GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #128 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Najlakši lete
Voja Gašić
Kažu da pri prelasku na novu stepenicu u karijeri treba promeniti sat, automobil i računar koji koristite. Kad stignete na vrh, verovatno vam sleduju Rolex, Mercedes i... Flybook.
- PC #128 (Decembar 2006)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Najlakši lete

Većina naših čitalaca voli da čita o „nabudženom“ hardveru koga krase visoke performanse, veliki hladnjaci i visoka potrošnja struje. Svakako da sirova snaga računara impresionira i da novotarije moraju da budu velike dok ih tehnološki napredak ne svede na razumne mere, uz pokretanje novog ciklusa sa novim ogromnim karticama i moćnim procesorima. Međutim, kad provedete više decenija prateći IT industriju i pregurate veliki broj ciklusa, sve to postane pomalo zamorno i shvatite da prava sreća leži u malim stvarima, kao što je pomenuti Flybook.

Da vas i dalje ne bismo držali u neizvesnosti poput nekih naših saradnika koji tek uvijeno, u sredini teksta priznaju šta su zapravo testirali, recimo da je Flybook ipak računar (o čemu bismo mi inače pisali). Ako ste razmišljali o notebook-u, možda čak i o TabletPC-ju, ako vam se dopao Microsoft-ov projekat Origami jer na A5 formatu donosi mašinu koja radi pod punim Windows XP operativnim sistemom, ako ste komunikacioni ovisnik, a od toga vam zavisi i produktivnost, onda je Flybook odgovor na sve vaše zahteve. Jer, Flybook nudi sve to zajedno i još mnogo više, smešteno u A5 format – pravi bedeker za ljude „u letu“.

Flybrand

Naš prvi susret sa Flybook-om datira od pretprošlog Computex-a kada nas je Antonio D’Onofrio bukvalno odvukao od autobusa za aerodrom da pogledamo poseban Flybook izložbeni paviljon. Iako smo bili nervozni što ćemo možda zakasniti, pristojno smo pogledali izložene računare i porazgovarali o mogućim distributerima kod nas (što se mora, mora se). Iako se koleginici već na prvi pogled dopao model optočen Swarovski kristalima, a mene impresionirale komunikacione mogućnosti i majušnost ovih subnotebook-a, nismo previše verovali u to da je naše tržište spremno za suviše fancy IT opremu niti da naši provajderi uopšte znaju za postojanje svih komunikacionih standarda koji su već tada bili smešteni u Flybook.

Holbe Dialogue Europe SpA, međutim, je već tada imala snažan brend i nameru da ga raširi u sve krajeve sveta. Kompanija je rezultat udruživanja finansijskih sredstava italijanske grupe Rosfin u vlasništvu braće D’Onofrio, koja se pretežno bavila nekretninama, i tajvanske kompanije Dialogue Technology Corporation koju je osnovao bivši direktor razvoja kompanije Acer Jack Lee. Razvoj hardvera ostao je na Tajvanu, ali kompletna logistika Flybook filozofije je u italijanskom gradiću Udine. Pored nesumnjivo blagotvornog daha italijanskog dizajna koji se kod Flybook-a odmah primećuje, to podrazumeva i razvoj softvera za Flybook, osmišljavanje dodataka i razvoj baze koja omogućava održavanje i povezivanje bilo kog Flybook-a na svetu, ma gde se nalazio.

Godinu dana kasnije usledio je i drugi susret, ovoga puta na domaćem terenu. Kompanija DirectLink pozvala je novinare na vožnju „Plavim vozom“ da bi predstavila nekoliko novih distributivnih programa. Jedan od njih bio je Flybook koga je tom prilikom novinarima predstavio gospodin Roberto D’Onofrio – jedan od čuvene braće... Očigledno da se i u našim uslovima našao partner sposoban da se pozabavi Flybook-om na pravi način.

Nama, sirotim apolitičnim IT novinarima, to nije značajno olakšavalo stvari, jer je „surova“ Marijana mesecima dozvoljavala da se Flybook uživo vidi samo iz njene ruke, pod izgovorom da nije sigurna da mi koji vozimo „krševe“ i kasnimo zbog (u najboljem slučaju) „svočeva“ uopšte možemo da shvatimo spravicu za VIP svet i top-level menadžere. Ipak, nakon lukavih pregovora („daj mi, daj mi, daj mi, daj mi...“), dogovorili smo se oko jednog crnog primerka za prikaz, mada su crveni lepši...

Flytest

Spravicu kao što je Flybook nije lako prikazati, pogotovo što njeni kvaliteti ne leže u sirovoj procesorskoj snazi i sličnim uobičajenim merilima. Tokom proteklih godina na tržištu se obrelo nekoliko Flybook modela koji su se razlikovali uglavnom po platformi. U aktuelnom opsegu su ostale tri platforme: na najslabijem modelu je Transmeta/ALi kombinacija, a najjači VM model koristi Yonah (Core Duo) procesor na i945 platformi, uz napomenu da je spreman za Vistu, za nijansu je veći od ostalim modela i malo smelijeg ali funkcionalnijeg dizajna. Najpopularnija su četiri V23i i V33i modela koji su u stvari sinonim za Flybook dizajn i funkcionalnost. Oba modela su izgrađena na bazi ATI Xpress200 arhitekture što ih čini primamljivim čak i za kućnu upotrebu i multimediju, a razlika je u ugrađenom procesoru.

U modelu V23i se nalazi Celeron na 600 MHz, dok model V33i koji smo dobili na test krasi Pentium M u ULV (Ultra Low Voltage) izvedbi na 1.1 GHz. Da biste stekli opšti utisak koliko je to procesorske snage, recimo da je to 10-15% sporije od AMD Sempron 2500+ procesora koji je uobičajeni domaći „budžetski“ procesor, ali ne treba zaboraviti da se radi o hardveru koji je spakovan u A5 format debljine tri centimetra i mase 1230 grama.

Od instaliranog gigabajta RAM-a, ATI X200 grafika će oduzeti 64 ili 128 MB, što znači da ne preporučujemo kupovine modela sa 512 MB RAM-a; razlika u funkcionalnosti i brzini rada biće ogromna u odnosu na cenu dodatnog 512 MB modula. U računaru je vrlo živahan Toshiba hard disk od 80 GB, a za optički uređaj nema mesta, pa je priložen prestižni LaCie eksterni DVD-RW sa USB priključkom koji piše i čita sve CD i DVD formate. Dobili smo i Bluetooth miša, za one kojima Flybook kontrole nisu dovoljne, ali najviše smisla verovatno ima poslednji dodatak – torbica po meri računara.

Kod ovako malih uređaja dosta je bitno pitanje rezolucije i vidljivosti ekrana. Vrlo pragmatično je primenjen wide format dijagonale 8,9 inča, a izabrana rezolucija je 1024×600 piksela. Jeste sve na ekranu za nijansu umanjeno, ali ostaje utisak da je preglednost gotovo ista kao kod notebook-a dijagonale 12 inča. Postoje priključci za spoljni monitor, te TV izlaz za PAL/NTSC koji, naravno, rade u svim dual-display režimima. „Kupila“ nas je mogućnost obrtanja displeja i pretvaranja Flybook-a u TabletPC, što otvara drugo aktuelno pitanje kod subnotebook uređaja – upravljanje i unos podataka.

Flydata

Iako veoma mala, tastatura je filigranski urađena – prosto ne možete da zamislite bolje rešenje na tako malom prostoru. Nikakav touchpad razumno velike površine ne bi mogao da se smesti na ovako mali prostor, pa je kontrola pointera prepuštena trackpoint-u koji je smešten iznad desne polovine tastature. Malo je drugačiji od onih na koje smo navikli na IBM notebook računarima, ali je vrlo funkcionalan i lako smo se privikli na njega. Sa desne strane trackpoint-a je PAN taster, takođe upotrebljiv u mnogim aplikacijama, naročito u Internet Exporer-u, a sa leve strane trackpoint-a su, jedan ispod drugog, levi i desni taster miša. Za one koji više vole „sa dve ruke“, na suprotnoj strani postoji još jedna komplet „mišjih“ tastera.

Ako ste već stigli da se naviknete na TabletPC, obradovaće vas mogućnost preklapanja ekrana i korišćenja priložene olovkice. Za trening će ipak biti potrebno neko vreme, ali uvek možete da se poslužite ekranskom tastaturom u kritičnim situacijama ili opcijom pisanja beleški preko celog ekrana. Čini se da tehnologija ugrađena u Flybook ipak malo zaostaje za TabletPC tehnologijom, što se ogleda prvenstveno u nešto inertnijoj reakciji na priloženu olovku. Ili su nas suviše razmazili Wacom olovkama koje su postale de facto standard za TabletPC.

Flybook od svega ostalog izdvajaju njegove komunikacione mogućnosti. Za početak, tu su standardni modem i gigabitni LAN, te wireless LAN po 802.11 b/g standardu. Bluetooth ne služi samo za miša i periferije, već možete da kreirate i wireless PAN (Personal Area Network) za brzu razmenu podataka sa okolinom. Wireless WAN, ugrađeni EDGE/GPRS/GSM modul (Siemens-ov MC75) će vas povezati sa mobilnim operaterom po bilo kom dostupnom standardu, a naš V33i je imao i Sierra Wireless AirCard HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access) modul, koji vam ništa ne vredi kod naših mobilnih operatera. Ako vam je sve to malo, možete ga i proširiti (mada ne znamo čime) preko PC Card slota i po dva USB i FireWire (četvoropinska) porta. Uključenje svakog komunikacionog režima jasno je propraćeno velikim upozorenjem na ekranu i posebnom LED diodom iznad tastature, što je važno pošto eksterni uređaji znatno smanjuju dužinu autonomnog rada.

Ugrađeni mikrofon i začuđujuće dobri zvučnici za ovu veličinu, omogućiće vam obično i Skype telefoniranje uz pomoć Flybook-a, a specijalitet kuće Holbe Dialogue je zapravo Oracle baza svih Flybook-ova koju možete kontaktirati u bilo kom trenutku ako imate problema sa funkcionilnošću neke od komponenti ili ako želite da saznate sve raspoložive načine komunikacije na mestu na kome se nalazite. Vaše dileme će se „daljinski“ otkloniti ukoliko imate bilo kakvu vezu sa svetom.

Dakle, ako spadate u VIP osobe poput diplomata na osetljivom zadatku ili poslovnih ljudi koji uvek moraju da budu dobro obavešteni i reaguju brzo, Flybook je prava spravica za vas. Čak i ako ste biznismen „dođem ti“ ekonomije, možete da šetate Flybook okolo jer je totalno fancy; za nas novinare neki „normalniji“ ipak predstavlja primerenije rešenje. Za cenu pitajte sami, mi nismo smeli, jer tekst možda više i ne bi bio tako veseo...

Korisne adrese:

Direct Link
http://www.dl.rs/gdekupiti/

Desk
http://www.desk.rs
BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter