GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #128 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
38 u hladu...
Nenad Akšić, Mladen Mijatović, Aleksandar Veljković, Branko Maksimović
I ove godine tradicionalna sezona kupovine računara počinje čitanjem velikog testa koji objavljuje naš časopis. Pred nama se našlo 38 konfiguracija koje smo dobili od 16 domaćih kompanija. Gde otići po jeftin, savremen, snažan i(li) vrhunski računar?
- PC #128 (Decembar 2006)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

38 u hladu...

Kupovina uvek počinje procenom budžeta, pa smo računare smo podelili u četiri kategorije. Kako se naše plate nisu menjale, kategorije su ostale iste kao i prošle godine - sami znate da li ste spremni da za računar izdvojite do 500, između 500 i 800 ili između 800 i 1200 evra. A možda spadate među one koji ne gledaju cenu kad tata plaća...

Među kompanijama koje su učestvovale ima dosta starih poznanika koji su već redovni na našim godišnjim pregledima, ali i nekoliko vrlo prijatnih osveženja. Zanimljivo će zvučati teza da smo ove godine od velikih nosilaca retail poslovanja dobili prilično nervozan i usporen odziv koji je dao skromne rezultate. Možda je na to uticala "tenderska tektonika" koja im je skrenula pažnju sa nas, normalnih kupaca koji sebi u najboljem slučaju mogu da priušte jedan računar godišnje, ali voleli bismo da se ovi potresi smire ili ćemo morati da se okrenemo onima kojima je svaki kupac podjednako drag i bitan, a upravo su to mesta gde ćete dobiti dobar i pouzdan računar kome je neko posvetio pažnju. A valjda vam je to najbitnije...

Iako ćemo detaljnije statističke analize tek sprovoditi, zanimljivo je pomenuti da je, uprkos skorašnjem "ratu cena", nanzastupljenija kategorija od 500 do 800 evra, u kojoj se našla gotovo polovina prijavljenih računara. To govori o razumnom stavu i zrelosti domaćih sistem integratora, koji će radije ubediti kupca da potroši malo više novca nego što će mu prodati nefunkcionalan računar. Ako smo i mi bar malo doprineli tom pragmatičnom stavu, drago nam je zbog toga. U skupljim segmentima tržišta preovlađuje Intel sa svojim novim rešenjima, ali zato u ovom, od prodavaca preporučenom cenovnom rangu, čvrsto vodi AMD.

Kao i svake godine, Samsung monitorima nas je podržao Erc Commerce mada su njihovi modeli "za jedan" manje zastupljeni od najčešćeg LG-ja. Krećemo, dakle. u pregled uobičajenim redosledom "kroz trnje do zvezda", pa za detaljan pregled konfiguracija u sve četiri kategorije, ocene i preporuke pogledajte PC #128.

Budžetske muke

ComTrade Basic Intel
Desk H106m
Euro Smarter
IT PC Home
KimTec MSGW AA-1207
Komparator Integra
Multicom aOFFICE
Pakom S100

Kategorija zdravog razuma

Bel 800
Boox Wonder
CT Superio AMD
CT Superio Intel
CT Imperio AMD
CT Imperio Intel
Desk H206mce
Dilektra DILVINPH 3.2 cel
Dilektra DILVINPH 2.8
IT MCE home
KimTtec MSGW AA-5201
List SOHO
List OFFICE
Multicom aFORCE
Nomak Evolution 210A
Nomak Power 300A
Komparator Cosmo
Pakom S200
Sampro Business UNITEK v11

Sa dahom luksuza

Bel 1200
ComTrade Premium AMD
ComTrade WCG special edition
Desk H307m
Jugodata LUXOR XR
Pakom S300
Sampro Dual Core Master Unitek

Kvalitet nema cenu

ATOM Twin Power
Boox AquaDuo
Desk H407g+
Euro Computers Elektron
Pakom S400
BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter