GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #109 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Samo za vaše oči
Branko Maksimović
Svi veliki proizvođači TFT monitora "ponovili" su se novim modelima, a na tržište su stigle i nove firme, pa je izbor veoma veliki. Detaljno smo testirali 28 kandidata, a vi izaberite jedan od njih...
- PC #109 (Mart 2005)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Samo za vaše oči

Novi sezonski pregled tržišta obuhvata samo LCD monitore koji su se pojavili nakon velikog testa iz PC #99, bez obzira na to da li smo im i koliku pažnju već posvetili na stranicama našeg časopisa. U međuvremenu paneli dijagonale 17" postali su dostupni daleko širem krugu korisnika, reprodukcija boja je bolja za dve do tri "nijanse", dok je odziv i na najjeftinijim modelima postao ako ne odličan, onda barem vrlo dobar. Na dobrom delu monitora sa testa prikaz boja se, nakon procedure kalibracije, jedva razlikuju od najboljih modela sa katodnim cevima.

Kod većine TFT panela sa agilnijim tečnim kristalima povećanje brzine odziva kao da je postignuto na uštrb maksimalnog ugla pod kojim je ekran vidljiv. Ova mana uglavnom neće smetati u praktičnom radu - samo kod monitora kod kojih smo istakli da je realni vidljivi ugao manji od proseka može se desiti da posmatraču sa strane ne bude baš lako da prati ono što se dešava.

I dok su se cene i ugao pod kojim je matrica vidljiva na pravi način donekle smanjile, možemo reći da je i priča o tzv. mrtvim pikselima dobila očekivano pozitivan rezime. Najveći broj proizvođača daje Zero Bright Dot garanciju na sve modele iz više klase, pružajući time kupcima veću sigurnost. Na Zapadnom tržištu nije više retka ni garancija koja obavezuje neki brend da zameni monitor koji ima makar jedan mrtav piksel, bez obzira na to da li on svetli ili je potpuno ugašen. Naše tržište ne spada u takva, ali ni jedan primerak na testu nije imao "loš piksel", iako je većina došla u zapečaćenom pakovanju, što isključuje mogućnost biranja primerka.

Trendovi

Redovni čitaoci su upoznali način na koji testiramo monitore; ako ste nešto zaboravili, bacite pogled na PC #99, gde smo opširno pisali o prednostima, manama i kategorijama na koje treba obratiti pažnju pri izboru TFT monitora. Kako je najveći broj monitora dijagonale od 17" upotrebljiv za igranje, zanimalo na je koja "devetnaestica" pruža dovoljno brz odziv kristala za nesmetano igranje first person shooter igara, koje su veoma popularne i među starijim članovima Redakcije.

Brzina odziva je najškakljivija kategorija, ali ocena koju monitor u njoj zasluži svakako nije presudna. I dalje je veoma bitno da li je uniformnost ekrana na visokom nivou, da li je i koliko visok kontrast same LCD matrice i kako je rešeno pozadinsko osvetljenje. Ponekad je očigledno da matrica ne može da isporuči viši kontrast, pa povećanje preko određene granice dovodi do gubitka nijansi, što se vidi na gradijentu osnovnih boja (najlakše na zelenom). Kako ceo gradijent mora izgledati kao fini prelaz od crne do svetlozelene (plave, crvene), povećanje kontrasta iznad mogućnosti panela čini da se najsvetlija nijansa boje, koja bi inače trebalo da ima izuzetno malu "širinu", razliva i "guta" susedne nijanse, te je broj boja koje monitor može da prikaže značajno manji i ogleda se u "neprirodnom" prikazu. Prenaglašenost kontrasta daje rezultate kao kada kontrast povećavate u kontrolnom panelu grafičke kartice, a neki proizvođači ga namerno ostavljaju, ne bi li mogli da istaknu viši ukupni kontrast u samoj specifikaciji. Najzad, sve češća opcija podešavanja nivoa gamma vrednosti utiče na konačan prikaz i zato je veoma korisna.

Svaki monitor poseduje i mogućnost definisanja intenziteta svake od osnovnih boja, a većina ima više od dva temperaturna profila (6500, 7200 i 9300 kelvina). Nekim korisnicima može biti korisna mogućnost brze promene kompletnog prikaza pritiskom na jedan taster: birate multimediju, Office aplikacije, gledanje fotografija i slično, u dnevnoj i noćnoj varijanti. O opcijama kao što je pivot, podešavanje visine, dvostrukim ulazima, zvučnicima i TV tjunerima već smo dali mišljenje, pa se opet pozivamo na tekst iz PC #99. Vredi pomenuti i da je barem 80% monitora na testu moguće montirati na zid, što je vrlo korisno za tesnu kancelariju ili radnu sobu. Ako monitor poseduje mogućnost rotacije ekrana, podešavanja po visini, zatim neke od specijalnih i realno korisnih dodataka (dvostruki DVI, S-Video ulaz i sl.), ocena za ergonomiju i podešavanje bila je viša.

Svaka od kategorija za koje dajemo ocene učestvuje sa određenim težinskim faktorom na formiranje indeksa kvaliteta koji se deli sa maloprodajnom cenom. Prirodno, svaka dijagonala monitora predstavlja posebnu kategoriju i podrazumeva sopstvene parametre, uz napomenu da monitori sa TV tjunerima spadaju u posebnu kategoriju (imaju sopstveni reper za cenu). Na kraju, ocenjivanje odziva za monitore od 17" i 20" nije isto, a primetili smo da su kontrast, a neretko i osvetljenje slabiji kod monitora veće dijagonale - iskustvo nam govori da, do razumne granice, treba imati razumevanja za veće matrice kad su ove kategorije u pitanju.

Tabela koju objavljujemo predstavlja srž ovog teksta, pa uglavnom nećemo ponavljati niti isticati činjenice koje su u njoj prezentirane. U tekstu smo monitore predstavljali po brendu, hronološki, kako su stizali u Redakciju, dok smo u okviru svakog od njih krenuli od manjih i jeftinijih ka skupljim modelima.

Za detaljan opis 28 monitora, tabele karakteristika, ocene i preporuke urednika pogledajte PC #109.

15-17 inča

AG Neovo M-17
AG Neovo X-17AV
Hyundai L70D+
Hyundai L70S+
Hyundai Q17+
Kopernikus PV1710
LG Flatron 1730B
Philips 170P5
Samsung 510N
Samsung 710MP
Samsung 710N
Samsung 710T
Samsung 710V
Samsung 720T
Samsung 730MP
Samsung 730MW
Viewsonic VP171b

19+ inča

AG Neovo E-19A
LG 1915S
Philips 190S5
Samsung 193P
Samsung 323T
Samsung 910N
Samsung 913N
Samsung 930MP
Sony SDM-S204
Sony SDM-S93
Viewsonic VP912b




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter