GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #155 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Vivax portabl TV
Branislav Bubanja
Prodavnice su pune LCD televizora, ali ih visoka cena još uvek drži daleko od dnevnih soba. Postoje i jeftiniji modeli koje nisu za dnevnu sobu - proverili smo koliko je upotrebljiv TV sa ekranom od 8".
- PC #155 (Maj 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Vivax portabl TV

Portabl TV prijemnici su retki u našem okruženju, a i oni malobrojni se obično nude u paketu sa DVD plejerima. Vivax je iskoristio ovu situaciju i ponudio TV-0701: radi se o klasičnom LCD televizoru dijagonale ekrana 8“, koji ima veću sliku nego što smo očekivali, jer je njegov odnos stranica 4:3. Ova na prvi pogled čudna odluka proizvođača je zapravo logična: standardni odnos stranica povećava sliku po visini, pa se na konkretnom modelu ona može uporediti sa širokim ekranima dijagonale 10“. Pošto se TV signal kod nas još uvek emituje pretežno u formatu 4:3, nema izobličenja slike, što je dodatna prednost ovog modela.

Na kvalitet slike nemamo primedbi: boje su malo prenaglašene, ali se to uglavnom može kompenzovati pravilnim podešavanjima kontrasta, koloriteta i osvetljenja. Gledajući iz različitih uglova po horizontali, nema velikih promena u kvalitetu slike, a ugao vidljivosti po vertikali je oko 90 stepeni, s tim što je gornja granična vrednost tek nešto iznad zamišljene ose ekrana. Iako bi možda bilo bolje da je situacija obrnuta (da je vidljivost bolja odozgo), ovde to nema velikog značaja jer je sistem za podešavanje pozicije ekrana odličan. Postolje je univerzalno i može se osloniti na čvrstu podlogu ili okačiti na zid. Pomoću zglobnog nosača, koji ima veliki stepen slobode kretanja, TV se uvek može postaviti u optimalan položaj. Ako se skine sa nosača TV će stajati na nožicama, ali tada nije moguće podešavanje ugla.

Na bočnim ivicama su kontrolni tasteri za najvažnije funkcije, dok se puna kontrola obavlja daljinskim upravljačem koji je neobičnog, jajastog oblika. Sa zadnje strane se nalaze dva audio i video ulaza, izlaz za slušalice ili spoljne zvučnike i ulaz za napajanje. Zvučnik je na poleđini, a pošto se pored njega nalazi prazno mesto za još jedan, verovatno postoji ili se planira varijanta ovog modela sa stereo zvukom. Na gornjoj strani je teleskopska antena koja može da se ukloni; budući da smo sa njom u sobi uhvatili samo četiri TV kanala, preporučujemo da umesto nje koristite kablovsku televiziju kad god možete.

Televizor ima prilično detaljan sistem za podešavanje parametara, kako za prikaz slike, tako i za neke dodatne opcije – na primer, na raspolaganju su igrica (Tetris), kalendar, sistem za automatsko uključivanje i isključivanje TV-a u zadato vreme... Sve u svemu, radi se o solidnom TV prijemniku, koji, sem u kući, možete koristiti i u automobilu ili na izletu, jer ima mogućnost napajanja preko utičnice za upaljač u kolima.

Korisne adrese:

KimTec
http://www.kimtec.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #155
preview
Panasonic Lumix TZ-5
Aleksandar VeljkovićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter