GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #165 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Fotografske majstorije
Bojan Stojanović
Corel PhotoPaint je moćan program za obradu digitalnih fotografija, skrojen po meri naprednih foto amatera. Zahtevi tih korisnika su iz godine u godinu sve veći, pa da vidimo kako na njih odgovara verzija Photo Pro X3.
- PC #165 (April 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Fotografske majstorije

Modul za rad sa slikama u RAW formatu: nedostatak nekih opcija uočiće samo profesionalni korisnici Photoshop-a
(kliknite za veću sliku)

PaintShop je svojevremeno bio napredan program za rastersko crtanje i slikanje i direktan konkurent Photoshop‑u. Skoro dve decenije nakon prve verzije ovog programa, situacija se značajno promenila. Obrada rasterskih slika se skoro isključivo svodi na rad sa digitalnim fotografijama, a Photoshop je postao nedostižan rival. Međutim, digitalni fotoaparati su sve dostupniji i moćniji, pa potreba za jeftinim i jednostavnim alatom za obradu slika otvara prostor za programe namenjene korisnicima koji nisu profesionalci, ali bismo ih mogli nazvati foto‑entuzijastama. Reč je o populaciji kojoj ne treba snaga Photoshop‑a, već bi želeli da za manje novca dobiju solidnu grafičku snagu. Ta psihološka cenovna granica je otprilike 100 dolara – prepoznao ju je i Adobe, nudeći pojednostavljeni Photoshop Elements. U ovom tržišnom segmentu nastupa i Corel PaintShop Photo Pro X3.

Premda novi PaintShop možemo svrstati u srednju klasu paketa za obradu digitalnih fotografija, ovaj program po mnogim osobinama koketira sa Photoshop‑om, ali na mnogim poljima i zaostaje za programom Photoshop Elements. Dakle, njegova pozicija je komplikovana. PaintShop Photo X3 bi trebalo da popravi taj utisak i da se uz pomoć stare slave nametne korisnicima.

Dve laboratorije

Zahtevi koji se postavljaju pred klasu programa kojoj pripada PaintShop nisu trivijalni. Količina fotografija koju „proizvodi“ prosečan vlasnik digitalnog fotoaparata drastično je veća nego u doba hemijske fotografije. To obilje snimljenog materijala treba organizovati i omogućiti lakšu pretragu i brzo označavanje (tagovanje). Nephodne su i opcije za elementarne korekcije poput popravke oštrine osvetljenja, uklanjanje crvenih očiju itd. Nakon toga dolaze složenije opcije kao što su retuširanje, kolorne korekcije, izrada maski i selekcija rad sa tekstom. Spisak se ovde ne završava jer korisnici očekuju i raznovrsne rasterske filtre, batch automatiku, rad sa fotografijama u RAW formatu...

Uz Corel PaintShop Photo Pro X3 dobićete i Corel Painter Photo Essentials 4, alat za digitalno slikanje, te Corel Instant Viewer za brzi pregled fotografija i njihovo promptno otvaranje u PaintShop‑u. Za one korisnike koji žele da poboljšaju fotografije bez mnogo razmišljanja, princip rada je jednostavan. U samom PaintShop‑u postoji Organizer koji pruža uvid u foto‑albume, pa poput Bridge‑a omogućava da se nad izabranom grupom fotografija obavi zajednička korekcija ili filter. Dovoljno je da se izabere jedna slika, da se klikne na Express Lab, aktivira Smart Photo Fix i da se potom po izlasku iz Express Lab‑a desnim klikom na obrađenu sliku izabere opcija Capture Editing. Potom se može selektovati više slika odjednom i primeniti opcija Apply Editing. Na sličan način se i proizvoljan broj slika može konvertovati iz RAW u neki drugi format.

Za početnike je veoma važan modul Express Lab koji sadrži probran skup alata za brze korekcije fotografija. Ovde se mogu brzo pregledati efekti neke opcije pre nego što se ona primeni. U standardne mogućnosti spada Straighten Tool za poravnavanje slike po horizontali ili vertikali, Clone Tool za retuširanje, Red Eye Tool za eliminisanje crvenih očiju, a tu su i opcije Sharpen, Adjust Contrast/Brightness, Color Balance, One Step Noise Removal (za uklanjanje šuma i drugih nečistoća). Zanimljiva je alatka Makeover kojom se doteruje izgled ljudi na slici: mogu se izbeleti zubi, popraviti ten, a Corel ističe opciju Thinify kojom se može učiniti da osoba izgleda mršavije!

Da biste koristili punu snagu PaintShop‑a X3, preći ćete u Full Editor, atraktivno okruženje koje ostavlja utisak zrelog i dorađenog programa. Ni ovde se nećete razočarati ponudom opcija. Tako Smart Scarver neprimetno uklanja objekte na slici i menja proporcije ne izobličavajući bitne delove, dok alatka Object Extractor izdvaja objekte sa pozadine. Uz malo vežbe, rezultati su odlični čak i u složenijim situacijama kao što je razgranato drvo ili bujna kosa. U naprednije opcije spada HDR Photo Merge, kojim se objedinjava više fotografija istog motiva snimljenih sa različitim ekspozicijama. Tako se čuvaju detalji i u senkama i na svetlim mestima, uz dramatično povećan tonski opseg.

Vremenska mašina

Organizer je modul za pregled, ali i za automatsku obradu više slika
(kliknite za veću sliku)

Osnovni koncept programa Corel PaintShop Photo Pro X3 ne odudara od profesionalnih standarda koje nalazimo kod skupljeg konkurenta. Na raspolaganju su nam slojevi, maske, kanali, vektorske selekcije, a tu su i nedestruktivni slojevi efekata. PaintShop ima paletu History, kao i mogućnost da niz operacija snimimo kao skript i sačuvamo ih za buduću primenu. Napomenimo i da PaintShop podržava filtere za Photoshop.

Kada je reč o pretvaranju kolor fotografija u crno‑bele, PaintShop X3 nudi odlične opcije kojima se dobijaju visokokontrastni rezultati sa velikim tonskim opsegom. U pogledu rada sa crno‑belim fotografijama, PaintShop X3 će vas osvojiti opcijom Time Machine – dobićete fotografije koje izgledaju kao da su snimljene u prošlosti. Izborom parametara ova opcija oponaša fotografske stilove od 1830. do 1980 godine, a dinamički prikaz pomaže vam da pratite evoluciju fotografije kroz vreme. Corel PaintShop Photo Pro X3 diči se još mnogim kreativnim pogodnostima. Pomoću opcije Picture Tubes možete da slikate direktno na fotografiji, tj. da dodajete unapred pripremljene elemente, na primer leptire, ptice, cveće, da napravite okvir za sliku...

Mnoge opcije namenjene su otklanjanju nesavršenosti digitalnih fotoaparata. Kada iz blizine slikamo zgrade ili druge velike objekte, neminovno će doći do iskrivljenja perspektiva, ali to možemo popraviti alatkom Perspective Correction. Mala žižna daljina objektiva takođe daje nepoželjne efekte, što se ispravlja filterima Lens distorsion correction. PaintShop X3 pruža veliku slobodu korisnicima, a zahvaljujući opciji Auto‑Preserve Originals – izvorna datoteka sa fotografijom uvek ostaje sačuvana.

Solidna snaga, privlačna cena

Corel PaintShop Photo Pro X3 nije 64‑bitna aplikacija, nije optimizovan za procesore sa više jezgara, a stabilnost pri radu sa velikim datotekama nije na zavidnom nivou. Opšti utisak je povoljan, ali kad god pomislite da je PaintShop iskoračio iz sopstvene klase, ubrzo uvidite da je poređenje sa Photoshop‑om neprikladno. Međutim, oni korisnici kojima je PaintShop namenjen ne ravnaju se prema skupom Adobe‑ovom čedu, pa i neće primetiti neke nedostatke. Tek u najnovijoj verziji PaintShop je dobio CMYK podršku, te program još ne možemo bezrezervno preporučiti za DTP poslove. Doduše, upotreba RGB slika u pripremi za štampu danas nije neuobičajena, pa nije nemoguće zamisliti da se u ne previše zahtevnim okruženjima PaintShop X3 isproba i na prepress zadacima.

Kada se podvuče crta, PaintShop u novom izdanju treba posmatrati kao program sa odličnim odnosom mogućnosti i cene. Napredni foto‑amateri će uz umerenu investiciju dobiti sve što je neophodno za obradu digitalnih fotografija. PaintShop X3 može da uradi gotovo sve što i Photoshop Elements ili veliki Photoshop. Ko nije spreman da plati nekoliko puta veću cenu, u novom PaintShop‑u naći će odličnu dopunu za svoj digitalni fotaparat.

Korisne adrese:

Extreme
http://www.extreme.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #165
preview
Lako do poslovnih izveštaja
Marko Herman
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter