GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #122 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
I slika i zvuk
Aleksandar Veljković
Belinea i MAG predstavljaju atraktivan deo domaće ponude jeftinih monitora, a tu su i modeli firmi BenQ, LG i Samsung zakasnili na megatest objavljen pre mesec dana. Da vidimo da li neki od njih menjaju sliku koju smo već stekli...
- PC #122 (Maj 2006)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

I slika i zvuk

Koliko god uporedni testovi hardvera bili ambiciozno zamišljeni, nemoguće je u istom trenutku na jednom mestu sakupiti sve relevantne proizvođače i zanimljive modele. Zato ćemo pregledom 13 modela koji nisu stigli na test 57 monitora iz prošlog broja pokušati da upotpunimo sliku - možda se baš u nekom od njih krije onaj koji najviše odgovara vašim potrebama.

Gotovo polovinu monitora koje smo ovoga puta testirali čine modeli nemačkog proizvođača Belinea - bilo ih je šest, od čega su četiri u 17" klasi i dva sa dijagonalom 19". MAG (Innovision) nam je svoju ponudu predstavio kroz tri modela, na stolu su se našla i dva raskošna Samsung-a sa ugrađenim TV tjunerom te jedan LG, dok BenQ nije zaboravio da pošalje svoj najbrži monitor dijagonale 19". Sve u svemu, šarena ponuda i veliki raspon cena, uz konstataciju da se proizvođači sve češće bore za kupce dodavanjem zvučnika u monitore - čak 12 od 13 testiranih modela imalo je zvučnike. Doduše, često su to "reda radi" zvučnici (snaga retko prelazi 1 W), ali svaka stavka u spisku dodatne opreme ima veliki marketinški značaj, posebno ako u proizvodnji ne košta mnogo.

Belinea

Belinea je još iz CRT dana bila poznata po izuzetno povoljnim cenama i monitorima solidnog kvaliteta i dopadljivog dizajna, što je očigledno filozofija koja se ne menja. Bilo da su u pitanju najjeftiniji ili napredniji modeli, Belinea monitori po pravilu imaju ugrađene zvučnike, po čemu asociraju na Fujitsu-Siemens-ov proizvodni program. Šarenilo korisničkog interfejsa (na mnogima od njih nailazimo na sistem menija grafički i funkcionalno identičan onome koji smo već videli na monitorima drugih proizvođača) upućuje na zaključak da Belinea ugrađuje OEM panele i elektroniku dalekoistočnih proizvođača u svoja kućišta, što je dosta rasprostranjena pojava na tržištu monitora danas. To objašnjava i prilične varijacije u kvalitetu i karakteristikama slike od modela do modela. Ipak, gotovo nedostižno povoljna cena (Belinea ima nekoliko modela koji po indeksu isplativosti prevazilaze pobednike našeg velikog testa) i solidan kvalitet nekih od modela predstavljaju preporuku koju je teško zanemariti.

Model 10 19 25 dijagonale 19" je elegantno dizajniran monitor iz biznis klase, a koji je na ovom testu u 19" segmentu osvojio markicu "Najbolja kupovina". Monitor je visoko postavljen na lepo stilizovano elipsoidno postolje, a u njegovom dizajnu dominira crni okvir panela ispod koga se nalazi srebrna maska zvučnika. Zadnja strana monitora prekrivena je neobičnim kružnim ispupčenjima, a eksterno napajanje obezbeđuje prilično tanak profil. Osim ugrađenih zvučnika, funkcionalnost povećava i troportni USB hab ugrađen u nosač (oslonac) monitora. Po tehničkim karakteristikama 10 19 25 se može svrstati u prosek 19" klase, a subjektivan utisak sa testa je da je slika koju daje solidna, mada smo na testiranom primerku uočili jednu "mrtvu" tačku. Kolorit je ujednačen i ravnomeran, osvetljaj i kontrast prosečni, a oštrina solidna. Auto adjust funkcija koja optimizuje parametre slike pri promeni rezolucije ne funkcioniše baš najbolje, odnosno slika u nekim nižim rezolucijama ume prilično da se pomeri sa centra (malo nezgodno za igranje igara). Iako nije bez mana, 10 19 25 je dobro balansiran proizvod koji zaslužuje visoku ocenu.

10 17 20 izgleda kao 10 19 25, ali je dijagonala za 2" kraća. Karakteristike panela su iste, baš kao i subjektivni utisak o kvalitetu slike. Bez obzira na posedovanje USB haba koji mu na neki način daje veću funkcionalnost od one koju imaju slični modeli u 17" klasi, čini se da u toj konkurenciji ipak ima boljih kupovina, čak i u proizvodnom programu firme Belinea.

Belinea 10 17 35 je tek diskretno skuplja od 10 17 20, ali predstavlja najfunkcionalniji i najkvalitetniji 17" model u ponudi ove firme, koji je osvojio i impresivan indeks isplativosti od 1,41. Postolje obezbeđuje solidan vertikalni hod, kao i mogućnost pivot rotacije za 90 stepeni. Dizajn je pomalo strog i oficijelno je svrstan u biznis klasu, a sistem menija koji čine tasteri 1 i 2 u sadejstvu sa još dva za kretanje kroz menije asocira na Viewsonic. Subjektivan utisak o kvalitetu slike prevazilazi nominalne karakteristike panela - najbolja kupovina u 17" klasi ovomesečnog testa.

I Belinea 10 17 15 zaslužuje preporuku, pre svega zbog niske cene koju prati iznenađujuće ujednačena slika prijatnog kolorita i solidnog kontrasta. Kao osvežavajući dašak bež boje u moru srebrnih modela, ovaj monitor izgleda ozbiljno, decentno i simetrično. Za oko 220 evra teško je očekivati više od toga, što ovaj monitor preporučuje za opremanje poslovnih konfiguracija.

10 19 35 sa svojim raskošnim postoljem koje omogućava rotaciju u svim smerovima, pretenduje na titulu najfleksibilnije Belinea devetnaestice, ali slika nije na nivou koji bi se očekivao od najskupljeg modela ove firme. Osvetljaj je neravnomeran, što dovodi do drastičnih promena čak i pri malim promenama ugla gledanja. Gradijent sive je veoma neravnomeran, sa segmentima koji vuku u zeleno ili ljubičasto. Osvetljaj i kontrast su skromni, uprkos deklarisanom odnosu kontrasta od 600:1. Jedina karakteristika slike na koju se ne može uputiti zamerka je oštrina.

MAG (Innovision)

MAG monitori, u CRT eri najčešće prisutni u domenu većih dijagonala tj. u DTP-u, danas se (u vlasništvu Innovision-a) mešaju u ekonomsku klasu. Novi kvalitet koji MAG monitori donose, a koji ih čini unikatnim na tržištu, jeste izuzetna robusnost izrade, oličena ne samo u tome što su im postolje i noseći stub izrađeni od masivnog metala, već je i prednja maska od tankog aluminijuma, što srebrnoj nijansi daje mnogo realističniji izgled.

MAG PS-976PQ je multimedijalni monitor dijagonale 19", čiji minimalistički simetričan dizajn kod koga je vođeno računa čak i o obliku postolja zaslužuje visoku ocenu. Kod svih MAG modela sve veze su integrisane u jedan široki kabl, koji se kasnije račva u više konektora, smanjujući tako "gužvu" oko monitora. U slučaju modela PS-976PQ tu su samo D-SUB i audio konektor (nema DVI priključka). Tehničke karakteristike i brzina odziva ekrana od 12 ms upućuju na pretpostavku da se radi o monitoru skromnijeg kvaliteta slike, što i subjektivni utisak sa testa potvrđuje. Ključne zamerke su neujednačen osvetljaj i neravnomeran kolorit.

PS-776TK je fizički sličan PS-976PQ, ali sa 2" manjom dijagonalom ekrana i kvalitetnijim panelom. Slika nije vrhunska, ali je jako dobra za svoju cenu. Razlika u osvetljaju po visini ekrana je gotovo neprimetna, a ravnomernost kolorita daleko bolja. Osvetljaj i kontrast su prosečni, oštrina pristojna.

T705 je 17" monitor većih ambicija i više cene. Uz jednako solidnu izradu kao i preostala dva modela, on donosi atraktivniji dizajn, sa ukusno oblikovanim zaobljenjima na gornjem i donjem kraju i jasno označenim tasterima smeštenim vertikalno na desnom boku monitora. Monitor poseduje i DVI konektor (takođe se račva iz integralnog kabla) i eksterno napajanje. Karakteristike slike su solidne, mada deklarisani kontrast od 700:1 deluje preambiciozno. Ujednačenost kolorita i oštrina su prosečni, a ugao vidljivosti dobar. Pomenimo na kraju i izlaz za slušalice koji će mnogi smatrati korisnim.

Samsung

Samsung svoju dominaciju na tržištu LCD monitora uspešno održava, a u domenu tzv. LCD-TV monitora (sa integrisanim TV tjunerom) skoro da i nema konkurenciju. Syncmaster 932 MP i 910 MP su dva modela dijagonale 19" koji vam nude otprilike onoliko koliko ste spremni da platite, dakle mnogo.

932 MP je maksimalistički zamišljen model, koji osim TV tjunera nudi i FM (radio) tjuner. Tu je i mogućnost PiP/PbP (slika u slici) prikaza, a tastere na samom monitoru ne morate ni koristiti jer njime možete upravljati iz fotelje, daljinskim upravljačem. Model 932 MP nudi i HDTV kompatibilnost, Virtual Dolby Surround zvuk, a zahvaljujući eksternom napajanju odlikuje ga i veoma tanak profil. Sve što možete poželeti od priključaka je tu: D-SUB, DVI, audio ulaz, komponentni RGB ulaz te SCART. Sa leve strane bočno nalaze se još kompozitni video (sa sopstvenim priključcima za zvuk), S-video i izlaz za slušalice. Sam panel poseduje glare (reflektivni) ekran, koji odlikuju vrhunska oštrina, ravnomeran kolorit i odličan osvetljaj i kontrast. Ukratko, jedan od najboljih monitora ove vrste.

Syncmaster 910 MP je sličan modelu 932 MP, nudi sliku visokog kvaliteta, ali sa nešto skromnijim spiskom opreme, što ga čini više od 100 evra jeftinijim. Ključna razlika ogleda se u odsustvu FM tjunera (poseduje samo TV tjuner), a moraćete da se odreknete i digitalnog povezivanja sa grafičkom karticom (nema DVI). Svi konektori se nalaze na zadnjoj strani monitora. I ovaj monitor ima daljinski upravljač. Ako sliku uporedimo sa 932 MP, možda se može zaključiti da je ujednačenost kolorita diskretno manja, ali ne odstupa bitnije od Samsung perfekcionizma.

BenQ i LG

Za kraj predstavljamo dva monitora različitih koncepcija, od kojih je svaki briljantan na svoj način. FP93GX predstavlja ponos BenQ razvojnog tima i sa odzivom ekrana od 2 ms (GTG) jedan od trenutno najbržih monitora na svetu. Ovaj monitor, prevashodno usmeren ka haj-tek orijentisanim korisnicima, dizajniran je minimalistički i sa izuzetno tankim okvirom ekrana gabaritom više podseća na 17-icu nego na 19-icu. Pored nesporno brzog odziva, sliku FP93GX karakteriše i odličan osvetljaj i kontrast, što ovaj monitor čini odličnim izborom kako za igranje, tako i za multimedijalnu primenu.

M1740A je LG-jev 17" odgovor na Samsung-ovu seriju monitora sa TV tjunerom i to, moramo reći, odličan odgovor u svakom smislu. Njegov "skulpturalni" dizajn koji deluje kao da je crni okvir panela nakalemljen na jarko crvenu ljusku koja nosi zvučnike predstavlja jedno od najoriginalnijih rešenja koje smo do sada videli, koje će sigurno privući korisnike sklone ekstravaganciji. Pored TV tjunera tu su D-SUB, DVI, SCART, kompozitni i S-video priključci, kao i izlaz za slušalice. Zvučnici snage 2*3 W kvalitetom odskaču od proseka u klasi. Postoji mogućnost PiP/PbP/PoP prikaza dve slike odjednom, a za maksimalan komfor uz monitor dobijate i zgodan daljinski upravljač.

Ovo je jedan od najboljih glare panela koje smo do sada videli, kod koga naročito impresionira fascinantan osvetljaj, znatno iznad proseka u LCD svetu. Kolorit je izrazito ujednačen na čitavoj površini ekrana, a oštrina sjajna. Najozbiljniji razlog koji bi mogao da vas odvrati od kupovine ovog u svakom pogledu savršenog monitora je njegova (za 17" standarde) neprijatno visoka cena. U svakom slučaju, radi se o modelu koji podjednako zaslužuje da dobije nagradu za vrhunski kvalitet ili za dizajn.

Kroz naša dva teksta svakako nije sve rečeno o aktuelnoj ponudi LCD monitora, jer je u pitanju dinamično tržište na kome se svakog meseca pojavljuje poneki novitet koji može značajno da utiče na ukupnu sliku. Dopunom prošlomesečnog testa smo obogatili ponudu ekstrema, predstavivši nekoliko zanimljivih modela kako u domenu jeftinih, tako i onih koji zaslužuju epitet vrhunskih monitora.

Korisne adrese:

Comtrade
http://www.comtradeshop.com

Erc Commerce
http://www.erccommerce.rs

Sampro
http://www.sampro.rs

Direct Link
http://www.dl.rs/gdekupiti/

KimTec
http://www.kimtec.rs
BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter