GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #168 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Panasonic Lumix FP-8
Aleksandar Veljković
Cena od 145 evra kvalifikuje Panasonic Lumix FP-8 za idealni niskobudžetni turistički model. Dodajte tome i snimanje video klipova u visokoj rezoluciji i možda ste odabrali aparat za ovo leto.
- PC #168 (Jul/Avgust 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Panasonic Lumix FP-8

Panasonic Lumix FP-8. Rezolucija: 12 Mp; Dimenzije senzora: 1/2,33“; Gust. tačaka senzora: 43 Mp/cm2 ; ISO raspon: 80‑1600; Optički zum: 28‑128 mm (4,5x); Svetlosna moć: F3,3‑F5,9; VGA video sa zvukom: 1280×720, 30 fps; IS (opt. stabilizacija): Da; LCD displej: 2,7“; Rezolucija displeja: 230000 p; HDMI: Da; Interna memorija: 40 MB; Tip mem. kartice: SD; Baterija: LiIon 940 mAh; Dimenzije: 96×60×20 mm; Masa: 151 g.

Idete na odmor, treba vam dobar, pouzdan turistički aparat, ali ne možete da potrošite mnogo para na njega? Verovatno Panasonic nije prvo na šta ste pomislili, jer ih ne viđate na bilbordima, ali Panasonic je brend koji je oduvek umeo da ponudi mnogo za malo novca. Oni su prvi uveli optičku stabilizaciju kao podrazumevajuću opciju kod svih modela (uključujući i niskobudžetne), metalna kućišta su standardno prisutna, a zahvaljujući izvanrednoj Leica optici, Panasonic je uvek bio za korak ispred konkurencije kada je širina ugla kod minijaturnih aparata u pitanju.

Aparati kod kojih je optika postavljena vertikalno, tako da nema pokretnih delova koji po uključivanju izlaze iz kućišta doskora su se smatrali prestižnom klasom, ali danas je sve više ovakvih modela raznih proizvođača, pri čemu su i njihove cene sve niže. Jedan od njih je i Panasonic Lumix FP‑8, aparat koji se sa cenom od samo 145 evra svakako kvalifikuje za idealni niskobudžetni turistički model.

Ovaj jednostavan aparat na svom spisku karakteristika nema ništa ekskluzivno, ali ni po čemu ni ne podbacuje. Naprosto, sve je tu da bi se mogao ravnopravno nositi i sa mnogo skupljim modelima: solidno metalno kućište odaje utisak nekog fotoaparata iz klase stilizovanih, širina zuma koji kreće od 28 mm daje vam dovoljno prostora u kadru da obuhvatite sve što želite, a raspon od 4,5x je veći od onoga što vam većina konkurenata slične cene nudi. Pritom je aparat mali, tanak i lak, tako da će se dopasti i onima koji drže do minijaturnosti. Još jedan kuriozitet je snimanje video-klipova u rezoluciji 1280×720, što je danas uglavnom rezervisano za modele u cenovnom rangu iznad 200 evra.

Panasonic drži do mehaničkih preklopnika, tako da i na FP‑8 postoje dva: za uključivanje aparata i za prebacivanje iz moda za fotografisanje u mod za pregled fotografija. Ostatak komandi se svodi na osam malih, izduženih plastičnih tastera na poleđini aparata koji svetle plavo u mraku, na prsten za zumiranje smešten oko okidača (što je kod ovakvih aparata zgodnije rešenje) i na taster za uključivanje iAUTO moda na gornjoj površini. Zanimljivo je da četiri kursorska tastera nemaju peti, centralni taster, već se koristi menu/set koji se nalazi iznad i desno od njih. To ne otežava korišćenje inače jako preglednog Panasonic korisničkog interfejsa, koji ima i Q menu (ekvivalent Func meniju kod drugih brendova), koji se poziva zasebnim tasterom u donjem desnom uglu i uvek se otvara na onoj funkciji koju ste poslednju podešavali.

„Inteligentna“ automatika (iAUTO) kod Panasonic‑a funkcioniše dobro, a pored apsolutne bezbrižnosti i odsustva potrebe za podešavanjem bilo kakvih parametara, nudi korisniku i neke prilično egzotične mogućnosti, kao što je AF tracking – mogućnost da fokus „zaključate“ na nekom objektu u kadru, koji će aparat sve vreme pratiti, dok funkciju eksplicitno ne deaktivirate – zgodno kad fotografišete objekat u pokretu.

Čitavih 12 megapiksela na senzoru dijagonale 1/2,33“ daje prosečnu gustinu zapisa od 43 Mp/cm2, što će vam obezbediti kvalitet fotografija nešto bolji od proseka klase. Raspon osetljivosti ISO 80‑1600 je stoga sasvim primeren – do ISO 400 nemate razloga da brinete o degradaciji, preko toga fotografije će verovatno i dalje moći da zadovolje standarde porodičnog albuma.

Kada je brzina rada u pitanju, Panasonic takođe spada u „gornji dom“, a FP‑8 uspeva da prati jače modele. Čak i u uslovima slabog svetla, aparat iznenađujuće lako fokusira (ima i focus assist lampicu), što kod jeftinih aparata nije baš uvek slučaj. Li Ion baterija koju koristi velikog je kapaciteta za ovu klasu (940 mAh, dok je mnogo češći kapacitet sličnih modela u rasponu 700‑800 mAh), tako da ćete brže napuniti memorijsku karticu nego isprazniti bateriju.

Panasonic je dovoljno godina prisutan na tržištu digitalnih fotoaparata da bi mnogo puta dokazao da pravi aparate na koje se možete osloniti, a FP‑8 vam za svoju cenu zaista nudi mnogo.

Korisne adrese:

BM Foto
http://www.bmfoto.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #168
preview
Otvoren za saradnju
Đorđe Grujić
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter