GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #115 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Povratak zelenog dijamanta
Đorđe Grujić
Godinama posle verzije 4.5 ArtLantis-a, Abvent je napravio oštar zaokret i krenuo iz početka. Rezultat? I dalje lako i brzo, ali mnogo, mnogo bolje...
- PC #115 (Oktobar 2005)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Povratak zelenog dijamanta

Decembra 2003. smo u PC #95 objavili prikaz tada novog Art•Lantis-a 4.5. Sve je bilo lepo, osim što je nedostajalo nešto što svaki kršten rendering softver u ovom veku mora da ima – radiosity! Od davnih dana blaženopočivšeg Lightscape-a nisam video nešto bolje (ili sporije), tako da je odluka Abvent-a da ovu tehnologiju zaobiđe bila donekle logična; u to vreme radiosity algoritmi i brzina su se međusobno isključivali, a Art•Lantis (www.artlantis.com ) je uvek imao kao preimućstva brzinu i lakoću rada. Dakle, zadatak za 2005. je bio: brzo i lako kao i ranije, ali mnogo bolje, uz obavezni radiosity.

Šta smo imali, a šta smo dobili

(kliknite za veću sliku)

Polu-javno beta testiranje je trajalo nekolicinu meseci, a prvi rezultati su predstavljali prijatno iznenađenje. Abvent je odlučio da Art•Lantis razbije na tri paketa: Classic, R i Studio. Classic je najavljen za 2006. i neće imati radiosity, R ga ima ali ne radi ni animacije ni VR nego samo statične slike (i to veoma dobro), dok će Studio, takođe najavljen za 2006, biti pun paket za animaciju i prezentaciju, uključujući i animaciju scena i objekata; pogledajte www.artlantis.com/products/ .

(kliknite za veću sliku)

Dakle, za sada možemo da uživamo u Art•Lantis-u R. Potpuno nov interfejs prati smernice operativnog sistema pod kojim radi, tako da više neće biti kuknjave Windows korisnika da mnogo liči na Mac i da ne mogu da se snađu. Sve palete se samo zalepe za bilo koju ivicu ekrana, razvuku se ili skupe koliko treba, a pogled na scenu će se pomeriti ako ga preklopite nekim od ranih prozora. Naravno, što veća rezolucija i monitor, to bolje – drugo nismo ni očekivali. Pogledajte www.artlantis.com/products/artlantisR . Biblioteke materijala su sasvim nove, a stare u koje ste uložili podosta para se i dalje mogu koristiti, i to veoma jednostavno – samo ih prevucite iz Explorer-a u katalog. Osim osnovnog paketa koji dobijate uz softver, na raspolaganju su i dodatni materijali. Ah da, umalo da zaboravim – svi materijali su proceduralni, tako da nema efekata domina ili pločica.

(kliknite za veću sliku)

Pogledajte www.artlantis.com/products/shaders .

Neki raniji problemi (niste mogli da pomerate delove scene, a dodavanje novih objekata bez vraćanja u softver u kome ste uradili model je bilo nemoguće) rešeni su na najbolji mogući način. Svi objekti koje Art•Lantis R koristi su sada parametarski i mogu se slobodno pomerati i menjati po sceni. Delove modela sada možete pretvoriti u objekte i preraditi ih. Nije problem ni napraviti nove objekte ili koristiti postojeće DXF, DWG ili 3DS modele. Jednostavno otvorite model u Art•Lantis-u R, snimite ga kao objekat, i prevučete u katalog objekata.

(kliknite za veću sliku)

Svaki objekat koji postavite u scenu automatski prepoznaje ravan u koju je postavljen, tako da ne postoji mogućnost da ljudi, automobili, nameštaj i zelenilo lebde iznad podloge. Takođe, svi objekti primaju i bacaju senke, i prilagođavaju se osvetljenju, jedinicama mere i pogledu. Ne može se desiti, kao u „lepljenju“ u Photoshop-u, da su ljudi visoki tri metra, automobili osvetljeni s leva kad je svetlo zdesna, i slične „lepote“. Naročito su dobre biblioteke zelenila napisane u Visual Basic-u, koje uprkos milionima poligona nimalo ne usporavaju rendering. Za one koji žive na mestima koja imaju godišnja doba, biljke će se automatski prilagoditi datumu; pogledajte www.artlantis.com/products/objects/ .

Šta to u stvari radi?

(kliknite za veću sliku)

Kao i do sada, Art•Lantis nema modelovanje, već je namenjen samo renderingu postojećih modela. Direktna veza za ArchiCAD, VectorWorks, SketchUp i Arc+ je ugrađena u softver – svaki od pomenutih programa ima modul za izvoz modela u Art•Lantis formatu. Bez ikakvih problema se uvoze DXF, DWG i 3DS modeli. Pošto ste uvezli model, ostaje vam da podesite kamere, materijale i svetla, parametre renderinga i kliknete na taster Render. Kamere i materijale, ako su već postavljeni u softveru kojim ste uradili model (npr. ArchiCAD), možete takođe da uvezete. Svetla je najbolje uraditi ili ponovo definisati u samom Art•Lantis-u, kao i sve providne materijale, jer su staklo, metal i voda sada urađeni baš kako treba. Pošto se pogled na scenu, kao i do sada, menja prema promeni materijala, svetala i njihovih osobina, vidite tačno šta se dešava pre renderinga. Da, da, vidite i radiosity.

Materijali se, kao i ranije, dodeljuju prostim prevlačenjem iz kataloga na objekte u sceni. Iako su priloženi materijali zaista sjajni, ništa vas ne sprečava da od vaših postojećih bitmapa napravite nove. Rendering je i dalje brz, pogotovo ako imamo u vidu radiosity. R je doduše sporiji od 4.5, ali je odnos kvalitet/brzina apsolutno na strani novajlije. Slika se snima u sve poznate formate koji, posle vrlo glasnog protesta korisnika, obuhvataju i Piranesi EPIx.

Šta će mi to?

(kliknite za veću sliku)

U svetu u kome svako misli da zna 3ds max, softver kao Art•Lantis ili Cinema 4D je često zapostavljen. Ipak, ako morate da ga platite i uloženo povratite, to ćete najbrže učiniti ako softverom počnete da radite i ostvarujete rezultate odmah. Rad u Art•Lantis-u svako sa imalo ili nimalo prethodnog iskustva može da nauči za jedan dan – prođite kroz lekcije na www.artlantis.com/community/tutorials/ . Naravno, kompozicija, osvetljaj, materijali i opšti likovni kvaliteti su nešto što nijedan softver ne radi umesto vas; to morate naučiti bez obzira čime radite svoje renderinge.

Art•Lantis R je sjajan kao rendering softver, sa naglaskom na radiosity, za ArchiCAD, Sketchup, VectorWorks i ARC+ (direktan izvoz) ili bilo koji drugi softver iz koga model možete da snimite kao DXF, DWG ili 3DS. Uz Piranesi kao post-rendering softver nema granica kvalitetu vaših prezentacija, osim vaše mašte i znanja. Pogledajte galerije na www.artlantis.com/community/galerie/index.php , probajte demo verziju (www.artlantis.com/download/demo/ , 270 megabajta) i ubrzo ćete se zapitati zašto ovaj program niste nabavili ranije.

Korisne adrese:

HiCAD
http://www.hicad.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #115
preview
Sarge na raportu
Novica MilićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter