GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #132 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Samo vaš portal
Marko Herman
Internet sadrži ogromne količine podataka, koje trebe "zauzdati". Tu mogućnost su najpre iskoristili agregatori blogova, ali isto omogućava i kreiranje nove generacije personalizovanih Web portala. Netvibes je najbolji primer...
- PC #132 (April 2007)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Samo vaš portal

(kliknite za veću sliku)

Organizacija i prezentacija ogromnih količina podataka koje Internet sadrži je još od ranih dana svetske Mreže ozbiljan zadatak. Sa njim su se u koštac hvatali mnogi i relativno brzo iznedrili portale – specijalizovane sajtove koji su mnogima postajali ulaz u istraživanje Interneta. Kao i sama Mreža, prvi portali su bili statičke stranice koje su po učitavanju nudile određene podatke – tipično vesti iz raznih oblasti i ponešto zabavnih sadržaja u vidu kratkih stripova i viceva. U početku su sadržaji nuđeni u identičnom obliku svim posetiocima, da bi u drugoj fazi bila omogućena i personalizacija.

RSS vlada

Sadržaji, sada već često dostupni iz različitih izvora, su prema unapred definisanim pozicijama mogli biti raspoređeni po želji korisnika. Mogla se menjati i osnovna boja portala u skladu sa afinitetima korisnika. Statičnost je i dalje „krasila“ tadašnji Web, ali su se stvari razvijale u pravcu koji je danas aktuelan i možda najbolje definisan kroz primer sajta Netvibes (netvibes.com).

(kliknite za veću sliku)

Naime, kada je RSS postao standard „emitovanja“, bilo je samo pitanje trenutka kada će tako dostupni sadržaji umesto u specijalizovanim programima (koji se instaliraju na računar) biti sakupljani na specijalizovane Web sajtove. Tu mogućnost su najpre iskoristili agregatori blogova, ali isto omogućava i kreiranje nove generacije personalizovanih Web portala.

Netvibes postoji od 2005. godine a napravila ga je francuska kompanija specijalizovana za Web 2.0 aplikacije. Ideja na kojoj je baziran ovaj sajt zapravo je vrlo prosta – umesto da se korisniku pruži unapred definisana lista izvora lokacija, zašto mu ne omogućiti i da doda sopstvene preko RSS feed-ova? Da biste koristili ovaj sajt najpre morate da se registrujete, što je kratak postupak koji vam nakon klika na link za potvrdu koji vam stiže u elektronsko sanduče omogućava da koristite sve funkcije Netvibes-a.

Osnovne mogućnosti

(kliknite za veću sliku)

Podrazumevana matična strana portala donosi nekoliko izvora različitih vesti, module za pretragu Interneta i video klipova na YouTube-u, nasumične slike sa flickr-a, vremensku prognozu i proveru Gmail sandučeta. Dodavanje novih sadržaja je jednostavno poput raspoređivanja ikona na desktop-u. Na levoj strani ekrana postoji meni (otvara se klikom na Add Content u gornjem levom uglu) u kojem se nalazi veliki broj unapred spremnih modula za listu obaveza, kalendar (integriše se sa Google Calendar-om) i moduli za pretragu ili integraciju sa većim brojem popularnih sajtova. U istom meniju se nalaze i liste preporučenih RSS feed-ova, kao i katalog razvrstan po kategorijama.

Klik na bilo koju stavku iz menija otvara je u priručnom prozoru koji omogućava da je pogledate pre nego što je dodate na vašu stranicu klikom na link Add to my page. Ako već znate šta želite dodati, možete odmah kliknuti na naziv u meniju i prevući ga na površinu stranice. Crveni isprekidani okvir će vam pomoći u pozicioniranju modula. Prevlačenjem se vrši i promena rasporeda.

Na jednoj stranici ne možete imati puno modula a da pritom ne nastane gužva. Zato Netvibes omogućava da kreirate kartice na koje možete razvrstavati sadržaje. Svakoj možete dodeliti naziv i posebnu ikonu. Svaka kartica može imati jednu, dve, tri ili četiri kolone, a možete je podeliti sa drugim korisnicima sajta Netvibes i tako istu grupu sadržaja učiniti dostupnom velikom broju ljudi.

Korak dalje

(kliknite za veću sliku)

Krajem februara Netvibes je počeo sa uvođenjem novina u dotadašnji sistem rada portala. Najpre je unapređen prikaz RSS feed-ova koji je obogaćen slikom i početnim kratkim isečcima tekstova. Istovremeno je uvedena i napredna pretraga pomoću više pretraživača istovremeno, te je omogućeno čuvanje svih vaših pretplata na feed-ove u OPML formatu. Tako sačuvan spisak je moguće uvesti u Netvibes ili drugi program za praćenje feed-ova.

Uvedena je i veoma korisna mogućnost promene širine kolona jednostavnim razvlačenjem mišem, a ionako odličan dizajn je vizuelno unapređen. Omogućeno je i kretanje kroz tekstove u feed-u direktno iz modula na stranicama. Ranije ste feed morali da otvorite klikom na naziv teksta, da biste videli ranije postove.

Ovaj kratki prikaz tek nagoveštava do kog nivoa možete prilagoditi sebi Netvibes. Zapravo ne bismo želeli da vam uskratimo oduševljenje koje ćete osetiti kada shvatite šta sve Netvibes može. Istovremeno, i programeri među vama mogu naći svoj užitak u razvoju novih modula i widget-a za Netvibes kojima mogu približiti nove sadržaje korisnicima ovog izuzetnog sajta.

SLEDEĆI TEKST U PC #132
preview
Brže (i) bolje
Jelica ProtićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter