GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #122 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Grafičke table sa i bez žica
Marko Mihajlović
Olovka i grafička tabla više ne predstavljaju toliku ekskluzivu, pa sve više korisnika razmišlja o "penzionisanju" i dalje preovlađujućeg miša. Pogledajmo kakva je ponuda ovih periferija na našem tržištu
- PC #122 (Maj 2006)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Grafičke table sa i bez žica

U vreme kada su grafičke table ili table za crtanje na računaru bile interesantne pre svega dizajnerima-profesionalcima, tržištem je suvereno vladala firma Wacom. Koliko se, posle desetak godina, situacija promenila? Potražnja za grafičkim tablama je i dalje umerena, prvenstveno zahvaljujući ekonomskom faktoru, a ovom prilikom testiramo proizvode tri firme koje danas kod nas nude ovu vrstu proizvoda: Wacom, Genius i Trust.

Wacom

Firma koja je svojevremeno bila zaslužna za popularizaciju grafičkih tabli i danas je vrlo prisutna i paletom proizvoda pokriva potrebe većeg segmenta tržišta, kako amaterskih tako i profesionalnih korisnika. Zato smo testirali Graphire4 i Intuos3 serije.

Graphire4 serija tabli predstavlja Wacom-ovu ponudu u ekonomskoj klasi. Kombinacija srebrnih i providnih površina na prvi pogled podseća na Apple računare. Table iz ove serije su unifikovanog izgleda (sa izuzetkom Bluetooth modela), pa je i raspored kontrola na njima sličan. Na gornjem delu table se nalazi točkić za zumiranje, a sa svake strane po jedan taster za pristup alternativnim funkcijama aktivirane alatke. Olovka ima osetljivost na pritisak od 512 nivoa i "gumicu" za brisanje, kao i dva programibilna tastera. Uz Graphire4 seriju se ne dobija miš.

Classic XLModel je nešto veći od A5 formata papira. Radna površina je taman dovoljna, ni premala ni prevelika. Graphire4 je tabla iz ekonomske klase, ali se to u radu ne oseća - tabla se ponaša baš kako očekujemo i nismo našli nikakve zamerke. Kvalitet izrade je na visokom nivou, što se i očekuje od proizvoda u ovom cenovnom rangu. Providni poklopac se lako skida kako bi se ispod njega stavila slika sa koje želite da precrtavate.

Najmanja tabla na našem testu, Graphire4 Studio, ima radnu površinu veličine A6 lista papira. Vizuelno izgleda kao manja verzija prethodno opisane table, pri čemu su glavne razlike u paketu pratećeg softvera. Classic table stižu sa Corel Painter Essentials 2, dok uz Studio dolazi Adobe Photoshop Elements. Iako je u oba slučaja softver u osiromašenim verzijama, sasvim je dovoljan za početni rad, mada prednost dajemo Corel Painter-u.

Graphire BlueTooth

Jedna od Wacom-ovih tabli bazirana je na Bluetooth standardu - to je u suštini Graphire4 sa dodatkom za bežičnu vezu. Naravno, i sam dizajn je doživeo adaptacije, što se vidi iz inovativnog rešenja za odlaganje olovke u samoj tabli, kao i po udubljenju pored kontrolnih tastera na tabli koje olakšava držanje table u krilu. Dimenzije table su 257*24,3*280 mm, a radna površina odgovara papiru veličine A5. Olovka detektuje 512 nivoa pritiska, sa preciznošću od +-0,5 mm. Na sebi ima dva programibilna tastera i gumicu na kraju i detektuje pokret na tabli na visini od 0,5 cm.

Tabla po specifikaciji ni po čemu ne zaostaje za ostalim modelima iz iste serije. Tokom testa je reagovala pomalo "pijano", ali je taj utisak bio toliko slab da smo se u par navrata zapitali da li je to do nas ili tabla kasni. U trenutku kada olovkom pritisnete podlogu tabla skoro stoprocentno prati sve pokrete ruke, ali čim ruku odmaknete od table osetno teže ćete pratiti strelicu po ekranu. Ipak smo se vrlo brzo navikli na rad sa ovom tablom.

Povezivanje je rešeno preko Bluetooth Class 2 konekcije koja obezbeđuje vezu na udaljenosti do deset metara. U samom drajveru postoji opcija koja će uključiti maksimalno iskorišćenje veze tako da tabla ne pokušava da pretpostavi kada se na njoj ništa ne radi kako bi prištedela bateriju. Baterija je litijum-polimerska i omogućava dovoljan broj punjenja i pražnjenja, bez negativnih efekata koji bi smanjili životni vek i upotrebljivost table.

Intuos 3 za profesionalce

Wacom je Intuos 3 seriju grafičkih tabli namenio profesionalcima i onima koji žele maksimalan realizam prilikom crtanja. Glavne prednosti u odnosu na Graphire4 seriju su nekoliko vrsta olovaka, prepoznavanje ugla pod kojim se drži olovka i visoka osetljivost table, tako da rad sa ovim proizvodima predstavlja fantastično iskustvo. Olovka kod svih modela Intuos 3 tabli ima osetljivost pritiska od 1024 nivoa, gumicu na vrhu i dva programibilna tastera, i jedina na testu reaguje i pri najmanjem dodiru. Uz sve verzije Intuos 3 tabli se isporučuje PenOffice, koji omogućava korišćenje olovke i u Microsoft Office paketu. Interesantno je da PenOffice, za razliku od konkurenata koji omogućavaju puko pisanje rukom, prepoznaje vaš rukopis i prebacuje pisani tekst u kucani. Uz table se isporučuje i miš sa pet tastera.

U slučaju da nemate baš mnogo slobodnog prostora na radnom stolu, nemojte ni da pomišljate na model Intuos 3 A4 Oversized. Zvuči kao preterivanje, ali tabla je zaista ogromna (spoljne dimenzije su 44*43*3,6 cm). Radna površina od 30,5*30,5 cm čini je jedinom tablom na testu koja ima aspekt 1:1. Wacom ovu tablu pravi u dve verzije, CAD i DTP. CAD model dolazi sa mišem koji na vrhu ima nišan da bi mogao da prati CAD crteže. Na test je stigao DTP model sa običnim mišem - pet tastera, od kojih su dva sa strane. Tabla sa leve i desne strane ima kontrolnu zonu sa četiri tastera i senzorom predviđenim za zumiranje, po kome se može povlačiti prstom ili samom olovkom. Zone sa obe strane su identične jer je tabla namenjena kako levorukim tako i desnorukim osobama. Ovoj tabli zameramo jedino to što je potrebno mnogo pokreta rukom da bi se stiglo sa jednog na drugi kraj ekrana/table. Wacom je rešio problem pomoću manjeg pravougaonika u donjem levom uglu radne površine - ova zona table, služi za brzo kretanje po ekranu, dok gornji deo služi za precizno crtanje.

Ostaje još da pomenemo "manjeg brata" prethodno opisane table koji nosi naziv Intuos3 A5. Ta tabla je dimenzija daleko primerenijih prosečnom stolu i korisniku standardnih (pa i nešto većih) zahteva. Kao i veći A4 Oversized, model A5 ima dve kontrolne zone sa obe strane table, radnu površinu aspekta 4:3 i "pomoćnog" miša.

Genius

Tajvanska firma Genius nudi širok asortiman proizvoda, a kada smo dobili kutiju sa tablom Wizard Pen 4*5 i pogledali unutra, bili smo iznenađeni. Tabla je izuzetno tanka i lagana, tako da prvo pomislite da su greškom spakovali samo plastični poklopac, a zaboravili ostalo. Sa druge strane, olovka je tri puta teža od bilo koje druge sa testa, mada to nije mana. Osetljivost je 1024 nivoa pritiska i osećaj pri radu je dobar, ali ćete za tamnije nijanse morati jače da pritisnete. Ova osobina će ponajviše smetati fizički slabijim osobama, jer i pri kraćoj eksploataciji dolazi do zamora, a kompenzacija pomoću podešavanja u drajverima dovodi do smanjenja nivoa osetljivosti.

Drugi detalj koji nam je zapao za oko je kašnjenje olovke prilikom brzih pokreta - dogod su pokreti umerene brzine osećaj je baš kakav treba da bude, ali čim se ubrzaju, kursor počne da kasni usled zagušenja u komunikaciji između table i računara. Na obodu površine namenjene crtanju nalaze se mali pravougaonici, koji su zapravo programibilne zone. Klikom u to polje možete pozvati neki program ili ranije definisane parametre olovke. Uz tablu, osim drajvera, dolazi i par programa koji omogućavaju korišćenje olovka za dopisivanje komentara u Word-u, ručno pisati e-mail-ova itd.

Znajući da tabla košta samo 33 evra (sa uračunatim PDV-om), zaključujemo da je Genius nastavio sa svojom već potvrđenom koncepcijom: osmislio je isplativ i potpuno funkcionalan proizvod čije je mane lako zaboraviti, pogotovo za tu sumu novca.

Trust BT446 Bluetooth

Neki od čitalaca će se setiti firme Trust po modemima, a ovaj evropski proizvođač periferija za računare je danas proširio svoju ponudu i na grafičke table. Od njih nam je stigla bežična tabla modernog dizajna, koja komunicira sa PC-jem koristeći BlueTooth interfejs. Proces povezivanja same table sa računarom je neadekvatno objašnjen u propratnoj dokumentaciji, što može izazvati dosta frustracija.

Tabla je, gledano po karakteristikama, pandan Wacom-ovoj Graphire 4 BT tabli, ali u praksi stvari ne stoje baš tako. Efekat kašnjenja kursora na ekranu, koji postoji i kod Wacom-ove table, ovde je toliko izražen da u slučaju interferencije na frekvenciji koju koristi BlueTooth dolazi do skakutavih i neželjenih pokreta. Iako je deklarisana na BT class2 standard, koji podrazumeva neometan rad na udaljenosti do 10 metara, ova tabla nije tokom testa radila korektno na preko 1,5 metara od BlueTooth uređaja sa kojim je bila povezana.

Olovka deklarisana na 512 nivoa osetljivosti pritiska ne ostavlja baš takav utisak - mada smo tokom testa pokušavali da nađemo podešavanja u drajverima, nismo uspeli da ostvarimo kontinualno povećavanje pritiska. Pritisak olovke je naglo oscilovao, pa nacrtana linija nije postepeno postajala deblja, već je imala nagle prelaze. To ne znači da su Trust table generalno loše - u USB verziji rade solidno - ali je ovaj prvenac iz bežične klase očito ishitreno predstavljen tržištu.

Ponuda i cene

Šta reći na kraju? Ponuda grafičkih tabli na domaćem tržištu je sve bolja, najviše zahvaljujući činjenici da je sama tehnologija bitno uznapredovala, tako da je oduševljenje iz vremena prvog susreta sa olovkom sada ponovo tu. Proizvođači su napravili čitave palete proizvoda koji odgovaraju na različite zahteve, pa je samim tim i grafička tabla postala ekonomski isplativija. Wacom je potvrdio svoju reputaciju - svako ko želi da profesionalno bavi crtanjem želi baš njihovu tablu, pa Wacom Intuos3 table preporučujemo profesionalcima, uz upozorenje da beskompromisan kvalitet ima visoku cenu - u ovom slučaju 645 evra za Intuos3 A4 Oversize i 385 evra za Intuos3 A5. Sa druge strane, Graphire4 table su namenjene svima, uprkos nešto višoj ceni: kvalitet se uvek plaća, Graphire4 Classic XL košta 249, Graphire4 Studio 145 a Graphire Bluetooth 259 evra (sve cene su date sa uračunatim PDV-om).

Genius je poslao najinteresantniju tablu na čitavom testu, čija popularna cena prosto mami da je kupite, bez obzira na mane. Mogu je sebi priuštiti i obični korisnici i oni koji žele više, a niska cena (33 evra) ne podrazumeva da će ostati uskraćeni za bitne karakteristike. Trust je svojim modelom ostvario prodor na tržište grafičkih tabli, ali ovaj konkretan model ne zaslužuje preporuku, pošto mane ne može da izbriše čak ni jako niska cena.

Korisne adrese:

Sampro
http://www.sampro.rs

BUS Computers
tel: 0230/321-02

Compland
tel: 011/655-485

SLEDEĆI TEKST U PC #122
preview
Otvaranje PC Muzeja
Nenad AkšićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter