GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #132 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Brže (i) bolje
Jelica Protić
Najveći domaći informatičarski skup hrabro je izdržao svoju 13. verziju - uz mnogo firmi, predavanja i zanimljivih radova, ali uz malo snega...
- PC #132 (April 2007)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Brže (i) bolje

Nimalo sujeverni domaći informatičari i računarski profesionalci krenuli su po trinaesti put na planinu, da na simpozijumu YU INFO potraže martovski sneg i nova saznanja iz ICT oblasti. Snega baš i nije bilo mnogo, kao ni 1996. i 2001. godine, ali su sva druga očekivanja ispunjena na najlepši način. Dobre prezentacije, dostupnost Interneta bolja nego ikad i razmena iskustava u konferencijskim salama i na neformalnim druženjima učinili su da poželimo da YU INFO traje bar koji dan duže.

Najkraći, ali...

Vreme od nedelje do srede bilo je ispunjeno događajima, pa su se mnogi žalili da je ovo bio najkraći „skimpozijum“ do sada, zaboravljajući na 1999. godinu, kada smo zbog bombardovanja već posle dva dana morali nazad u Beograd. Razlozi za ovogodišnje skraćenje za jedan dan bili su, srećom, manje dramatični – sve je teže obezbediti duže zauzeće hotela na Kopaoniku i predah u pretrpanim rasporedima sve zauzetijih domaćih informatičara.

Autobusi sa učesnicima skupa po prvi put su stigli na odredište bez lanaca, da bi na osunčanoj planini u hotelu „Grand“ zatekli prvo prijatno iznenađenje – na recepciji su nam ponudili kabl za (besplatno) priključenje na Internet iz svake sobe! Radost što po prvi put ne moramo da se zavlačimo iza nezgodno postavljenih delova nameštaja, čupamo kablove i plaćamo visoke račune za telefon nije bila nimalo pomućena činjenicom da nam za brz pristup u stvari nisu bili potrebni nikakvi kablovi – pokazalo se da je 3G stigao na Kopaonik pre nego u neke delove Beograda. Kruna novih komunikacionih mogućnosti bio je wireless u holu hotela, tako da su mnogi zaboravili na paprene cene pića zbog besplatnog Interneta. Grčka kompanija Intracom bila je zadužena za WiMAX oglednu instalaciju na Kopaoniku, pa je besplatan Wi-Fi bio dostupan i na skijaškoj stazi.

Na popodnevnom svečanom otvaranju tražilo se, kao i uvek, mesto više u Kongresnoj sali u Konacima. Profesor Miodrag Ivković, predsednik Organizacionog odbora, pozdravio je učesnike, osvrnuo se na proširenje programskog odbora novim, mlađim snagama i najavio zanimljiva događanja u naredna tri dana. Prvog dana održane su i dve kompanijske prezentacije: nove softverske platforme kompanije Microsoft u poslovnom okruženju predstavili su gospodin Dejan Cvetković i Jovan Milošević, dok je ispred kompanije SAGA nova rešenja partnera Interactive Intelligence prikazao Miloš Savić.

PC Press na Kopaoniku

Početna prezentacija drugog dana skupa pripala je našem časopisu. Bio je to težak zadatak za Dejana Ristanovića i mene, s obzirom na dobro posećenu žurku kompanije SAGA prethodne večeri, koja je u kafeu Royal potrajala do zore. Ipak, aktuelna tema o uvođenju broadband-a u firme i 3G tehnologiji uspešno je razbudila auditorijum. Da se YU INFO podmladio novim snagama iz dijaspore dokazao je Boris Dragović, doktor sa Kembridža, koji je održao predavanje „Sigurnost podataka – izlet u svet mobilnih računara i telekomunikacija“. Zatim su održane kompanijske prezentacije firmi NPS, Siemens IT Solutions and Services, Spinnaker i Microsoft, kao i nagradna igra Lexmark-a. U popodnevnom programu najpre je govorio gost iz Makedonije, gospodin Toni Petreski, a zatim su se predstavili Pupin Telecom Datacom, Telekom Srbija, Telegroup i Intracom. Veče se završilo zabavom kompanije Intracom na kojoj je svirala čuvena niška grupa „Groš“ toliko dobro da su i reflektori padali sa plafona, što je nažalost rezultovalo i povredama...

Narednog dana je najveći deo vremena bio posvećen autorskim radovima, a kompanijske prezentacije održali su i Informatika, Tehnicom computers, IBM i Ericsson. Svoj dan imali su i košarkaši, koji su odmerili snage na tradicionalnom turniru u basketu. Najbolje su se pokazali pobednička ekipa 3E, njihovi protivnici u finalu LKM-Telekom-Indok i trećeplasirana ekipa Kruna. Koktel kompanije Ericsson u prostoru Garden hotela „Grand“ bio je prilika da pozdravimo najbolje košarkaše među informatičarima, ali i srećne dobitnike vrednih nagrada u vidu Sony Ericsson mobilnih telefona.

Poslednje prepodne bilo je posvećeno specijalnoj sesiji Research and Education Networking in South East Europe, a u međunarodnom programu održan je i Workshop o mobilnosti istraživača u regionu Zapadnog Balkana, što je bila glavna tema gosta iz Grčke gospodina Sanopoulosa Dimitriosa. U ovu tematiku uklopila se i specijalna sesija pod rukovodstvom prof. Zorana Jovanovića o SEEgrid inicijativi u okviru FP6-FP7 projekata.

Na zatvaranju skupa mr Dušan Korunović i dr Miodrag Ivković su izneli rezultate i statistike. Od 250 prijavljenih radova štampano je 177, na govornim sesijama prikazano je 49 radova, dok je 101 rad izložen kao poster. Uprkos sunčanom vremenu radove je slušalo oko 25 posetilaca po sesiji, dok je prezentacije Ericsson-a i IBM-a pratilo oko 240 učesnika. Programski odbor pohvalio je desetak radova koji su se izdvojili posebnim kvalitetom. Tako je završen još jedan YU INFO, za koji je 13 ipak bio srećan broj. Dok smo se polako spuštali sa planine i usput gledali već procvetalo voće, poželeli smo da sledeći, četrnaesti, donese malo više snega i mnogo novih IT iznenađenja...

SLEDEĆI TEKST U PC #132
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter