GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #117 > Izlog
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Kategorija I: do 500 evra
Vladimir Cerić
U ekonomsku klasu ubrajamo računare koje možete nabaviti za 500 ili manje evra. Na našem testu našlo se 11 takvih mašina - istražili smo njihove jake strane, ali i ukazali mesta na kojima su njihovi konstruktori štedeli...
- PC #117 (Decembar 2005)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Kategorija I: do 500 evra

U ekonomsku klasu spadaju računari koji poseduju osnovne opcije i ne mogu se pohvaliti naročitom brzinom ili fleksibilnošću. Oni su namenjeni najpre kupcima ograničenog budžeta kojima je važno da za svaki uložen dinar dobiju maksimum. U ovoj kategoriji javljaju se uglavnom visokointegrisana rešenja, koja u slučaju dobro konfigurisane mašine mogu da posluže za osnovno upoznavanje sa mogućnostima PC-ja kao alatke u svakodnevnom životu. Na njima možete komotno pisati tekstove, pregledati slike, surfovati Internetom, pa čak i gledati filmove. Na igranje modernih 3D igara na ovim računarima slobodno zaboravite, a sve iole komplikovanije operacije će se obavljati neprihvatljivo sporo. Ako tačno znate šta vaš računar treba da ispuni, poslušajte savete prodavaca i spremite se da odvojite ipak nešto više novca kako ne biste došli u situaciju da kupite nefunkcionalnu konfiguraciju.

U situaciji kada novac nije preveliki problem, a niste sigurni za šta će se sve računar koristiti (što je čest slučaj kada nabavljate prvi računar u kući), bolje je da se opredelite za sistem sa grafičkom karticom i nešto novijim procesorom, što podrazumeva AMD Sempron modele za socket 754 podnožje ili noviji Intel Celeron. Vreme Socket A procesora je prošlo, pa se može reći da je ekonomska klasa dobila dosta na brzini sistema i ukupnoj upotrebnoj vrednosti, naročito ako se memorija proširi na 512 MB.

Pad cena grafičkih kartica je obesmislio već prespore GeForce 5200 i Radeon 9250 kartice, pa se kao imperativ klase nameće Radeon 9550, koji možete koristiti i za udobno igranje u nižim rezolucijama. Pozdravljamo i sve češće prisustvo DVD pisača u ekonomskoj klasi, a ispod combo uređaja ne bi ni trebalo da idete - razlika u ceni u odnosu na CD-RW je samo desetak evra. Reprodukcija DVD-ova je danas imperativ, a treba vam i CD pisač ako ništa drugo a ono za backup vaših podataka. Najveće probleme u ovoj klasi donose nekvalitetna kućišta i još lošija napajanja, pa se često zbog 1500-2000 dinara uštede nepotrebno rizikuje investicija od petstotinak evra. Zato posebno otvorite oči kod izbora kućišta i vodite računa o napajanju koje je ugrađeno u njega.

Za detaljan opis računara iz ove klase pogledajte PC #117.

Testirani računari:
Atom Oxygen
BBS Office & Internet
Boox Air 9600
Centra Orpheus EX2500xp
CT 220-203
IT PC Home 64
Pakom B100I
PC4U Home
Sampro Prima AMD
Technodrom THM Home
Tehnomarket Evropa Tema Del

Sledeća kategorija (II) --»

BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter