GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #115 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Dejan Ristanović
Microsoft je ovih dana u Beogradu osnovao razvojni centar koji će se baviti pisanjem softvera za prepoznavanje rukopisa za TabletPC platformu. Direktor ovog centra je dr Bodin Drešević, koji se ovih dana vratio u Srbiju posle dvadesetogodišnje uspešne karijere u Americi i koji upravo sakuplja svoj razvojni tim. Razgovarali smo sa gospodinom Dreševićem o njegovim planovim... «pročitajte više»
- PC #115 (Oktobar 2005)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Milan Bašić
Promene na tržištu prenosnika su tako dinamične da se novi modeli pojavljuju u prodaji iz nedelje u nedelju. Otuda i ovaj nastavak velikog prošlomesečnog testa poslovnih notebook-ova: isprobali smo HP Compaq nx6125, Lenovo/IBM ThinkPad T43, NEC M500 i Toshiba Tecra A3.
preview
Milan Četić
Tržištem vladaju tri klase digitalnih fotoaparata: kompaktni modeli za turiste, DSLR kamere za profesionalce i ultrazoom modeli koji uspešno balansiraju između ove dve grupe. Isprobali smo osam novih ultrazoom kamera.
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Blu-ray i zaštite
Sava Zdravković
Blu-ray format trebalo bi da donese diskove nalik sadašnjim DVD-ovima na koje staje mnogo više informacija - za početak oko 25 GB. Format će se koristiti (i) za distribuciju filmova, za šta su predviđene dosada nezamislive zaštite...
nopreview
Evolucija banaka
Boris Stanojević
Već skoro dve godine uživamo u blagodetima home banking-a tj. mogućnostima da skoro sve što je vezano za novac obavimo od kuće. Vreme je da pogledamo dokle smo stigli i potražimo servise koji će pomoći našem poslovanju...
nopreview
Metronom
Bojan Petrović
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Srbija na tehnološkoj mapi sveta
Dejan Ristanović
Za tri godine oficijelnog prisustva u Srbiji Microsoft je učinio mnogo toga, od organizacije velikih skupova poput Sinergije, preko uspešne kampanje legalizacije softvera do lokalizacije Windows-a i Office-a. Sada je došlo vreme za sledeći korak, Microsoft-ov razvojni centar u Beogradu koji nam je predstavio Dejan Cvetković, direktor Microsoft Software d.o.o.
nopreview
Bolje dva nego jedan
Uroš Radulović
Intel je odlučio da svom snagom uzdrma AMD izbacujući novu seriju dual core procesora. Da li će ih tržište prihvatiti i hoće li će se ovaj gigant ponovo naći na tronu?
nopreview
GeForce 6200 zamena
Branko Maksimović
Priča o ATI Radeon X550 kartici se ponavlja: GeForce 6600 LE je na granici između value segmenta tržišta i mainstream klase. Kako se kartica pokazala na testovima?
nopreview
Logitech G5 - miš sa tegovima
Vladimir Cerić
Detalj po kojem će ovaj miš ostati zapisan u analima kompjuterskih periferija je izmenljivi uložak u koji se stavljaju minijaturni tegovi. Prilagodite miša igri koju najviše volite...
nopreview
Roomba robot-usisivač
Andrijana Todorović
Zamislite idealno subotnje prepodne. Opušteno sedite i gledate televizor, a krajičkom oka zapažate ličnog robota kako jurca oko vas i usisava prašinu. Ovo nije SF priča - iz firme IRobot nam stiže robočistač muzikalnog imena Roomba.
nopreview
HP vp6311 i 6321 projektori
Milan Četić
Najnovijim modelima vp 6311 i 6321 Hewlett-Packard je napravio hrabar potez i tržištu predstavio dva projektora čija je namena visoko specijalizovana.
nopreview
HP ScanJet 4890
Milan Četić
ScanJet 4890 je namenjen ozbiljnim fotoamaterima i svim onima koji žele da velike količine starih negativa ili slajdova prenesu u digitalni format. Uz to je cena vrlo pristupačna...
nopreview
GeForce 7800 GTX
Branko Maksimović
GeForce 7800 GTX je na našem testu pokazao da nVidia "u rukavu" ima napredniju tehnologiju nego što su mnogi očekivali...
nopreview
GeForce sa prigušivačem
Branko Maksimović
R&D tim tajvanskog giganta ASUSTek je pronašao rešenje za problem buke ventilatora u vidu Extreme N6600 GT Silencer kartice.
nopreview
Genius Web kamere
Nenad Akšić
Pred nama su se našla četiri modela Web kamera od kojih je tri potpisao čuveni Genius. Isprobajte ovaj "obavezni" periferijski uređaj za korisnike broadband konekcije.
nopreview
MSI Mega Player 533
Branko Maksimović
Iako nam iskustvo ne dozvoljava da ozbiljno shvatimo parolu "veoma dobar, a veoma jeftin", MSI nas je najnovijim MP3 plejerom pokušao da nas ubedi da postoje izuzeci.
nopreview
Atom mrav
Vladimir Cerić
Firma Atom Computers nam je poslala zanimljiv računar sa 64-bitnim Sempron procesorom. Isprobali smo ga u poslovnim aplikacijama i igrama...
nopreview
Extreme N7800 GT akcelerator
Branko Maksimović
Po konstrukciji referentan GeForce 7800 GT akcelerator stigao nam je i od ASUS-a, a njegova naziv je Extreme N7800 GT.
nopreview
Fujifilm S9500
Miša Repac
Fujifilm nam se u julu predstavio novim fotoaparatom FinePix S9500. Iza ove oznake krije se naslednik dobro znanog S7000, inspirisan SLR stilom.
nopreview
Dva Hyundai 19" monitora
Aleksandar Veljković
Hyundai monitori nam stižu na test relativno retko, ali svaki put dolazimo do zaključka da je reč o dobrim proizvodima koji povoljnim odnosom između cene i kvaliteta zaslužuju da budu snažnije zastupljeni na našem tržištu...
nopreview
Entry-level 64-bitni sistemi
Uroš Radulović
Da li će 64-bitna podrška kod AMD i Intel procesora povećati upotrebnu vrednost entry-level rešenja i učiniti ove procesore interesantnijim domaćim korisnicima?
nopreview
Konica-Minolta Bizhub 162
Aleksandar Veljković
Konica-Minolta Bizhub 162 je tipičan primer multifunkcionalnog uređaja namenjenog velikim kancelarijama kojima je potreban veliki obim štampe, brzina, niska cena eksploatacije, odlična povezanost i A3 format.
nopreview
GeForce 7800 GT
Branko Maksimović
nVidia je, tri nedelje nakon promocije GeForce 7800 GTX akceleratora, predstavila nešto jeftinije, a samim tim i primamljivije rešenje. GeForce 7800 GT je kartica koja ima 20 umesto 24 pixel pipeline jedinice i jedan vertex unit manje. Kako radi?
nopreview
TwinMOS memorijske kartice
Nenad Akšić
Ime TwinMOS, koje smo navikli da čujemo na području sistemskih memorija, ovog puta pred nama nastupa sa memorijskim karticama...
nopreview
Polaroid digitalni fotoaparati
Nenad Akšić
Borba za pozicije na tržištu fotoaparata uvek je bila žustra, i decenijama se vodila među desetak firmi. Polaroid je iskakao iz priče, a sada se u nju uključuju nizom modela...
nopreview
TNB kompleti sa čišćenje
Bojana Bojanić
Do nas su stigla dva kompleta za čišćenje koja proizvodi francuska firma TNB. Jedan služi za čišćenje CD/DVD diskova, a drugi za čišćenje CD/DVD drajvova.
nopreview
Olympus WS-200S diktafon
Dejan Ristanović
Olympus nudi širok spektar digitalnih diktafona. Kao najbolji kompromis između dimenzija, potrošnje baterije, upotrebljivosti i cene za test smo izabrali WS-200S.
nopreview
Geil za Macintosh
Uroš Radulović
Ako ste vlasnik PowerMac G4 ili G5 sistema, znate koliko je teško pronaći kompatibilnu memoriju koja zadovoljava Apple-ove rigorozne standarde. Zahvaljujući kompaniji Geil i njenom zastupniku za SCG, sada imate dobru alternativu...
nopreview
3D Galaxy vodeno hlađenje
Uroš Radulović
3D Galaxy je pun naziv Gigabyte-ove serije sistema vodenog hlađenja. U prelepom ali glomaznom pakovanju pronaći ćete sve što je potrebno za montažu ovog kompleta u kućište.
nopreview
Samsung monitori od 8 ms
Aleksandar Veljković
Syncmaster 713BM i 940B su monitori sličnih tehničkih karakteristika, koji se razlikuju jedino po dijagonali ekrana i činjenici da manji model ima ugrađene zvučnike. Koliko vreme odziva od 8 ms prija (ili smeta) u igrama?
nopreview
FX-57 iz San Diega
Uroš Radulović
Ubrzo nakon svetske premijere našu Redakciju je "posetio" najnoviji AMD-ov FX-57 procesor, koji je po mnogo čemu jedinstven...
nopreview
Crossfire kartice
Branko Maksimović
Koncept dve povezane grafičke kartice u istom kućištu privlači pažnju onih koji teže vrhunskim igračkim performansama. Pre mesec dana smo opisali nVidia GeForce 7800 GTX, a sada je vreme za Radeon Crossfire ediciju.
nopreview
Čipovi za dual core
Uroš Radulović
Nameravate da obradujete sebe najnovijim Intel-ovim dual core procesorom, a još niste odlučili koju ćete ploču "upariti" s njim? Sve što je potrebno već je na tržištu...
nopreview
Sony za poneti
Branislav Bubanja
Portabl DVD uređaji su pravi hit, pa smo sa zadovoljstvom testirali najnoviju igračko-multimedijalnu poslasticu iz Sony-ja, proučavajući ujedno i trendove u razvoju konzola...
nopreview
Novi štampači i njihove boje
Milan Četić
Preciznost boja u štampi od presudnog je značaja za sve veći broj profesionalnih korisnika. Šta na ovom planu mogu da ponude Hewlett-Packard i Epson?
nopreview
Motorolina kupola nad gradom
Mladen Mijatović
Širokopojasni pristup Internetu postaje nešto što se podrazumeva, ali šta učiniti ako na vašoj lokaciji nema tehničkih uslova ni za ADSL ni za kabl? Bežično povezivanje ima niz prednosti i mana, ali bi Motorola Canopy Wireless mogao da vam iskrči širok put ka Internetu...
nopreview
Mreža u kući
Milan Bašić
Sa dolaskom ADSL-a porasle su ambicije ukućana - sada bi svako na Internet sa svog računara. Kakvu mrežu napraviti i koju opremu izabrati?
nopreview
DVD plejeri poznatog imena
Branislav Bubanja
Proverićemo prednosti i mane tri plejera potpisana od strane renomiranih kompanija - Pioneer i Toshiba. Kako se oni nose sa modelima manje poznatih, ali kod nas itekako popularnih firmi?
nopreview
Trimble: GPS za profesionalce
Aleksandar Veljković
Po čemu se GPS uređaji namenjeni profesionalnim geografskim informacionim sistemima (GIS) razlikuju od GPS uređaja na koje smo već navikli? Šta sve čini softversku podršku za profi GPS uređaje? Trimble odgovara na ta pitanja...
nopreview
Sigurnost iznad svega
Nenad Akšić
Savremena kretanja u oblasti računarske obrade video materijala nisu zaobišla ni područje video nadzora - sve je više jeftinih uređaja koji će pojačati sigurnost vašeg stana ili poslovnog prostora.
nopreview
Gadžet iz kućne radionice
Zoran Dimić
Ekran je lepa stvar, ali poželite li nekada da vaš PC ima i mali displej na kome će stalno prikazivati neke podatke? Uz malo napora možete sami napraviti ovaj koristan i atraktivan dodatak za vašeg kućnog elektronskog ljubimca...
nopreview
Nano-cevi i čipovi budućnosti
Nikola Sandić
Proizvodnja sve moćnijih mikroprocesora standardnim postupcima se približava svojim fizičkim granicama, tako da su alternative hitno potrebne. Najveća nada u ovom trenutku se polaže u nano-cevi.
nopreview
VGA slika u džepu
Branko Nikitović
Već neko vreme na tržištu su Pocket PC računari koji imaju ekran rezolucije 640*480 tačaka umesto uobičajenih 320*240. Okupili smo ih za uporedni prikaz - šta VGA modeli zaista nude?
preview
Aleksandar Veljković
U pokušaju da pronađemo novitete koje su nam beogradski kompjuterski šopovi pripremili za jesenju sezonu, iznenadili smo se činjenicom da se uglavnom prodaju isti artikli kao i pre mesec dana. Ipak, pronašli smo i poneku novu sitnicu za vas...
nopreview
Laganim korakom napred
Dragan Grbić
Uz neke zanimljive poteze koje je Corel povukao, poslovni paket WordPerfect Office 12 postaje značajna opcija za mnoge korisnike - noviteta nema mnogo, ali je okruženje itekako zanimljivo...
nopreview
Na vrhu CAD sveta
Vladimir Cerić
Autodesk je ove godine izbacio dvadeseti po redu AutoCAD. Verzija 2006 predstavlja logičan nastavak ideja koje su zacrtala prethodna dva izdanja programa, pa pogledajmo šta je zapravo novo u vodećem CAD paketu...
preview
Đorđe Grujić
Godinama posle verzije 4.5 ArtLantis-a, Abvent je napravio oštar zaokret i krenuo iz početka. Rezultat? I dalje lako i brzo, ali mnogo, mnogo bolje...
nopreview
Navision u Jagodini
Vladimir Cerić
Poslovni softver je teško testirati u laboratorijskim uslovima. Zato smo posetili jednu od domaćih kompanija koja je uspešno primenila MBS Navision i raspitali se o iskustvima...
preview
Novica Milić
Ovoga leta se, posle pune tri godine čekanja, napokon pojavila nova stabilna verzija Debian GNU / Linux-a zvana Sarge. Šta ona donosi?
nopreview
Encarta Premium 2006
Peđa Lalević
Došlo je vreme za nova godišnja izdanja elektronskih enciklopedija. Prva je stigla ona najpopularnija i najveća - Encarta 2006. Šta ima novo?
nopreview
DVD video priprema
Zvezdan Dimitrijević
Kad poželite da snimke sa letovanja prebacite sa video trake na DVD, ustanovićete da takva operacija zahteva dosta pomoćnog softvera - video editor i program za narezivanje diskova nisu dovoljni. Dobrodošli u svet programa za pripremu (authoring) DVD-ova...
nopreview
Formular bez matričnog štampača
Milan Četić
Prelazak na novu tehnologiju često donosi dosta glavobolje - recimo, prebacite podatke iz starog softvera u novi, a onda dođete do štampe i tu vidite da je raniji linijski štampač neupotrebljiv, a ipak treba masovno štampati podatke. Koji put vodi do rešenja?
nopreview
Izrada instalacionog softvera
Vladimir Todorović
U nekim davnim danima lakši deo zadatka bio je pravljenje programa. Teži deo je dolazio kasnije - instalacija koja će raditi u svim uslovima. Sada su stvari drugačije, ali neki problemi ostaju...
nopreview
Planeta u džepu
Marko Savković
Globalni hit "virenja kroz ključaonicu" nije zaobišao ni džepne računare, a stari problemi su aktuelni i na Windows Mobile 5 platformi. Upoznajmo se zato sa nekim alatkama koje mogu ubrzati PocketPC i sačuvati vaše podatke...
nopreview
Osmi ACD-ov kadar
Branislav Mihaljev
Sredinom septembra kompanija ACD Systems International je objavila novu verziju popularnog programa za pregled slika - ACDSee. Pogledajmo šta ima novo u odnosu na verziju 7...
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
CCleaner, HP System Diagnostics, Paint Shop Pro, Steganos Internet Anonym i WS_FTP.
nopreview
ADSL i sigurni WiFi
Dejan Ristanović
Sve veći broj ADSL priključaka znači i sve veći broj instaliranih rutera, od kojih mnogi obezbeđuju i WiFi povezivanje. Nevolja je ponekad u tome što se WiFi mreža prostire i van zidova vašeg stana ili firme, pa može privući nezvane goste. Zato se treba na vreme obezbediti...
nopreview
Stiže li IPv6?
Aleksandar Filip
Većina korisnika računara je čula za predlog izmene Internet komunikacionog protokola sa tekuće verzije IPv4 na novi standard IPv6. Glavni razlog predstavlja nagli rast Interneta, a zamišljena rešenja su vrlo zanimljiva. Još da vidimo kada će zaživeti...
preview
Vladimir Petrović
Kako će vam, u novoj tržišnoj utakmici, samo jedna parica doneti trostruku zabavu? Nastavljamo priču o Triple Play mrežama započetu pre dva meseca...
nopreview
Internet Oskari 2005
Esad Jakupović
U Njujorku su podeljene najvažnije nagrade za autore Web sajtova, Webby 2005, sada u dvostruko većem broju. Prošetajte Internetom i pogledajte dostignuća pobednika...
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
64-bitni bajtovi
Aleksandar Perišić
Svi govore o prelasku na 64-bitnu platformu, ali uglavnom uopšteno. Da vidimo šta zaista očekuje programere koji žele da drže korak sa vremenom...
nopreview
GCH Guitar Course
Branislav Bubanja
GCH Guitar Academy je ustanova koja već više od 15 godina za svoje studente razvija specijalizovane kurseve za učenje sviranja na gitari. Ti kursevi su sada prebačeni na dva CD-a...
nopreview
Prima Vista
Voja Gašić
Ako nešto treba dobro zapamtiti sa konferencije PDC05, to je činjenica da su Windows Vista, Office 12 i Visual Studio 2005 duboko povezani i da će sprega ova tri Microsoft-ova proizvoda doneti prekretnicu u računarskoj eri...
preview
Zoran Kehler
Kupiti računar u delovima, sklapati ga kod dilera, na Web sajtu proizvođača ili se opredeliti za kompjuter koji je neka firma već osmislila i proizvela? Staro pitanje koje dobija nove odgovore...
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
DTP bajtovi
Bojan Stojanović
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Odabrani bajtovi
Dejan Ristanović
nopreview
Vedra strana
nopreview
PocketPC računari
Branko Nikitović
I pored popularnosti notebook računara i njihove neosporne upotrebne vrednosti, te sprave ne ispunjavaju osnovni aksiom portabilnosti: da budu sa nama u svakoj prilici. Zato su i nastali palmtop računari "džepnih" dimenzija ali karakteristika koje su davno prevazišle adresar i rokovnik. Današli PocketPC je po snazi sličan jučerašnjem notebook-u, ali je to uvećalo i njegovu složenost, pa i zakomplikovalo korišćenje. Ovaj specijalni dodatak pomoći će vam da upoznate i kreativno primenite svoj PocketPC.
nopreview
PC-CD #115
Uz sve veću popularnost broadband pristupa Internetu, alati za efikasno korišćenje njegovih servisa postaju sve značajniji, a i novih ideja je sve više - pomenimo samo Google Earth koji omogućava "pogled sa neba" na naše krovove i Google Talk koji smanjuje troškove komunikacije glasom po čitavom svetu. Zato smo za oktobarski CD pripremili sekciju PC Internet koja obuhvata niz programa i dodataka koji će vam doneti zanimljiva nova iskustva na globalnom informatičkom autoputu. PC Aplikacije dolaze iz drugog sveta - jedna od njih je trial verzija poznatog poslovnog paketa Corel WordPerfect Office a druga Canvas X firme ACD Systems, integrisano rešenje za kreiranje i prezentiranje tehničkih ilustracija i grafike. Tu su, naravno, i sekcije PC Plus, PC Pocket, PC Standard Pack i PC TimeLine, uz uobičajenu dozu PC Fun-a.


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter