), preko koga pristupate svim aplikacijama u uređaju, elementima dopunske Internet konektivnosti i podešavanjima.

Budući da G60 ima i Wi‑Fi i Bluetooth, verovatno ćete zaključiti da vam je pristup Internetu zgodniji preko nekog wireless hotspot‑a nego preko GSM‑a. Od aplikacija tu se konkretno nalaze e‑mail klijent (pristojan), Web browser (pomalo spartanski), MP3 plejer, kalendar, imenik, interfejs za pisanje SMS/MMS poruka, kao i odlična meteorološka aplikacija. Pomenimo i zanimljivi program Ciao!, koji omogućava da, na osnovu GPS podataka, vidite trenutnu lokaciju vaših prijatelja. Spisak upotpunjuju uobičajene aplikacije poput kalkulatora, konvertora mernih jedinica, sata, informacija o letovima i stanju saobraćaja, kao i sinhronizacija kontakata, kalendara i elektronske pošte s računarom.

U kolima i prirodi

G60 ima senzor položaja uređaja koji automatski menja orijentaciju ekrana u zavisnosti od toga u kom ga položaju držite, a tu je i 3D elektronski kompas, pa je mapa koju gledate uvek ispravno orijentisana. U paketu dobijate sve što vam treba za komforno korišćenje u automobilu – pored vakuumskog držača za vetrobransko staklo, tu je i ležište za uređaj koje se povezuje konektorom za 12 V – istog momenta kada uređaj škljocne u ležište, strujni kontakti će automatski doći u dodir sa kontaktima na levom boku G60.

Kao navigator, G60 je potpuno uporediv sa naprednijim modelima familije Garmin nuvi. Ako ste do sada koristili neki od njih, korisnički interfejs će vam biti dobro poznat – pregledan, jasan, funkcionalan, mada možda za neke moderne ukuse nedovoljno šarolik. Mapa Srbije koju koristi je Infoteam SCG Route, najkompletniji GPS kartografski proizvod za područje Srbije. Rutiranje je odlično, glasovno navođenje razgovetno, a aplikacija omogućava i zapis track log‑a, tako da imate uslova i za naknadnu analizu sopstvenog kretanja. Velika POI baza kao i solidna baza kućnih brojeva garantuju vam lako pronalaženje željene destinacije. Naročito nam se dopalo to što navigacija i upotreba mobilnog telefona ne dolaze u koliziju, naročito ako koristite Bluetooth slušalicu dok vozite – kada prihvatite poziv, na ekran će se vratiti mapa, samo će vam mala ikona u uglu stavljati do znanja da je razgovor u toku.

Uz G60 se ne dobija olovka, ali vam ona nije ni potrebna – ekran veoma dobro reaguje na komande vrhom prsta, a ikone su dovoljno velike da vam njihovo pogađanje (čak ni prilikom ukucavanja slova s virtuelne tastature) ne predstavlja problem. Pored punjača za kola i 220 V i nosača za vetrobran automobila, u kompletu sa uređajem dobijate i slušalice sa 2,5 milimetarskim konektorom.

Kome je, dakle, nuvifone G60 namenjen? Sudeći po sloganu na Garmin‑Asus sajtu (www.garminasus.com ), „lokacijski orijentisanom životu“. Dakle, ljudima koji su stalno u pokretu, koji žele da imaju punu kontrolu nad svojim kretanjem, bilo na kom kraju planete da se nalaze, i koji žele uvek da budu odlično obavešteni o tome šta se nalazi oko njih, čak i na mestima gde nikad ranije nisu bili.

Korisne adrese:

InfoTeam
http://www.infoteam.rs/

SLEDEĆI TEKST U PC #165
preview
Pamet u... kuću
Dejan RistanovićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter