GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #165 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Stižu kvalitetniji ekrani
Bojan Stanojević
Ovogodišnji veliki pregled tržišta ponitora pokazao je da se stvari polako menjaju - uz i dalje vladajući TN panel, sve su češći i superiorni IPS i PVA paneli, a njihove cene više nisu nedostižne. Vreme je za novi monitor - izaberite jedan od 25 modela koje smo detaljno testirali.
- PC #165 (April 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Stižu kvalitetniji ekrani

Acer V223W

Posle trinaest meseci došlo je vreme za tržišni pregled monitora. Zašto trinaest? Pregled smo pomerili za mesec dana, pošto su uvoznici i prodavci imali (sasvim opravdanu) primedbu da novi modeli stižu odmah posle CeBIT-a. Odlaganje je dalo rezultate - dobili smo nekoliko novih modela, ali za njih u trenutku zaključenja teksta još nije formirana cena, pa ti monitori nisu bili u konkurenciji za markicu "Najbolja kupovina". Ipak, proverite cenu kad ovaj tekst stigne u vaše ruke, možda ćete se prijatno iznanditi.

Na testiranje su stigla 23 monitora, u širokom opsegu dijagonala, sa zvučnicima i bez njih, a neki su imali i ugrađen TV tjuner. Dva modela omogućavaju rotaciju ekrana u portretni položaj, a jednom se može podešavati visina. Opšti utisak je ujednačen kvalitet slike, tako da će mnogima za izbor biti presudni veličina, dizajn i eventualni dodaci, ali ima i izuzetaka. Krenućemo upravo od njih.

O panelima

LG M2262D

Pre nekoliko godina, kada su se LCD ekrani tek probijali na tržište, tehnologije su se ubrzano razvijale, jer novi ekrani po mnogim karakteristikama nisu mogli da pariraju zrelim CRT monitorima, od kojih su bili bitno skuplji. Svaki proizvođač je forsirao svoju tehnologiju panela, tako da je na tržištu bilo obilje modela svih klasa (i cena). Tada su analitičari prognozirali da će MVA (Multi-domain Vertical Alignment, jedna od nekoliko varijanti matrice sa vertikalno uravnatim tečnim kristalima) paneli dominirati tržištem - prognoza je bila logična, jer je MVA u to vreme nudio najbolji kompromis između karakteristika i cene.

Kako to često biva, logična prognoza se ne mora ispuniti - tržištem vladaju TN (Twisted Nematic, matrice sa uvrnutim kristalima) paneli, iz dva razloga: razvijena je tehnologija koja omogućava njihovu jeftinu proizvodnju, a vreme odziva je najkraće, što odgovara igračima. A igre su često pokretač računarske industrije - pogledajte samo cene ozbiljnijih grafičkih kartica. Neprijatna osobina TN panela je asimetrija vertikalnog ugla vidljivosti slike, a i u pogledu horizontalnog oni pomalo zaostaju za drugim ekranima; s druge strane, prosečan kupac će radije tom nedostatku progledati kroz prste nego da investira u bitno skuplji ekran. Ili je barem tako bilo do sada...

Samsung 2433 LW

TN ekran nije pogodan za televizore (više ljudi sedi u sobi), a oni se masovno proizvode, pa su IPS (In Plane Switching, kristali paralelni s podlogom) paneli dobili snažan impuls. Bilo je samo pitanje vremena kada će ovim ekranima dovoljno pasti cena da proizvođači počnu češće da ih ugrađuju u monitore. Sudeći po ovogodišnjoj ponudi, taj trenutak je upravo došao - na testu smo imali dva takva monitora, uz treći koji je najavljen, ali nažalost nije stigao na vreme u Redakciju. Pomislićete da je to još uvek malo za optimističke prognoze (prošle godine smo imali samo jedan MVA) - možda, ali su važnije od brojnosti njihove cene, koje su sišle ispod granice od 300 evra. Ti monitori još uvek ne mogu da se mere s vrhunskim modelima koji su znatno sluplji, ali pružaju mogućnost nešto probirljivijim korisnicima da, uz umerenu doplatu (u odnosu na TN) dobiju solidan monitor srednje klase, kakvih već nekoliko godina gotovo da i nije bilo.

Brendovi, cene i trendovi

ViewSonic VA2413wm

Cene tehnike padaju, pa su monitori u proseku jeftiniji nego pre godinu dana. Važan razlog je format 16:9, koji sve više istiskuje doskora uobičajeni 16:10. Matematički se lako dokazuje da ista dijagonala daje manju površinu pravougaonika ako je on "pljosnatiji", pa tako monitor od npr. 24" formata 16:9 ima manju površinu ekrana od monitora iste dijagonale formata 16:10. Dodajmo tome i zaokruživanje (24" 16:9 je u stvari 23,6", a 22" istog formata je realno 21,5" itd.) i biće vam jasno da su ove godine monitori u proseku jeftiniji zbog toga što imaju manju površinu ekrana. Takođe, proizvođači su formatu 16:9 prilagodili i dimenzije osnovnih panela od kojih se sečenjem izdvajaju pojedinačni ekrani - nezvanično smo saznali da veliki nezavisni prozvođači imaju problema da obezbede stabilan izvor ekrana formata 16:10.

Format 16:9 je dobar za multimediju, ali ne uvek i za rad, zbog niže vertikalne rezolucije. Zbog toga mnogi korisnici traže monitor što više rezolucije, a tržište je odgovorilo ekranima dijagonale 22" (preciznije, 21,5") pune HD rezolucije, čije su cene vrlo primamljive. Budite oprezni - detalji su na ovim monitorima sitni, pa ako nemate savršen vid, bolje je da investirate u veću dijagonalu nego da vas bole oči. Na testu smo imali i nekoliko modela formata 16:10, ali su oni uglavnom namenjeni korisnicima specifičnih potreba, a srazmerno su i skuplji.

Samsung P2070 H

U prilog tvrdnji da je manja površina ekrana osnovni razlog pojeftinjenja govori i činjenica da smo prošle godine na testu imali jedan model koji košta manje od 100 evra, a ove godine nismo - premda razlog tome može biti i brend. Nevoljnost nekih uvoznika i dilera da nam dostave monitore na test dovela je do toga da ove godine pregledom nismo obuhvatili tradicionalno jeftine proizvođače kao što su Asus i BenQ - sa njima bi slika o cenama verovatno bila još povoljnija. S druge strane, ovog puta je prisutan Acer, imali smo daleko veći broj LG-ijevih modela, a najzastupljeniji je bio Samsung, koji je i najveći svetski proizvođač monitora.

I na kraju, primetili smo još jedan trend koji pozdravljamo - u skladu s novim propisima o štednji energije, mnogi novi modeli imaju smanjenu potrošnju struje i nose oznaku Energy Star. To u proseku znači manje od 50 W u radu, i manje od 1 W u režimu StandBy, često uz Eco režime u kojima se potrošnja dodatno smanjuje, doduše uz nešto niži kvalitet slike. Ako vam je monitor uključen po ceo dan, obratite pažnju na takve modele.

Do sada smo monitore delili po veličini dijagonale, pa nije bilo razloga da to ne učinimo i sada. Ali, ovog puta to nije bio lak zadatak, jer raspodela modela koje smo dobili na testianje nije bila "naklonjena" malim ekranima. Najbrojnija je bila dijagonala od 22" (kao i prošli put, zaokruživali smo: tu računamo i 21,5", što je standardna vrednost za ekrane sa odnosom stranica 16:9), pa smo odlučili da formiramo kategoriju koja će obuhvatati monitore samo ove veličine. Osim brojnosti, razlog za takvu odluku je i to što tu spadaju i najmanji ekrani sa Full HD rezolucijom. Sve manje od 21,5" smo svrstali u male, a sve veće od 22" u velike ekrane. Čak ni takva promena u kategorizaciji nije "spasla" male ekrane - njih i dalje ima ubedljivo najmanje, dok je uključivanje ekrana od 23" popravilo stanje među velikim dijagonalama.

Za detaljni test 25 monitora, tabelu karakteristika i preporuke pogledajte PC #165.

SLEDEĆI TEKST U PC #165
preview
Nuvi u GSM svetu
Aleksandar VeljkovićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter