GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #109 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Nikon Coolscan LS 5000 ED
Milan Četić
Nikon Coolscan LS 5000 ED predstavlja nešto najbolje što je svet video u klasi 35 mm film-skenera.
- PC #109 (Mart 2005)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Nikon Coolscan LS 5000 ED

Zbog sve višeg kvaliteta kojim ravni skeneri skeniraju filmove, specijalizovani film-skeneri postaju ugrožena vrsta. Jedino Nikon ne odustaje od razvoja novih modela, pa je krajem 2004. obnovio celokupnu ponudu ovih uređaja. Najreprezentativniji primerak je Coolscan LS 5000 ED, koji predstavlja nešto najbolje što je svet video kada se radi o 35-milimetarskim film-skenerima.

Uređaj je po specifikacijama sličan prethodnom modelu 4000, ali je mnogo toga urađeno na planu jednostavnosti rukovanja. Kao prvo, uz skener dolaze dva dodatka za ulaganje filma – jedan prima okvir po okvir uramljenih slajdova, a drugi šlajfne filma od dva do šest snimaka. Oba dodatka nisu obični plastični držači, već aktivni nosači sa pokretnim delovima koji se ne vade iz skenera dok god se držite jednog formata. Najveći napredak je učinjen kod skeniranja filma u šlajfnama – dovoljno je držati ga za ivice i gurnuti u otvor adaptera, pa će ga mehanika skenera uvući i dovesti u položaj za početak skeniranja. Pri tom nema šanse da film bude uvučen ukrivo – mehanika LS 5000 će ga uvek transportovati kako treba. Možete dokupiti i onaj za skeniranje APS te klasičnog, 35 mm filma u rolnama, čime se značajno ubrzava batch skeniranje.

Brzina skeniranja koju pruža LS 5000 je impresivna. Probni sken bilo kog od okvira na šlajfni traje oko 20 sekundi, a pun sken u rezoluciji od maksimalnih 4.000 piksela po inču samo 47 sekundi. Ako uključimo brojne filtere koji postoje u NikonScan drajveru, vreme može da se produži do 3 minuta, što je i dalje vrlo brzo.

Softver koji dolazi uz skener sastoji se od drajvera (NikonScan), Adobe Photoshop Elements 2.0 i kolekcije Nikon-ovih programa za manipulaciju i organizovanje skeniranih fotografija. Kako drajver čini polovinu onog što svaki skener može da pruži, Nikon Scan je najvažniji deo pridruženog softverskog paketa. Njegove mogućnosti kod podešavanja parametara skeniranja su impresivne: kontrola osvetljenosti, izoštravanja, krive zasićenja ali i drugih manje uobičajenih parametara. Preciznost je visoka, a reagovanje na promenu parametara dobro balansirano.

LS 5000 ED koristi LED diode kao izvore za prosvetljivanje filmova. Iako one daju relativno slabo svetlo, ono je dovoljno za skenove sa minimumom šuma. S druge strane, stabilnost i trenutno postizanje radne temperature eliminišu potrebu za zagrevanjem, a mali intenzitet svetla koji dolazi od LED dioda omogućava duge ekspozicije, koje često prate oversampling. Mogućnosti ove tehnologije su velike, a jedina njena loša strana je što radi samo na kolor filmovima ili na crno-belim koji se razvijaju C41 postupkom.

Kada drajver pozovete iz programa kao što je Photoshop i kada ga koristite kao samostalnu aplikaciju, moguće je skenirati veliki broj fotografija jednu za drugom pre nego što ih tite“ programu iz kojeg ste počeli skeniranje. Takođe, moguć je detaljan pregled svakog skena (sa zumiranjem) i njegovo rotiranje .

Kvalitet skenova koje daje Coolscan LS 5000 ED je izuzetno visok. On omogućava da se dobiju jasne, oštre, fotografije sa minimalnim šumom i odličnom reprodukcijom boja, na kojima je potrebna minimalna naknadna obrada. Ovo umnogome povećava produktivnost skenerskog odeljenja u bilo kom fotografskom ili dizajn-studiju i omogućava da stručni operateri svoje radno vreme iskoriste za korisniji posao od dosadnog retuširanja i doterivanja fotografija.

Skener je prvenstveno namenjen fotografima i to naročito onima koji su kasno rešili da pređu na digitalnu tehnologiju, pa do sada nisu stigli da digitalizuju svoju arhivu. Njima će Coolscan LS 5000 ED pružiti visok kvalitet uz minimalno vreme potrebno za ovakav posao – uz malo vežbe, skeniraćete 100-150 fotografija na dan, što omogućava da se i ogromne arhive smeste na disk vašeg kompjutera za kratko vreme. Cena od 1.215 evra (plus PDV) nije mala, ali je vredi platiti za ovaj uređaj.

Korisne adrese:

RefotB
http://www.refot.com

SLEDEĆI TEKST U PC #109
preview
Intel na tromeđi
Nenad AkšićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter