GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #137 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Lasersko šarenilo
Aleksandar Veljković, Nebojša Rašković
Koliko god inkjet tehnologija poslednjih godina napredovala, kolor laserska štampa još uvek ostaje superiorna kada se akcenat stavi na brzinu, veliki obim i rentabilnost. Testirali smo deset laserskih kolor štampača iz aktuelne domaće ponude.
- PC #137 (Oktobar 2007)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Lasersko šarenilo

Nekada basnoslovno skupa, danas je tehnologija laserske štampe u boji drastično pojeftinila, tako da se više ne govori o ekskluzivnim proizvodima koje sebi mogu (ili treba) da priušte samo bogate firme ili oni koji se profesionalno bave pripremom za štampu. Štaviše, cenovni jaz između najjeftinijih kolor lasera i naprednijih inkjet štampača je nestao, tako da danas već imamo dosta modela kolor lasera koji košaju manje od nekih inkjet modela namenjenih profesionalnoj primeni.

Cenovno preplitanje primećujemo i između monohromatskih i kolor laserskih štampača, što u perspektivi znači da će crno beli laseri lagano biti istiskivani kao svojevremeno monohromatski monitori, jer cena eksploatacije naprednijih kolor štampača (koji deaktiviraju kolor segment pri crno beloj štampi) nije ništa viša nego što je to kod štampača koji ne mogu da štampaju u boji. Doduše, troškovi održavanja su još uvek nešto viši, zbog kompleksnije mehanike i većeg broja elemenata, ali se i to polako menja.

Naše kolor tržište

I pored rasta popularnosti kolor lasera, domaće tržište ove opreme nije veliko, niti je na njemu prisutno puno brendova, što je verovatno posledica još uvek relativno male potražnje. Možda mnogi potencijalni korisnici veruju da su kolor štampači izvan njihovog budžeta, a da pri tom ne proveravaju aktuelne cenovnike. Tako neke od skupljih modela nismo uspeli da obezbedimo za ovaj test, jer se toliko retko traže da ih distributeri naručuju samo za poznatog kupca. Ipak, na testu nam se našao i jedan OKI C8600n, tako da je i ta klasa zastupljena.

Malo je svetskih proizvođača koji imaju potpuno nezavisan razvoj i sopstvenu tehnologiju u ovoj oblasti. Čak i giganti kao što je Canon radije se odlučuju da kupuju gotova tehnološka rešenja (najčešće HP-ova) i da na njima baziraju svoje proizvode, nego da investiraju u razvoj. Tako je danas pozicioniranje na tržištu kolor laserske štampe jednostavno: HP najviše investira u razvoj i drži najveći deo tržišta, nastojeći da pokrije sve - od najjeftinijih kancelarijskih štampača do profesionalnih uređaja za štampu. Xerox kao brend sa najjačom tradicijom u ovoj oblasti (poznati i kao firma koja je "izmislila" fotokopir mašinu, za koju je u Americi i danas odomaćeno ime Xerox) koncentriše se prevashodno na svoju ulogu tehnološkog lidera orijentisanog ka profesionalnom tržištu, slično kao i Konica-Minolta.

Glavni konkurenti u domenu jeftinih kolor lasera su Lexmark i OKI, pri čemu je OKI poznat po unikatnoj tehnologiji štampe zasnovanoj na glavama sa LED diodama, koja se bitno razlikuje u odnosu na klasičnu lasersku tehnologiju. U OKI-ju tvrde da ova tehnologija ostvaruje superioran kolor otisak u visokoj rezoluciji, dok su naši testovi pokazali da LED štampa može ravnopravno da se nosi sa klasičnom, mada nije u prednosti nad njom. Lexmark se pokazao kao vrlo ozbiljan "igrač" na tržištu laserskih štampača (uključujući i kolor modele), sa izuzetno konkurentnim cenama (C500 je najjeftiniji štampač na ovom testu), a bez nedostataka koji bi ga mogli diskvalifikovati kao dobru kupovinu. Na mnogim tržištima Lexmark je uspeo sjajno da se pozicionira, postavši čak i izbor nekih velikih svetskih korporacija za opremanje čitavih poslovnica.

Kako smo testirali

Nema velike razlike između same procedure testiranja laserskih i inkjet štampača; proces se svodi na štampu reprezentativnog dokumenta koji će demonstrirati kako performanse tako i kvalitet otiska, odnosno učiniti očiglednim razlike između modela. Naravno, ima i nekih razlika: dobro je poznato da način na koji inkjet štampači rasterizuju grafiku nije pogodan za pripremu za štampu, tako da se test dokument za evaluaciju laserskih otisaka razlikuje od onih koji se koriste za inkjet štampu. Jedan od faktora koji pri merenju brzinskih peformansi laserskih štampača treba uzimati u obzir jeste i razlika između vremena štampe pri kontinuiranom radu i onome kada se štampač budi iz hibernacije; laserskim štampačima treba izvesno vreme da, nakon perioda neaktivnosti, sve komponente dostignu radnu temperaturu, pa je i to jedan od faktora koji se moraju uzeti u obzir pri proračunavanju vremena štampe.

Pri ocenjivanju kvalitativnih faktora prevashodno smo posmatrali ravnomernost pokrivanja, glatkoću tonskih prelaza i sjaj otiska. Indeks brzine je dobijen na osnovu merenja vršenih kako u standardnom, tako i u najboljem kvalitetu štampe. Indeks upotrebljivosti generisan je na osnovu broja potrošnih delova, načina rukovanja štampačem, broja i položaja ulazno izlaznih fioka, kao i korisničkog interfejsa i podešavanja u samom drajveru za štampu. Ukupna ocena štampača dobija se kao prosek ova tri indeksa.

Na ovom testu nismo merili broj strana koje se mogu odštampati jednim tonerom - za tu vrstu podataka ćemo vas uputiti na specifikacije proizvođača. U narednom segmentu teksta ćemo vas ukratko upoznati sa utiscima o štampačima koje smo stekli tokom testiranja i osnovnim podacima koje o njima treba znati.

Za detaljan opis štampača, tabele karakteristika, ocene i preporuke pogledajte PC #137.

Testirali smo:

OKI C3400n
OKI C5700
OKI C8600n
Lexmark C500
Lexmark C530dn
HP Color LaserJet 1600
HP Color LaserJet 2600
HP Color LaserJet 2605
HP Color LaserJet 3505
Xerox Phaser 7760

SLEDEĆI TEKST U PC #137
preview
Peak Hardware grafika
Branko Maksimović
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter