GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #168 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Marko Herman
U pričama o operativnim sistemima uvek se dođe do konkurencije Windows-u i mogućnosti da Linux stekne bolju poziciju. I redovno se diskusija stigne dotle da samo gikovi i IT stručnjaci treba da prilaze Linux-u, pošto je rad na njemu komplikovan. Da li je zaista tako?  «pročitajte više»
- PC #168 (Jul/Avgust 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Bojan Stanojević, Voja Gašić
Beleženje važnih (i ostalih) događaja u životu fotografijom već je gotovo obavezno, a sve češće se snima i video... makar fotoaparatom. No ako ste pravi ljubitelj pokretnih slika, ništa ne može da zameni Full HD kamkorder - isprobali smo četrnaest modela renomiranih proizvođača.
preview
Mladen Mijatović
Instalacija kamera za video nadzor nije uvek jednostavan zadatak, posebno ako instalater mora da podesi kameru dok "visi" sa neke skele, a i prikaz slike ponekad traži gomilu opreme. Uz odgovarajući alat sve se može lako rešiti - Axis nudi takav alat.
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Vesti
Marko Herman
nopreview
Novi život dobrog starog Wi-Fi-ja
Zoran Popović
3G je svuda oko nas, ali tu je i Wi-Fi. Iako ova dva sistema za pristup Interneta liče na opasne konkurente, prepliću se mnogo više nego što ste ikada pomislili...
nopreview
Metronom
Bojan Petrović
Farma servera i farma životinja (onu treću Farmu da ne pominjemo)... čudna simbioza koja rezultira uštedom energije. Ljudima svašta pada na pamet, pa se posle pitamo odakle toliki IT problemi.
nopreview
Beskompromisni HP alati
Voja Gašić
Vrhunski majstori koriste i vrhunske alate. HP radne stanice pravljene su upravo za najproduktivnije i najkreativnije - isprobali smo desktop stanicu Z-800 i mobilnu radnu stanicu Elitebook 8740w.
nopreview
Toshiba varijacije
Branko Nikitović
Toshiba je jedan od najstarijih i najpoznatijih proizvođača laptop računara. Na našem tržištu je najpopularnija njihova Satellite serija, iz koje ovoga puta predstavljamo model A505 koji je stigao u tri verzije.
nopreview
Blu-ray za plitak i dubok džep
Branislav Bubanja
HD televizori, bez kojih nema gledanja filmova u visokoj definiciji, sve su prisutniji u našim domovima. Sledeći korak je nabavka plejera koji može da reprodukuje takve filmove - predstavljamo jeftini Samsung BD-C5300 i model iz više klase, Pioneer BDP-LX52.
nopreview
Multimedija u vazduhu
Jovan Marić
Vrelo leto, hladni napitak, utakmica završena, pogledali biste film, slušali muziku, podsetili se fotografija sa putovanja, ali da ne ustajete iz fotelje, Potreban vam je uređaj koji na sebi ima sve moguće priključke. Recimo, Asus O!Play Air HDP-R3...
nopreview
Kućni video nadzor
Mladen Mijatović
Za realizaciju IP video nadzora u kućnim uslovima treba dobro poznavati tehnologiju IP mreža ili se osloniti na pomoć stručnjaka. Level One nudi komplet uređaja sa kojima ovaj posao možete da obavite sami.
nopreview
Divlja vatra na Android tržištu
Marko Savković
Tržište je preplavljeno smart telefonima odličnih karakteristika pa izbor nikada nije bio teži. Testirali smo dolazeći HTC Wildfire, koji uz odlične karakteristike prati i niska cena...
nopreview
Asoni IP pogled
Dejan Ristanović
Čitav svet se neminovno umrežava, pa je jasno da će IP kamere za nadzor preovladati nad klasičnim rešenjima. Pa ipak, kod nas se i dalje često instaliraju analogni sistemi, pre svega zbog verovanja da su IP kamere preskupe. Asoni je, kamerama i video serverom, pokazao da ne mora biti tako...
nopreview
Najbolji multimedijalni plejer? PC!
Voja Gašić, Bojan Stanojević
Ako čitate prikaze multimedijalnih plejera videćete da mnogi od njih pate od problema sa podrškom našim slovima, novim verzijama kodeka ili im nedostaje neka praktična mogućnost. Umesto plejera koristite računar i neće biti problema! Osmislili smo konfiguraciju za dnevnu sobu...
nopreview
Ethernet preko VDSL2 - brže i dalje
Mladen Mijatović
Da li je u vremenu optičkih kablova bakarna telefonska parica definitivno demode? Primena novih tehnologija izvlači neslućene performanse iz stare dobre telefonske žice - i do 100 Mbps!
preview
Bojan Stanojević
HP je ponovo proširio populranu seriju poslovnih prenosivih računara. Ovog puta predstavljamo dva slična modela nešto konzervativnijeg koncepta, zasnovana na različitim platformama.
nopreview
3D u pokretu
Bojan Stanojević
Lenovo IdeaPad Y560 je savremen prenosivi računar, sa velikim diskom i moćnom grafikom. Ali, njegova najveća vrlina je podrška za pravi 3D prikaz... ako ste spremni da je platite!
nopreview
Miševi za posao i zabavu
Aleksandar Veljković
U paleti od jedanaest miševa, Prestigio nudi tri gejmerska modela. Isprobali smo dva - najjači i najjeftiniji, a uz njih i jedan namenjen poslovnim ljudima.
nopreview
TP-Link PoE gedžeti
Mladen Mijatović
Power-over-Ethernet napajanje se sve više primenjuje kod raznih klijentskih uređaja. Iz TP-Link-a stižu interesantni gedžeti koji olakšavaju rad sa PoE opremom.
preview
Aleksandar Veljković
Nakon ere surround zvučničkih sistema sastavljenih od prave šume kablova i kutijica koje treba pravilno rasporediti po sobi, dolazi vreme zvučnih projektora, koje isti efekat postižu samo jednim, sofisticiranim komadom zvučnog hardvera. Isprobali smo Yamaha YSP-5100.
nopreview
Devolo powerline na 200 Mbps
Mladen Mijatović
Devolo je nemačka firma koja je specijalizovana za izradu adaptera za prenos raznih signala preko električne kućne instalacije. Predstavljamo vam par brzih Ethernet adaptera.
nopreview
Fujifilm HS 10
Aleksandar Veljković
Proizvođač čiji su ultrazum modeli poslednjih godina privlačili najviše pažnje ne odustaje od namere da dominira ovim segmentom tržišta - stigao je Fujifilm HS 10.
preview
Aleksandar Veljković
Cena od 145 evra kvalifikuje Panasonic Lumix FP-8 za idealni niskobudžetni turistički model. Dodajte tome i snimanje video klipova u visokoj rezoluciji i možda ste odabrali aparat za ovo leto.
nopreview
Sony NEX-5
Aleksandar Veljković
Evo i Sony-ja među proizvođačima nerefleksnih aparata sa izmenjivom optikom. Sony smatra da u projektovanju ovakvih aparata prioritet treba da bude na kompaktnosti kućišta, te je njihov prvenac NEX-5 najmanji aparat ove vrste.
nopreview
PC Press i Tatjana Miljković
Andrijana Maksimović, Aleksandra Šakić
Samo nekoliko dana pre nego što je otišla na odmor, Tatjana Miljković posvetila je malo vremena našoj ekipi. Tom prilikom saznali smo zašto je ženama mesto baš u IT-ju...
nopreview
Interfejs ka mozgu
Voja Antonić
Svi su izgledi da će pasivne proteze i beli štapovi uskoro otići u istoriju - digitalna elektronika je donela nadu za ljude koji su izgubili sluh, vid ili pokretljivost udova.
nopreview
Poslovni signali
Marko Herman
Kada se sretnu poslovne potrebe i savremeni Web trendovi, nastaju kompanije čija je poslovna filozofija sveža i kod koje se drugačiji pristup vidi u svakom delu odnosa sa javnošću...
nopreview
Bluetooth za kancelariju
Mladen Mijatović
Jabra je predstavila novu seriju telefonskih headset kompleta sa touchscreen interfejsom. Isprobali smo modele Go 6470 i Pro 9470.
nopreview
Da li ste na pravom putu?
Marko Herman
Implementacija ERP rešenja ume da unese nervozu preduzeće. Sprovodi se skupa investicija, očekuju se bolji rezultati, ali ne primećujete bitnije promene. Potražili smo neke odgovore od ERP konsultanata...
nopreview
Mali korak za InDesign, veliki za DTP
Bojan Stojanović
InDesign je došao u fazu kada ne mora da grabi krupnim koracima napred. Protekle decenije grafička industrija se promenila, a Adobe je postavio nove standarde. Zato je InDesign CS5 sastavljen od prethodnog uspeha i nekolicine novih, ali vrednih poboljšanja.
nopreview
Mestimično oblačno
Dragan Grbić
Microsoft se priključio trci u razvoju online aplikacija za rad sa dokumentima i pritom ne krije ambicije da preuzme primat na tom polju. Pogledajmo kako izgleda i kako radi novi Office u oblaku.
preview
Đorđe Grujić
Posle ArchiCAD-a 13, jesenjeg modela za 2009, Graphisoft se vraća na jednogodišnji ritam isporuke novih verzija. U junu smo dočekali ArchiCAD 14, program čiji je glavni adut - saradnja.
nopreview
Sedam koraka napred
Branko Nikitović
Posle tri godine od pojave "kralja šminkera" i nekoliko skromnih unapređenja, stigla je radikalno unapređena verzija - iPhone 4G. Dizajn je drugačiji, ali se mnogo veće promene kriju "pod haubom", a vezane su za novi operativni sistem.
nopreview
Kontrola događaja
Aleksandar Rakić
Praćenje događaja u mreži je jedan od osnovnih sistema aktivnog nadzora, kao i osnova za potencijalnu forenziku mreže. Kompanija GFI vam ovo olakšava programom EventsManager.
preview
Zoran Pavlović
Više se ne postavlja pitanje da li ćete, već kada ćete početi da paralelizujete vaše aplikacije ako želite da izvučete maksimalne performanse iz vašeg hardvera. Upoznajmo Intel-ovu alatku VTune koja će vam pomoći u paralelnom svetu...
nopreview
Softver za Android
Marko Savković
Aktuelne mobilne platforme korisnicima nude mogućnost besplatnog preuzimanja ili kupovine korisnih i zabavnih aplikacija. Testirali smo programe koje ne smete da zaobiđete na Android platformi...
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Microsoft ICE, Mazaika, Windows Blinds i Cloud Antivirus.
preview
Dejan Ristanović
Početkom juna novi domaći operater fiksne telefonije, Orion Telekom, predstavio je svoju ponudu i počeo sa radom. Kako izgleda bežično fiksno telefoniranje i kakav ga Internet prati?
preview
Vesna Milošević
Kada nekog toplog letnjeg dana sednete u kafić i naručite porciju sladoleda, da li se pitate kada je napravljen prvi sladoled i kako su se ljudi rashlađivali u vreme kada nije bilo struje, frižidera i ledomata? U potrazi za odgovorom na ova pitanja, zaplovili smo svetskom Mrežom...
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Intervju: Bogdan Obradović
Marko Herman
Adacta grupa je nedavno obeležila 20 godina rada. Tim povodom razgovarali smo sa Bogdanom Obradovićem, direktorom Adacte Beograd...
preview
Zoran Kehler
Apple iPhone 4 je napravio čudo, baš kao i iPad nekoliko meseci ranije. Ipak, stvari ne teku baš glatko za Apple i AT&T, a korisnik se posle fascinacije izgledom novog uređaja, zapita koliko ga sve to košta... ne samo u startu, već i svakog meseca. Zato sledi rat cena. Ko će pobediti?
nopreview
Zemlja izlazećeg Samsung-a
Voja Gašić
Kompanija Samsung spada u najrespektabilnije inovatore i proizvođače informatičke opreme ali i potrošačke elektronike, pa je putovanje u Južnu Koreju nalik na hodočašće na kome ćete pre svih ostalih videti i saznati mnogo toga...
nopreview
Izazovi promena u Amsterdamu
Bojan Stanojević
Sedamnaesti Svetski IT kongres (WCIT) održan je u Holandiji, zemlji poznatoj po korišćenju energije vetra. Sasvim primereno, važna tema kongresa bila je energetika...
nopreview
Problem su ljudi
Marko Herman
Kompanija Kaspersky više puta godišnje svoje partnere, stručnjake za bezbednost informacionih sistema i novinare upoznaje sa svojim proizvodima, ali i sa ključnim bezbednosnim pitanjima. Početkom juna, Kaspersky Lab Press Tour održan je na Kipru...
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Windows 7 bajtovi
Voja Gašić
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Odabrani bajtovi
Marko Herman
nopreview
Vedra strana
nopreview
PC-DVD #168
Uz prikaz paketa Adobe InDesign CS5 u ovom broju, na disku donosimo njegovu trial verziju - isprobajte CS5 i proverite da li upgrade ima smisla. A uz tekstove o Office-u predlažemo vam da isprobate i jednu alternativu - Corel WordPerfect Office X5. Za letnje mesece pripremili smo galeriju PC Aplikacija: Microsoft Expression Studio 4 Ultimate Trial za dizajn Web sajtova, Adobe Photoshop Lightroom 3 Trial za rad sa fotografijama i albumima, konkurentski ACDSee Photo Manager 12 kao i TechSmith Snagit 10 za transformaciju slika na ekranu u oblik koji možete koristiti u svojim programa. U sekciji PC Utility probrali smo programe za kreiranje panoramskih i mozaik fotografija - upotrebićete ih kada sa odmora dođete sa karticama punih slika. Pogledajte i sekcije PC Games, PC TimeLine i PC Fun i... želimo vam prijatne letnje mesece!


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter