GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #155 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Compaq u poslovnom svetu
Bojan Stanojević
Poslovni računar mora da bude pozdan, tih i kompaktan. Da to ne mora da znači i skup, može se videti na primeru HP-ovog modela Compaq dx2450.
- PC #155 (Maj 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Compaq u poslovnom svetu

Hewlett-Packard je nezaobilazno ime u svetu poslovnih rešenja, bilo da se radi o serverima, radnim stanicama ili „običnim“ kancelarijskim računarima; dugogodišnja dobra reputacija ove kompanije garant je pouzdanosti uređaja. Kvalitet često podrazumeva i visoku cenu, ali HP ima rešenja i za skroman budžet – jedno od njih je Compaq dx2450 MT.

Sufiks MT je skraćenica od MicroTower, što znači da je dx2450 smešten u nisko vertikalno kućište – HP u propagandnom materijalu ističe da ovaj poslovni računar treba pokazivati a ne skrivati. Ako ih poslušate, posetioci vaše kancelarije će videti računar crne boje, prijatnog izgleda i bez agresivnih detalja. Na prednjoj strani se nalaze uobičajeni DVD pisač, audio i USB priključci, uz neiskorišćen prostor za flopi disk. Zadnja strana će poznavaocima privući više pažnje, jer su PS/2 utičnice za miša i tastaturu na dnu, dok su otvori za kartice gore, odmah ispod napajanja. Matična ploča je okrenuta naopako (u odnosu na uobičajena rešenja) i nalazi se s leve strane: ako planirate intervenciju u unutrašnjosti – skinite desni poklopac! U vezi s tim, treba napomenuti da, uprkos microATX formatu, dx2450 može da primi četiri kartice za proširenja, dve PCIe x1, jednu PCIe x16 i jednu PCI starog tipa.

Ekonomičan koncept realizovan je u obliku platforme zasnovane na AMDovom procesoru i sistemskim čipovima iz skupa nForce 430. Poslovni računari nisu namenjeni obaranju brzinskih rekorda, pa ugrađeni procesor ima samo jedno jezgro – radi se o Athlon-u 1640B (B označava da se radi o Business seriji). Umesto vrtoglavih performansi, ovaj procesor donosi malu potrošnju od 45 W, a samim tim i manje zagrevanje i tih rad; za svaki slučaj, dx2450 ima na poleđini i izduvni ventilator. Ni 2 GB memorije ne poboljšavaju performanse jer se nalaze na jednom modulu, pa nema dvokanalnog pristupa, ali tri preostala podnožja ostavljaju dovoljno prostora za proširenje. Grafikom upravljaju sistemski čipovi tj. ona je integrisana na matičnoj ploči, tako da na poslu nećete moći da igrate igrice (bar ne one zahtevnije).

U paketu s računarom dobija se jednostavan optički miš i ne mnogo luksuznija tastatura, s kvalitetnim tasterima, tihim klikom i velikim tasterom Enter - ovi standardni dodaci su potpuno prilagođeni nameni. Odluka o monitoru je prepuštena kupcu, ali se kao standardna varijanta nudi HPov model v185WS. Prema ovoj ponudi imamo malo rezervi: radi se o 18,5“ monitoru sa odnosom strana 16:9 i rezolucijom od 1366×768 tačaka, a za poslovnu primenu bi bio primereniji ekran sa proporcijama 16:10 i nešto višom (pre svega vertikalnom) rezolucijom – ovakav ekran je pogodniji za multimediju. S druge strane, to proširuje mogućnost primene ovog računara: procesor ima dovoljno snage za HD filmove, pa dx2450 može naći svoje mesto i u stanovima korisnika umerenih zahteva koje ne interesuju igre.

Još jedan činilac koji je uticao na umerenu cenu jeste operativni sistem: uz Compaq dx2450 se dobija FreeDOS, što je mač sa dve oštrice. S jedne strane, ovakva odluka donosi fleksibilnost jer korisnik može da bira koji će sistem koristiti: ako se odluči za Linux, neće biti dodatnih troškova, ali izbor Windows-a će podići ukupnu cenu. S druge strane, poslovni korisnici obično vole da dobiju zaokružen sistem, pa nedostatak (pravog) operativnog sistema za neke od njih predstavlja minus za računar. Na pratećem kompakt disku nalaze se uputstva za korišćenje, softver za backup i oporavak sistema, ali ne i drajver – ako se odlučite za Windows, moraćete da ih preuzmete sa Interneta. Kada sve to uspešno završite, ispred sebe ćete imati pouzdan i upotrebljiv poslovni računar.

Korisne adrese:

Big Bang
TC "Ušće"
http://www.bigbang.si/

SLEDEĆI TEKST U PC #155
preview
Vivax portabl TV
Branislav BubanjaBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter