GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #117 > Izlog
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Kategorija II: od 500 do 800 evra
Vladimir Cerić
U srednjoj klasi konkurencija domaćih konstruktora bila je najžešća, verovatno zato što se računari ove cene najviše kupuju. Za koji se od 15 testiranih modela opredeliti?
- PC #117 (Decembar 2005)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Kategorija II: od 500 do 800 evra

Broj od 15 testiranih konfiguracija u ovoj klasi pokazuje da je upravo u njoj konkurencija najjača. U okviru cene koja se kreće između 500 i 800 evra se može udobno eksperimentisati sa brzinom procesora, količinom memorije i prostorom na hard disku, kao i sa performansama grafičke kartice, koja je presudna za većinu kućnih korisnika. 64-bitni procesori su ovde zauzeli primat, mada još nema dovoljno aplikacija koje mogu potpuno da iskoriste mogućnosti već dostupnog 64-bitnog Windows-a. AMD ima vidljivu prednost, koju mu je omogućio i odlični nVidia nForce 4 čipset, dok naši kupci zaobilaze Intel platformu zbog više cene koju mu nameće (možda malo precenjeni) Pentium 4 procesor. Memorija od 512 MB je apsolutni minimum za zahtevnije poslove, među koje ubrajamo i 3D igre - one zahtevaju maksimum od računara, a treba insistirati na modulima proverenih proizvođača i po mogućstvu na iskorišćenju dvokanalnog moda rada ugradnjom dve manje umesto jedne pločice većeg kapaciteta.

Među grafičkim čipovima nVidia GeForce 6600 je odličan izbor, kartice koje ga nose nude odličan odnos cene i performanski, a videćemo kako će se sa njima izboriti novi ATI-jev adut - Radeon X1300. Za one koji žele koji frejm više tu je i GF6600GT. Vidimo da PCI Express polako "hvata zalet", pa ako planirate upgrade računara u budućnosti, imajte u vidu da će ovaj standard uskoro biti i jedini. SATA hard diskovi su se (opravdano) ustoličili kao standard, i u sklopu sa kontrolerima koje nalazimo na novijim čipsetovima daju odlične rezultate. Kapaciteti diskova su sve veći, pa u ovakvom računaru ne treba prihvatiti ništa ispod DVD pisača.

Kupci računara iz ove klase greše pokušavajući da uštede na kućištu, nesvesni štete koju može izazvati takav pristup. Pogled na tabelu specifikacija ukazuje da su firme koje su poslale računare na test o tom aspektu uglavnom vodile računa, jer ne samo što će nekvalitetno napajanje u kritičnoj situaciji spaliti pola hardvera, već će u kombinaciji sa snažnom grafičkom karticom i brzim procesorom praviti bezbroj problema i činiti mašinu nestabilnom, naročito pri većim naprezanjima, što je poslednja stvar koju želite. Kada smo kod kućišta, recimo da 3.5" flopi polako prelazi u istoriju, mada firmama koje su ga izuzele iz mašina zameramo što nisu ponudile nekakvu zamenu, npr. u vidu USB diska manjeg kapaciteta.

Tih rad nije česta osobina u ovoj kategoriji, pa treba pažljivo birati dodatne kulere, a po potrebi se može ugraditi i pasivno hlađena grafička kartica sa istim čipom, ali podešenim na (za nijansu) nižu frekvenciju. Kako će se većina ovih računara najverovatnije koristiti za danonoćno nadmetanje u 3D igrama, izbor periferija je jako važan. I dok kod tastatura i laici umeju da razlikuju kvalitet izrade, kod miševa je situacija kompleksnija, pa treba insistirati na modelima iz tzv. Gaming serija koji se bolje ponašaju pri naglim pokretoma, čestim kod intenzivnog igranja.

Za detaljan opis računara iz ove kategorije pogledajte PC #117.

Testirani računari:
Atom Argentum
BBS Play My Game
Bell 811
Boox Earth 1300
Centra Ares EX2800XP
CT 420-201
Desk H205
Forum Za kucu
Imtel Cavalier 2600
IT PC Express 64
Jugodata Horizont
Pakom G100A
Sampro Profi Intel
SuOnline X-man
Tehnomarket Evropa Tema T64

Sledeća kategorija (III) --»
BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter