GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #109 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Branko Maksimović
Svi veliki proizvođači TFT monitora "ponovili" su se novim modelima, a na tržište su stigle i nove firme, pa je izbor veoma veliki. Detaljno smo testirali 28 kandidata, a vi izaberite jedan od njih...  «pročitajte više»
- PC #109 (Mart 2005)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Vladimir Cerić
Lifebook P7010 je idealni pratilac uspešne dame, a i džentlmeni će mu se obradovati. Na osnovu samih cifara teško je pojmiti koliko je ovaj računar mali, ali koliko je rad sa njim udoban?
preview
Milan Četić
Nikon Coolscan LS 5000 ED predstavlja nešto najbolje što je svet video u klasi 35 mm film-skenera.
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Kraj i novi početak
Milan Bašić
Carly Fiorina više nije direktor kompanije Hewlett-Packard. Za mnoge je to neočekivana vest, ali kada se sve sabere, potez je prilično logičan...
nopreview
Znakovi pored puta
Draško Drašković
Kompjuterizovani znakovi, svetiljke i semafori će biti osnova najveće mreže do sada, a uređaji za praćenje saobraćaja će kontrolisati automobile bežičnim putem. Naučna fantastika ili realnost?
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
ATI X850 XT PE i X800 XL
Branko Maksimović
Dva grafička procesora nastala su usavršavanjem X800 tehnologije i, mada nijedna nova mogućnost nije dodata u spisak podržanih funkcija, Radeon X850 (XT/Platinum) i X800 (XL) se itekako traže...
nopreview
SanDisk MP3
Aleksandar Veljković
SanDisk nam je poslao model MP3 plejera baziran na flash memoriji u tri različita kapaciteta - 256 MB, 512 MB i 1 GB. Kako se nosi sa konkurencijom?
nopreview
PalmOne Tungsten T5
Vladimir Cerić
Kao logičan nastavak serije Tungsten, na tržište je izašao model T5, koji predstavlja ne jedan, već dva koraka unapred za PalmOne.
nopreview
Canon MVX250i
Nenad Akšić
Posle nekoliko Canon kamkordera iz serije 700, predstavljamo model koji pripada (za jednu stepenicu) višoj klasi. Pola kilograma mase i CCD od 1.33 Mp. Kako izgledaju filmovi?
nopreview
Asus WL-530g
Vladimir Cerić
Vrh ponude Asus kućnih uređaja predstavljaju wireless ruteri, pa posle vrlo uspešnih modela 500b i 500g stiže i minijaturni WL-530g.
nopreview
FSC Amilo L1300 i A1640
Vladimir Cerić, Aleksandar Veljković
Posle dva meseca "maltretiranja", dva Fujitsu Siemens notebook-a iz Amilo serije i dalje nas služe u sreći i veselju. Šta pokazuje naš long-term test?
nopreview
LG LS-50 notebook
Vladimir Cerić
Sa dolaskom PDV-a notebook je postao još teže pristupačan domaćem kupcu. Zato nas je zainteresovao LG-jev LS50 A46H1 koji u maloprodaji košta 1020 evra.
nopreview
Pioneer DVR-109 i NEC ND3520A
Vladimir Cerić
Domaći favorit broj jedan među DVD pisačima, Pioneer DVR-108, dobio je naslednika čija je oznaka 109. Jedina kompanija koja je do sada uspešno parirala Pioneer-u u oblasti DVD pisačima je NEC, a njihov najnoviji model se zove ND-3520A.
nopreview
Comtrade CT1310 i CT1410
Milan Bašić, Voja Gašić
Po nekim predviđanjima, za koju godinu broj proizvedenih prenosnih računara mogao bi da bude veći od broja stonih kompjutera. Da li i naš long-term test govori u prilog takve teze?
nopreview
Gigabyte 8AENXP-D i Asus P5AD2-E
Uroš Radulović
Ubrzo nakon Intel-ove promocije najnovijeg čipseta za LGA775 Pentium 4 procesore, gotovo svi proizvođači su izbacili svoje udarne modele.
nopreview
Nokia 6670
Branko Maksimović
Spolja gledano, Nokia 6670 donosi notu elegancije, ali pogled na ekran i interni softver otkriva čitav niz izmena i novih mogućnosti...
nopreview
Sony Cybershot DSC-W1
Milan Četić
Sony se potrudio da novi Cybershot DSC W1 još bolje prilagodi zahtevnim foto-amaterima. "Uzgred" je rezolucija porasla na čitavih 5 Mp.
nopreview
US Robotics wireless
Vladimir Cerić
Kako su bežične mreže trenutno u modi, upoznali smo se sa delom ponude WiFi opreme koju je potpisao US Robotics.
nopreview
Samsung Digimax A5
Aleksandar Veljković
Samsung pokazuje stalni uzlazni trend na tržištu digitalnih fotoaparata, pa prava šteta što najnoviji model, Digimax A5, do nas nije stigao ranije...
nopreview
Asus A4500
Nenad Akšić
A4500 je Celeron D notebook koji donosi napredak u odnosu na Celeron-e iz prethodne generacije. Kako se on snalazi u desktop replacement klasi?
nopreview
Network Cable Tester
Branislav Bubanja
Nije lako proveriti mrežne kablove, naročito kada su sakriveni iza kanalica ili uštemovani u zid. U pomoć stiže Network Cable Tester...
nopreview
Color LaserJet 4650 i 5550
Milan Četić
U poslednjih godinu dana i kod nas je došlo do prave eksplozije prodaje kolor lasera, kako onih jeftinih, tako i onih namenjenih radnim grupama sa dvadesetak korisnika. Upravo među ove potonje spadaju dva nova modela firme HP, Color LaserJet 4650 i 5550.
nopreview
Gericom Cinema XXL 3280
Nenad Akšić
Kompanija Gericom je predstavila Cinema XXL 3280, notebook čija je namena vidljiva već iz imena. Radi se o klasičnom desktop replacement računaru koji teži preko 4 kilograma, pa očito nije namenjen (pre)čestom prenošenju.
nopreview
Audigy 2 ZS notebook
Vladimir Cerić
Zvuk na prenosnicima koje smo do sada susretali nije puno odmicao od AC97 rešenja. Kao što i priliči lideru na tržištu, Creative je pripremio PCMCIA zvučni adapter Audigy 2 ZS Notebook...
nopreview
Garmin Quest GPS
Aleksandar Veljković
Model Quest ide korak dalje u minijaturizaciji GPS sistema - napravljen je "punokrvni" auto navigator kome ne nedostaje ništa od mogućnosti "trojke", ali uz gabarit džepnih uređaja.
nopreview
Cyber telefon
Jelena Rupnik
Firebox VoIP Cyberphone je na dobrom putu da zagorča život telefonskim kompanijama - uz broadband Internet, možete da telefonirate praktično besplatno, bez obaveze da to činite isključivo sedeći ispred računara.
nopreview
C64 Plug and Play
Jelena Rupnik
Commodore 64, ikona osamdesetih... ako ste nostalgični, kupite džojstik sa ugrađenim C64!
nopreview
Binarni sat
Jelena Rupnik
Želite li totalno postmodernistički sat, čiji prikaz će (ako se baš potrude) pročitati samo odabrani? Probajte ovu binarnu varijantu...
nopreview
AMD Winchester
Uroš Radulović
Athlon 64 procesori sa Winchester jezgrom su konačno upotpunili AMD-ovu desktop ponudu. Promene u jezgru procesora redefinisale su ulogu čipsetova, ali razlike u performansama nisu velike. Treba li podleći iskušenju?
preview
Nenad Akšić
Većinu čitalaca verovatno zaboli glava kada pomisle na upgrade matične ploče, a samim tim i čitavog sistema. Kada je upgrade moguć i kada ima smisla? Koje komponente izabrati?
nopreview
Šampion za džep
Marko Savković
Novi trend u svetu PDA računara je VGA ekran. Sve veće kompanije koje dele ovo dinamično tržište izbacile su svoje prvence, a Dell je bio korak ispred. Pogledajmo šta nudi najjači model, X50v.
nopreview
Sklopite svoj notebook
Nenad Akšić
Ponuda barebook-a iz ASBIS-a, sa kompletnim rešenjem za domaće integratore, predstavlja značajnu novost za korisnike koji žele da drže pod punom kontrolom sastav svog računara.
nopreview
Štampa na svakoj podlozi
Aleksandar Veljković
"NS Plakat" je prva firma u Srbiji koja je instalirala najnoviju generaciju Vutek štampača i Zund katera/plotera za velike formate. Posetili smo ih u nameri da saznamo šta ove mašine donose u tehnologiji profesionalne štampe.
nopreview
WLAN u poslovnom svetu
Zoran Miljanić
Analitičari tržišta računarske i komunikacione opreme i usluga složno predviđaju da će 2005. biti godina širokog prihvatanja WLAN-a (Wireless Local Area Networks) u poslovnim okruženjima. Šta se trenutno kuva u WiFi svetu?
preview
Dejan Ristanović
Popularne Gigaset centrale i slušalice kreću korak dalje u integraciju sa računarskom opremom - uz M34 USB adapter i S440 slušalicu, telefoniranje preko Interneta postaje udobno i pristupačno.
nopreview
DivX revolucija
Branislav Bubanja
DVD više nije sam - prati ga DivX. Ovako se u najkraćim crtama može opisati stanje na domaćem tržištu samostalnih DVD plejera. Pa kad je već DivX zaslužio "mesto pod DVD suncem", nabavimo ga u najpovoljnijoj varijanti...
nopreview
Zvuk iz Philips-a
Branislav Bubanja
Kao jedan od vodećih svetskih proizvođača consumer elektronike, Philips u svojoj ponudi ima i kompletnu paletu zvučnih sistema, počev od osnovnih stereo modela male snage, pa sve do 5.1 zvučnika visoke klase.
nopreview
U znaku sitnica
Aleksandar Veljković
Put u Novi Sad iskoristili smo za posetu Milenium šopu. A onda smo se vratili kući i prijatno se iznenadili asortimanu i neuobičajenim artiklima u radnji firme Nova BiroNet, da bi utisak zaokružio PC4U koji radi i nedeljom...
nopreview
Microsoft za servere
Dragan Grbić
Ako je potrebno da obezbedite novu infrastrukturu poslovnih procesa u informacionom sistemu, mogući pravac bio bi izbor nekih rešenja iz palete od dvadesetak namenskih servera koje nudi kompanija Microsoft.
nopreview
Svetlost za inženjere
Aleksandar Milošević
Iz Autodesk-a stiže novi VIZ koji u verziji 2005 donosi brojna poboljšanja i novitete. Od juna 2004. korisnici za koje je MAX "preveliki" uživaju u modifikatorima modelovanja, Mental Ray rendering-u i ostalim čuvenim opcijama...
preview
Stevan Josimović
Nešto pre Nove godine Blender zadužbina plasirala je verziju 2.36 ovog popularnog paketa. Lista rešenih bagova je poduža, a dodati su i neki značajni noviteti.
nopreview
Novi komandant
Branislav Mihaljev
Christian Ghisler, autor najpopularnijeg programa za upravljanje datotekama, neprekidno radi na razvoju Total Commander-a. Tako se pred nama našla verzija 6.50 i njena prva ispravka...
nopreview
Jabuka pod prozorom
Bojan Stojanović
PearPC, prvi emulator koji može da pokrene Mac OS X u Windows okruženju, konačno je omogućio vlasnicima PC-ja da zavire u svet u kome žive Aqua, Quartz i Expose. Prenosimo deo uzbudljive atmosfere koja okružuje ovaj projekat...
nopreview
pc109xp.zip
(6.22 KB)
XP u petoj brzini
Slobodan Ljubišić
Svako od nas bi voleo da mu kompjuter radi još brže, ali za to možda i nije neophodna kupovina novog hardvera. Optimizacijom servisa izvući ćete maksimum iz onoga što već posedujete.
nopreview
Tablet uči ćirilicu
Voja Gašić
Šta nas čeka nakon notebook-a? Naravno - Tablet PC, barem ako je verovati Microsoft-ovim užurbanim naporima da najnoviji izdanak mobilne tehnologije prilagodi našem tržištu i našem jeziku.
nopreview
Mobilno prolećno spremanje
Marko Savković
Upoznajmo još neke načine za korišćenje mobilnih uređaja za brže snalaženje sa sve većom količinom podataka kojima svakodnevno baratamo. Ovoga puta, uz PocketPC, predstavljamo i SmartPhone programe.
nopreview
PDA u medicini
Andrija Janićijević
Ubrzani razvoj informatike ostavio je traga i u medicini - savremeni lekari i drugi radnici u zdravstvu uče, rade, razmenjuju i skladište informacije na novi način. Sledeći korak mogla bi biti primena PDA uređaja u svakodnevnoj lekarskoj praksi.
preview
Kristijan Lazić
Iskusniji čitaoci sećaju se F-Prot-a, jednog od najpopularnijih antivirusnih programa koji su nas štitili od DOS napasnika. Sada je on jedan od elemenata modernog F-Secure paketa...
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Desktop Sidebar, Picasa v2.0, Regseeker, Slimbrowser, Volumouse i ZoneAlarm 5.5
preview
Dejan Ristanović
Kockice su se složile i instalacija ADSL priključaka u Beogradu je počela. Stvari se razvijaju sporije nego što bismo svi želeli, ali je napredak vidljiv iz dana u dan...
nopreview
Peer-to-peer trikovi
Dražen Dotlić
Posle niza članaka o P2P aplikacijama, razmotrimo neke svakodnevne probleme koji nastaju pri korišćenju ovih mreža, kao i načine da mogućnosti sistema što efikasnije upotrebimo.
nopreview
pc109css.zip
(86.36 KB)
Uglovi i senke
Aleksandar Vacić
Kada je dizajn baziran na CSS-u počeo da uzima maha, jedan od najčešćih prigovora ticao se njegove "kvadratnosti" - okviri jednostavno nisu delovali grafički atraktivno. Ima li šanse da se taj nedostatak otkloni?
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Evolucija Pascal-a
Ninoslav Pešić
Poput većine programskih jezika, Pascal je od svog nastanka do današnjih dana doživeo brojna unapređenja. Kompajler nove generacije, GNU Pascal, ukazuje na to koliko se daleko otišlo stazom koju je pre trideset godina utabao Niklaus Wirth.
nopreview
The World of Animals 3D
Ladislav Struharik
CD The World of Animals 3D logično prati prihvaćenu biološku sistematizaciju životinjskih vrsta i prvo ih deli na beskičmenjake i kičmenjake, a zatim ove raščlanjuje po klasama, redovima, podredovima, porodicama i vrstama.
nopreview
Softver preuzima kontrolu
Zoran Kehler
Jednostavni Web je stvar prošlosti. Šta će nam doneti sledeće dve ili tri godine? Sve što je potrebno za sledeći veliki korak je već na raspolaganju: brzi Internet pristup, WiFi mreže, inteligentni telefoni, PDA računari, softver...
nopreview
Rudarski poslovi
Dejan Ristanović
Kopanje tunela je težak posao, čak i kada se oni kopaju kroz cyber planinu zvanu Internet. Evo šta nam se sve događalo dok smo pokušavali da uspostavimo jednu "običnu", IPsec VPN konekciju...
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
DTP bajtovi
Bojan Stojanović
nopreview
Odabrani bajtovi
Aleksandar Veljković
nopreview
Vedra strana
nopreview
Excel 2003 - osnovne tehnike
Dragan Grbić
Popularnost programa Microsoft Excel zasnovana je na veoma prihvatljivom konceptu spreadsheet-a - ova klasa programa predstavlja izvrstan spoj stroge strukture i velike slobode. Priču o Excel-u 2003 smo podelili u dva dela: u prvom se bavimo osnovnim principima i tehnikama rada u programu, adresiranjem ćelija i opsega, brojevima, izrazima i najvažnijim funkcijama. Pošto upoznate osnove, složenije tehnike će doći sasvim prirodno...
nopreview
PC-CD #109
Hit martovskog CD-a je komercijalna PC Aplikacija koju objavljujemo u dogovoru sa distributerom. F-Secure Internet Security 2005 štiti vaš računar ne samo od virusa i spyware programa, već i od direktnih napada hakera preko Interneta, zahvaljujući firewall funkciji. Čitaoci našeg časopisa dobijaju tromesečnu licencu za korišćenje i redovni update ovog paketa. Ostatak prostora na CD-u posvećujemo kućnim primenama tj. sekciji PC Home - iskoristite računar da napravite katalog kućne biblioteke, kolekcije filmova, ploča, CD-ova, muzičkih fajlova, marki... U opsežnoj PC Pocket sekciji ima i programa za Symbian telefone, a programere će zainteresovati kompletno razvojno okruženje za GNU Pascal u sekciji PC Plus.


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter