GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #137 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Metronom
Bojan Petrović
- PC #137 (Oktobar 2007)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Metronom

Sony ptičica

Nova serija digitalnih fotoaparata kompanije Sony ima patentiranu tehnologiju koja se popularno zove „Kaži ptičica“ (prevod nije bukvalan). Aparat je postao dovoljno inteligentan da sačeka da se osoba koju fotografišete nasmeje, i tek onda zapamti sliku.

Koristeći patentiranu tehnologiju prepoznavanja lica, Sony fotoaparat ume da prepozna kada se na licu koje je izabrano na displeju fotoaparata pojavi osmeh, i to, verovali li ne, osmeh određene vrste. Da li će to biti laki osmeh, snažan osmeh ili smeh iz sve snage, da li će on biti na licu neke od osoba koje stoje pored bebe, ili će to biti bebin osmeh... Luda stvar!

Aparat je u stanju da se izbori sa čak osam lica na istoj fotografiji, bez obzira na godište i način smejanja. Na displeju aparata izabere lice onog mrguda koji se teško osmehuje, i prosipate viceve dok mu ne vidite zube. Siguran sam da će u sledećoj verziji aparat pričati viceve, jer je to očigledno nerazdvojni deo ove tehnologije.

Leteći Google

U vezi sa prethodnim, rasplinuta ali ne i dekoncentrisana kompanija Google je raspisala nagradu od 30.000.000 dolara za pobednika u takmičenju Google Lunar X‑Prize. Nakon što je nagradila prvi privatni let u svemir i do nogu porazila NASA genijalce, fondacija X‑Prize se nameračila na osvajanje Meseca. Na glamuroznoj priredbi u Los Anđelesu, u prisustvu osnivača Google‑a, predstavnika Tesla Motors kompanije, astronauta Baza Oldrina te slavnog režisera Džejsma Kamerona, označen je početak u trci za osvajanje Meseca pomoću robota na daljinsko upravljanje. Pomenuti Džejms Kameron je, aplaudirajući novim poduhvatima privatnih industrija, jasno rekao da se ljudska vrsta vraća na Mesec zbog privatne inicijative i vizionarstva, a ne zbog masivnog državnog projekta.

Za to vreme, NASA planira povratak na Mesec u sledećih 12 (dvanaest) godina, koliko im treba da razviju odgovarajuću tehnologiju. U tome im neće pomoći Peter Norvig, bivši direktor za NASA za računarske poslove, pošto je on sada šef Google fondacije za istraživačke projekte. Datum koji je postavljen kao uslov za dobijanje velike nagrade je decembar 2012. godine. Nakon tog datuma nagrada pada na 15 miliona dolara, a takmičenje se obustavlja decembra 2014. godine.

Drugačije rečeno, kreatori ovog takmičenja su sigurni da će za samo pet godina dobiti robotizovano vozilo koje će sleteti na Mesec, preći 500 metara i poslati prikupljene podatke na Zemlju. Istina, NASA planira da pošalje ljudsku posadu na Mesec, ali da vidimo hoće li X‑Prize pokazati nadmoć privatne inicijative nad državnim mastodontima...

Oštriji Google

Ako već niste pogledali Google Earth, uradite to sada, kako biste mogli da razumete vest koja sledi. Uračunajte bar sat vremena koliko će vam biti potrebno da se oporavite od oduševljenja idejom i mogućnostima koje ovaj servis nudi.

Digital Globe, kompanija koja snabdeva Google Earth satelitskim snimima planete, planira da ovog mesea lansira u orbitu novi satelit, WorldView 1. Njegov kapacitet će biti 600.000 kvadratnih kilomatara fotografisane teritorije na dan, i to u rezoluciji od pola metra. To znači da ćete uskoro moći da zumirate satelitsku sliku Knez Mihailove ulice dok ne ugledate frižider prodavca sladoleda, ili dok vam mini golf teren u Tunisu ne postane tako jasan da možete unapred da isplanirate kako ćete pobediti na turniru sledećeg leta. Ili da krenete sa posle tek kad vidite da u vašoj ulici ima mesta za parkiranje...

Google Earth poduhvat je revolucionaran i u zamisli i u izvođenju. Kada operativna budu sva tri planirana satelita, kompanija Digital Globe će prikupljati preko milion kvadratnih kilometara dnevno i posedovaće biblioteku satelitskih fotografija koja će biti i ostati najveća na svetu. Izuzev Pentagona, koji je iskeširao 500 miliona dolara za ovaj projekat, pod uslovom da komercijalno ne budu raspoložive fotografije sa rezolucijom većom od pola metra. Drugačije rečeno, ako mi možemo da vidimo Google Earth, momci u Pentagonu mogu da vide Google Sve Živo.

Vista u brojevima

Zavisi ko vam čita brojeve. Ako ih čita Microsoft, onda je od ovog leta prodato preko 60 miliona licenci za veselo dizajnirani operativni sistem. Ako ih čita kompanija za istraživanje i praćenje tržišta, onda je prodaja Viste slabija i do 60% u odnosu na Windows XP u njegovo vreme.

Istinu govoreći, mnoge kompanije su izjavile da nameravaju da investiraju u novi operativni sistem, ali tek kada se pojavi Service Pack 1. Za to vreme, što zapravo potvrđuje prethodno rečeno, prodaja Office 2007 paketa ide odlično, odnosno skoro duplo bolje nego prodaja Office 2003 paketa u njegovo vreme.

Sa treće strane, Windows Vista sistem je pomalo vizionarski napravljen za hardver koji trenutno nije u većini PC računara širom sveta, da se blago izrazimo. To jedan od glavnih faktora koji usporavaju njegovu prodaju, uporedo sa problemima vezanim za drajvere i zastarele uređaje koji nisu podržani. No, da budem iskren – nakon početnih problema u instalaciji i pronalaženju stabilnih drajvera za neke uređaje, Vista postaje vrlo prijatna i zahvalna za rad, i nema sumnje da će odraditi posao za koji je napravljena...

BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter