GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #115 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Triple Play na drugačiji način
Vladimir Petrović
Kako će vam, u novoj tržišnoj utakmici, samo jedna parica doneti trostruku zabavu? Nastavljamo priču o Triple Play mrežama započetu pre dva meseca...
- PC #115 (Oktobar 2005)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Triple Play na drugačiji način

TriplePlay mreža u kućnim uslovima
(kliknite za veću sliku)

Triple Play je još jedan izraz koji ni ne pokušavamo da prevedemo. A kada bismo ipak pokušali, moglo bi da se kaže nešto nalik na „isporuka data, voice i video servisa preko (jedne) telefonske parice“. Nije previse strašno, barem u početku... Provajderi kablovske televizije su odavno uvideli da kilometri koaksijalnih kablova koje su razvukli mogu da se iskoriste i za mnogo više osim za isporuku televizijskog signala. Tako se pojavio kablovski Internet, prvi pravi ozbiljni konkurent Telekom provajderima koji se isprva nisu uzbuđivali. Kako su kablovski provajderi ulagali sve više para u svoju prenosnu mrežu, naročito u optiku, tako je sve više korisnika počelo da koristi broadband usluge kablovskih provajdera. U ovom trenutku se u čitavom razvijenom svetu vodi ogorčena bitka između kablovskog i ADSL pristupa Internetu.

Nova upotreba mrežnog kabla

ADSL2+ modemi

Onda se neko setio da koaksijalni kabl može da se iskoristi i za telefoniranje. Tako se rodila IP telefonija, jednostavan način za prenos glasa preko Interneta – pogledajte šta je Skype uradio i sve će vam biti jasno. Telekom provajderi su već počeli da se meškolje u svojim udobnim foteljama – najpre su se „naljutili“ što im neko ulazi u dvorište, pa su svim silama pokušavali da isteraju bezobrazne napasnike, ali nije im uspelo. Svi su počeli da mrze Telekom provajdere, profit je opadao, korisnici su odlazili. Stari dobri telefon nije bio dovoljan da se zadrže korisnici – tražilo se nešto više.

Tada je na scenu stupio Triple Play – pojavom novih tehnologija koje omogućavaju protoke od 12 i 24 Mbps, kao što su ADSL2 i ADSL2+, i Telekom provajderima je omogućeno da preko telefonske parice isporuče tri servisa: televiziju, IP i fiksnu telefoniju, te širokopojasni Internet, vraćajući se tako na put moći i novca sa koga su kablovski operateri počeli da ih istiskuju. Gledano iz domaćeg ugla, možete reći da ni ADSL još nije pošteno zaživeo van Beograda, a već pominjemo brzine od dvadesetak mebabita u sekundi. „Nema šanse da to proradi, nikada to neće stići do nas“. Tako smo govorili i kada su se pojavili 56k modemi – trebaće vremena, ali iznenadiće vas informacija da se u većim gradovima Srbije već sada planira implementacija Triple Play-a, a u igri su i strani investitori.

Kroz lavirinte povezivanja

portovi na ADSL2+ modemu

Kako objasniti šta je Triple Play? Lakše bi nam bilo da pobedimo u popularnoj emisiji Slagalica nego da počnemo sa tumačenjem šeme povezivanja svih uređaja u jednoj Triple Play mreži. Zato je najbolje da za sada sve to stavimo u jedan oblačić i ne diramo. Nama je samo bitno koliko prostora treba rezervisati na našoj TV polici za nove uređaje. U tom slučaju, stvari se veoma pojednostavljuju. Kablom ćete morati da povežete telefonsku utičnicu sa ADSL2+ modemom koji dobijate od provajdera, a od modema ćete kroz vaš stan morati da razvlačite još kablova. Uz malo strpljenja i neophodnog planiranja, kablovi bi od modema trebalo da idu do svih interesantnih uređaja. Na prvom mestu tu je vaš personalni računar. On će vam na taj način pružiti veliko zadovoljstvo korišćenja širokopojasnog Interneta sa brzinama od nekoliko megabita u sekundi. A kada to uradite, tek onda kreće pravi zaplet...

Od provajdera dobijate IP telefon koji priključujete na sledeći port ADSL2+ modema. Po izgledu se ne razlikuje od klasičnog fiksnog telefona, zapravo ne razlikuje se previše ni po samom načinu korišćenja. Podignete slušalicu, dobijete ton slobodnog biranja i kucate brojeve na tastaturi. U tome i jeste glavna prednost IP telefonije: nema potrebe za posebnom vrstom edukacije korisnika, sve je već poznato, svi znaju da koriste telefon. A još jedna velika prednost je to što i vaš postojeći fiksni telefon ima mesto pod Triple Play suncem. Fiksni telefonski aparat se povezuje na odgovarajući port na samom ADSL2+ modemu, tako da osim IP telefonije imate i klasičnu fiksnu telefoniju.

Dok Hose (ne) vara Mariju...

Za sada imate širokopojasni Internet, fiksnu i IP telefoniju. Ostalo je još samo da vam isporučimo sliku na TV i sklopili smo Triple Play slagalicu. Tu na scenu stupa novi uređaj, njegovo veličanstvo SetTopBox. On se povezuje na sledeći port ADSL2+ modema, ali tu nije kraj – treba povezati SetTopBox sa televizorom koristeći SCART ulaz, S-video ili klasični antenski RF kabl. STB (SetTopBox) prima i dekodira komprimovani video signal koji se šalje iz glavne stanice vašeg provajdera i tako dekodiran signal prosleđuje televizoru. Za kompresiju je u ovom trenutku zadužen popularni MPEG2 algoritam, ali se polako prelazi na noviji i bolji MPEG4 i Microsoft-ov WMA. Osim novih kablova, osuđeni ste i na novi daljinski upravljač za STB. Koji je to po redu, peti, šesti? Prestao sam da brojim onog trenutka kada sam kupio novi Dolby 5.1 zvučni sistem sa daljinskom kontrolom visokotonaca.

Srećna porodica

...pažljivo planirate šta ćete da gledate večeras

Ostaje još jedna, doduše najozbiljnija stvar – kako objasniti ukućanima desetine metara razvučenih kablova i, još gore, neki tamo SetTopBox koji stoji na vrhu TV-a, a po boji se ne slaže sa novom slikom koju tek što ste dobili od tašte i koja ponosno visi iznad ekrana? Da biste sve to objasnili, prinuđeni ste da pozovete Triple Play u pomoć. Procedure pozivanja je jednostavna – uključite računar, idite na Internet i pokažite supruzi interaktivni prikaz nove kuhinje koju, eto, samo što niste kupili. Tu će vam već biti lakše. Šta? Nije dovoljno? Idite do televizora, uključite STB i iznenadite suprugu time što ćete, u velikoj ponudi kvalitetnih filmova i serija, naručiti najnovije epizode popularne venecuelanske serije „Hoze voli Mariju Santos“, a kasnije i najnoviji crtani film samo za klince. Doduše, ako uspete decu da odvojite od računara koji je ostao upaljen. Oni već igraju Quake u multiplayer modu.

Dok je supruga hipnotisana novim obrtom u popularnoj seriji, uzima IP telefon da se pohvali najboljoj drugarici kako, eto, zna šta se desilo sa Hoseom i da on i nije hteo da prevari Mariju Santos samo su mu namestili da tako izgleda, deca se igraju na računaru, a vi ste zaslužili odmor. Sedate u fotelju i sa fiksnog telefona pozivate prijatelja. Dok ste naručivali seriju, videli ste da je večeras na Premijum kanalu direktan prenos boks meča za titulu svetskog šampiona. Zadovoljno se smešite dok otvarate konzervu hladnog piva – nije loš ovaj Triple Play.

Naravno, vi ste već zaboravili šta se sve dešava u onom oblačiću. Možda vas to i ne zanima, ali budite sigurni da veliki broj inženjera i tehničara radi na tome da vi budete zadovoljni. Sada se kablovski provajderi kiselo smeše dok Telekomu raste profit. Korisnik sa jednom telefonskom paricom ima sve ono što mu je potrebno, što automatski znači i manje profita za kablovske provajdere. Šta će mi koaksijalni kabl ako imam paricu? Što je najvažnije, Telekom provajderi već imaju veliku bazu pretplatnika, sada ih samo treba animirati i ponuditi nove servise. Kolo sreće se okreće. Naravno, što je jača konkurencija, cene su niže, a korisnici zadovoljniji. Možda na kraju uspete da skinete onu groznu sliku iznad televizora...

SLEDEĆI TEKST U PC #115
preview
Računar kao bela tehnika
Zoran KehlerBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter