GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #155 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Panasonic Lumix TZ-5
Aleksandar Veljković
DMC-TZ5 nije najnoviji model iz TZ serije kompaktnih ultrazumova, ali (možda upravo zbog toga) nudi povoljan odnos cena/kvalitet, uz tehničke karakteristike koje ga svrstavaju u sam vrh klase.
- PC #155 (Maj 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Panasonic Lumix TZ-5

Panasonic nije bio prisutan na foto tržištu pre početka digitalne ere, ali je uspeo da stekne i održi reputaciju inovatora među proizvođačima digitalnih fotoaparata, čiji su mnogi modeli kod poznavalaca i entuzijasta dobili kultni status (pre svega mislimo na one iz LX serije). Verovatno ključne zasluge za takvu poziciju ima njihovo dugogodišnje partnerstvo sa nemačkom firmom Leica, koja je prva probila granicu od 28 mm u širini ugla kod optike za ultrakompaktne aparate, a kao rezultat toga Panasonic je trenutno jedini proizvođač koji nudi širok izbor minijaturnih aparata koji na širem kraju raspona kreću od 2425 mm.

Obradovalo nas je kad smo na policama novootvorene prodavnice elektronike Big Bang u tržnom centru „Ušće“ ugledali i modele Panasonic-a, jer je ovaj brend retka zverka u domaćim prodavnicama. Za vas smo odabrali DMCTZ5, koji doduše u ovom trenutku više nije najnoviji model iz TZ serije kompaktnih ultrazumova, ali (možda i upravo zbog toga) nudi izvanredan odnos cena/kvalitet, uz tehničke karakteristike koje ga u poređenju sa konkurentima i danas svrstavaju u sam vrh klase.

TZ5 je odličan spoj minijaturizacije, briljantne optike, dobre ergonomije, jednostavnosti i brzine rada. Jedina nešto slabija tačka ovog modela je senzor, koji čak i pri osetljivosti od 100 ASA demonstrira nešto veću količinu šuma od proseka, mada šum ne raste mnogo sa porastom osetljivosti. Leica optika anulira te nedostatke i popravlja utisak o kvalitetu fotografija. Geometrija je savršena na čitavom rasponu (iako on iznosi 10x), oštrina sjajna, kolorit zasićen, bez hromatskih aberacija, a osvetljaj ravnomeran, bez vinjetiranja. Nećete naći aparat tih dimenzija sa makar sličnim karakteristikama optike.

TZ5 je namenjen amaterima i svima onima koji žele što inteligentniju automatiku i jednostavnost. Pored standardne automatike sa mogućnošću modifikacije parametara kao što su kompenzacija ekspozicije, balans belog, način fokusiranja, osetljivost, korekcija senke u realnom vremenu itd, na raspolaganju je i „pametna“ automatika, koja prepoznaje situacije koje kadrirate i automatski optimizuje podešavanja bez vaše intervencije, recimo prebacuje u macro mod ako se previše približite objektima. Korisnički interfejs aparata je jednostavan i pregledan, sa interaktivnim Q menijem – kada ga pozovete, kursor će ostati na poslednjem podešavanju kome ste pristupali.

Što se ergonomije tiče, TZ5 je primer kako napraviti mali aparat kojim se upravlja jednom rukom – minijaturni rukohvat sa hrapavim plastičnim držačem savršeno leži pod prstima desne ruke, a palac bez greške osigurava aparat sa zadnje strane. Jedna od najlepših strana ovog aparata je displej dijagonale 3“, sa čijom rezolucijom od 460.000 tačaka se u kompaktnoj klasi može meriti samo još ekran na znatno skupljem Canon G10. TZ5 koristi SD memorijske kartice, a isporučuje se sa Li Ion baterijom solidnog kapaciteta 1000 mAh. Sve u svemu, ako vam treba dobar minijaturan aparat velikog (10x) i širokog (28 mm) zuma, teško da ćete naći nešto bolje od TZ5, a ukoliko tome još dodamo i cenu koja je znatno ispod 300 evra, konkurencije praktično i nema.

Korisne adrese:

Big Bang
TC "Ušće"
http://www.bigbang.si/

SLEDEĆI TEKST U PC #155
preview
Video igračke fotelje
Filip Majkić
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter