GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #115 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Četvorka za posao
Milan Bašić
Promene na tržištu prenosnika su tako dinamične da se novi modeli pojavljuju u prodaji iz nedelje u nedelju. Otuda i ovaj nastavak velikog prošlomesečnog testa poslovnih notebook-ova: isprobali smo HP Compaq nx6125, Lenovo/IBM ThinkPad T43, NEC M500 i Toshiba Tecra A3.
- PC #115 (Oktobar 2005)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Četvorka za posao

Ovih dana u Redakciju su stigla još četiri notebook-a koji na svojevrsan način zaokružuju sliku o ponudi poslovnih prenosnih računara kod nas. Neke od njih smo priželjkivali da vidimo, što smo pomenuli u tekstu, a jedan predstavlja pravo osveženje koje najavljuje nove vetrove i donosi nižu cenu, višu bezbednost i upotrebljivost. Odmora, dakle, nema – svaki proizvođač iz rukava izvlači svoje adute, a sve zajedno najavljuje vruću jesen i zimu. Zato krećemo redom...

HP Compaq nx6125

HP u poslednje vreme na polju notebook-ova ništa ne prepušta slučaju. Ponuda modela i njihova prilagođenost raznim potrebama i ukusima korisnika zaslužuje same pohvale. Poslovni modeli su podeljeni u dve kategorije od kojih je prva (Essential serija) namenjena manjim poslovnim okruženjima dok je druga po meri velikih poslovnih sistema (Enterpise serija). Na naš test je stigao HP Compaq nx6125 koji spada u prvu grupu, što ne treba da vas brine – konstrukcija i oprema računara su daleko iznad onoga što se na prvi pogled naslućuje.

Procesor u ovoj mašini je AMD Turion 64 na 2.0 GHz sa oznakom MT37, što znači da se radi o čipu sa poboljšanim performansama i manjom potrošnjom struje u odnosu na prvobitnu verziju ML37. Od ostalih karakteristika izdvajamo pola gigabajta memorije, disk od 60 GB (5400 rpm), DVD pisač i ekran dijagonale 15 inča i rezolucije 1400×1050 tačaka. Grafika, ATI Mobility Radeon X300, je integrisana u čipset i sasvim će zadovoljiti poslovne korisnike, ali nema previše rezerve za teža (čitaj: igračka) iskušenja. Na polju povezivanja u mrežu glavnu reč ima Broadcom, čijim čipovima je poverena i žična gigabitna i bežična konekcija.

Ostatak opreme je sasvim zadovoljavajući i teško da mu se nešto može prigovoriti. Ugrađen je i Bluetooth adapter, što je za računar ove cene prilično retka opcija. Još ređa je čitač otiska prsta; na ovom testu imao ga je jedino još IBM/Lenovo ThinkPad T serije koji košta daleko više. U HP-u kažu da je njihova realizacija pouzdanija jer ne očitava samu površinu već zadire malo dublje tako da posekotine ne utiču na pouzdanost rada. Najbolja odlika HP Compaq-a nx6125 je velika bezbednost po atraktivnoj ceni – 1.000 evra plus PDV.

Lenovo/IBM ThinkPad T43

U prethodnom broju smo žalili što se na testu nije našao ThinkPad T43, ali je u međuvremenu stigao jedan primerak. Novi čipset nije doneo bitno poboljšanje performansi računara, ali ipak je prijatno kada znate da ispred sebe imate notebook zasnovan na najnovijoj tehnologiji. Obradovalo nas je i što se na polju kvaliteta ništa nije izgubilo od kako je Lenovo preuzeo proizvodnju ovih visoko poštovanih prenosnih računara.

U odnosu na konkurenciju ThinkPad T serije uvek je nudio nešto više i to je opet slučaj. To nećete primetiti gledajući rezultate testova, ali dok radite za računarom brzo vam postaje jasno zašto se veliki broj korporacija odlučuje da baš ove modele kupuje i drži u floti koja često broji nekoliko stotina, pa i hiljada PC-ja. Naravno, pričamo o robusnosti, kvalitetu slike na ekranu, besprekornoj tastaturi i obilju bezbednosnih mehanizama, kao i softveru za upravljanje i nadzor u mreži. Jedini pravi konkurenti IBM-ovoj seriji ThinkPad T4x na našem testu bili su Fujitsu-Siemens Lifebook modeli.

Ma koliko ga hvalili, ne možemo a da ne zabeležimo i neke mane računara. Prvo, cena je za nijansu viša nego što bi morala da bude. Konkurencija je počela da značajno obara cene svojih vrhunskih modela tako da sada Dell i HP nude približno iste računare za manje novca, a moramo reći da su i lepše oblikovani od tradicionalno crnih i „konzervativnih“ IBM-ova... ili je možda bolje da kažemo Lenovo-a.

NEC Vista M500c

NEC je nekada bio poznato ime na tržištu notebook-ova, ali svojevremenim povlačenjem sa evropskog tržišta i dolaskom novih „igrača“ kompanija je izgubila svoje pozicije. Kod nas se polako vraća, a ERC Commerce pokušava da se probije izborom jeftinijih modela za koje se pretpostavlja da će lakše naći put do kupaca. Na test je tako stigla Versa FM500c sa Pentium M procesorom na 1.5 GHz, 256 MB RAM-a, diskom od 40 GB i kombo drajvom. Grafika je integrisana u čipset, a rezolucija ekrana dijagonale 15 inča je 1024×768 tačaka.

Po svim specifikacijama računar pripada prvoj generaciji Centrino modela i sasvim je logično da po karakteristikama zaostaje sa savremenijim prenosnicima. Pritom je cena prilično visoka za ono što računar nudi – četiri USB porta, uz VGA, mrežni i modemski konektor, su sve što ima ovaj računar. Ipak, da ne bi bilo kako samo kudimo, ističemo i dobre osobine ovog notebook-a – kvalitetnu sliku, dobar osećaj pod prstima na tastaturi i solidan kvalitet izrade. U ovoj konkurenciji NEC Versa M500 ipak nije pokazao kvalitete po kojima bismo ga zapamtili – pre dve godine bio bi to odličan računar, što je svakako i doprinelo da se održi u prodaji do današnjih dana.

Toshiba Tecra A3

Stari brend koji odlično zna da prepozna želje korisnika. Tako je nastala Tecra A3 po meri korisnika u preduzećima gde je notebook često zamena za klasični desktop, pa je shodno tome i mogućnosti udobnog rada za tastaturom tokom radnog vremena kvalitet koji se ceni. Iako je po koncepciji i nameni veoma sličan HP-ovom nx6125, arhitektura im je posve različita. Umesto AMD-ovog procesora, Toshiba se drži proverenog rešenja sa Intel-ovim Pentium M čipom na 1.73 gigaherca. Čipset je Intel 915 GM Express sa integrisanom grafikom, a ekran je dijagonale 15 inča sa standardnom XGA rezolucijom.

Oprema računara je bogata, što uključuje Bluetooth adapter, mada primećujemo da je na polju softvera koji dobijate Toshiba korak iza HP-a i Lenovo/IBM-a. Interesantan je podatak da je ugrađen čitač memorijskih kartica koji prepoznaje čak šest formata, ali među njima nije Compact Flash.

Kvalitet prikaza slike na ekranu i odziv tastature su iznad proseka, ali se zaostatak za najboljima primećuje. Duži rad za računarom je udoban, a onima koji stalno menjaju radno okruženje svideće se odličan kvalitet izrade i velika robusnost po kojoj je ovaj proizvođač nadaleko poznat, baš kao i po atraktivnom dizajnu notebook-ova. Sve u svemu, računar za koji vredi dati novac.

Zatvoren krug

Kada smo sabrali sve rezultate i poređali tabele postalo je jasno da se, i pored svih promena, zapravo ništa nije promenilo. U praktično svim kategorijama koje upoređujemo, a to su brzina računa, ukupna ocena koju čine arhitektura, kvalitet izrade, ergonomija, bezbednost, softver i mobilnost, ukupna ocena i vrednost koju dobijate za izdvojeni novac, glavnu reč su vodili najveći proizvođači. Istina, u svakoj kategoriji je poneki proizvođač napravio uspešan proboj u vrh, što je dobro, jer pokazuje vitalnost i spremnost da se pomeraju granice.

U prošlom broju titulu „Izbor urednika“ su poneli FSC Lifebook E8020 i Acer TravelMate 2313, prvi zbog blistavih performansi, a drugi zbog dobro odmerene cene u odnosu na ukupnu ocenu koju je zaradio računar. Ovog puta je HP Compaq nx6125 zablistao u toj kategoriji, a cena koju smo uzeli iz Comtrade-ovog cenovnika čini se nestvarnom.

Znamo da neki korisnici nisu tako osetljivi po pitanju cene, već traže blistave performanse, a tu je redosled prva tri: Lifebook E8020, LG LW70 i Asus V6800V. Iznenađenje u ovoj kategoriji je Gigabyte N501 koji ni izdaleka nije tako brz, ali zato je izuzetno štedljiv i to mu je donelo ekstra poene. Začelje u ovoj kategoriji pripalo je Acer TravelMate-u i NEC Versa-i. Ne treba zaključiti da su to neupotrebljivo spori računari, sporih nije bilo na našem testu, ali malo više performansi im ne bi škodilo. Acer bi svoj rezultat popravio sa baterijom većeg kapaciteta, dok je Versa platila danak dve godine staroj konstrukciji.

Mereći konstrukciju, kvalitet izrade, bezbednost, softver, ergonomiju i slične sitnice, sve je vrlo brzo bilo jasno: FSC Lifebook S7020 i IBM/Lenovo ThinkPad T43 su podeli prvo mesto, dok su drugo podelili Lifebook E8020 i ThinkPad T42. Za njima je HP-ov nx6125. Dakle, nema iznenađenja – veliki su i dalje veliki, mada tako dobre ocene koštaju – nijedan od ovih računara nije jeftiniji od 1850 evra, dok HP nx6125 daje nadu da uskoro vrhunski kvalitet više nećemo morati da plaćamo suvim zlatom. Pretpostavljamo da je tome najviše doprineo izbor AMD-ovog umesto Intel-ovog procesora. Da li je to novi rat cenama između ove dve kompanije na pomolu, videćemo uskoro.

Odnos između cene i ukupne ocene daje novi pogled. Već više puta pomenuti nx6125 suvereno drži prvo mesto. U klasu onih koji daju više nego što ćete platiti spadaju još Acer TravelMate, oba Gigabyte-a, Toshiba Tecra A3 i FSC AmiloPro. Interesantna je kategorija računara sa indeksom cena performansi oko jedinice, što govori o dobro odmerenim računarima. Kupovinom jednog od njih zagarantovano vam je da nijedan dinar niste uludo dali, pa i oni najskuplji modeli opravdavaju svoju cenu. Računari sa indeksom ispod 0.85 su kupovina za koju treba da imate jake razloge, a na našem testu poslovnih računara samo su dva koja spadaju u tu kategoriju – FSC Lifebook P7010 i LG LW70 pružaju mnogo, ali im je cena ipak viša nego što bi trebalo da bude.

SLEDEĆI TEKST U PC #115
preview
Ultrazoom u trendu
Milan Četić
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter