GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #79 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
HP Business Inkjet 2280tn
Milan Četić
Najnovi u Hewlett-Packard-ovoj poslovnoj seriji inkjet štampača zove se BI 2280tn i sledi utabane staze: brzina, jeftino održavanje, rad u mreži... Ipak, ponešto je i promenjeno.
- PC #79 (Jun 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

HP Business Inkjet 2280tn

Prvi Business Inkjet štampač, promovisan pre skoro četiri godine, poveo je Hewlett-Packard na putovanje u nepoznato – bio je to pokušaj da se stvori nova kategorija inkjet štampača. Sudeći po njihovoj prodaji kao i po broju novih modela koje je Hewlett-Packard u tom periodu predstavio tržištu, put je vodio u dobrom smeru. Tako je nastala jeftina alternativa kolor laserima, koja će se koristiti u okruženjima gde nije neophodan visok obim štampe da bi se opravdala nabavka laserskog štampača u boji.

Najnoviji u seriji, model BI 2280tn, sledi utabane staze: radi se o štampaču koji radi u mreži, bez obzira na to da li ta mreža ima server ili je peer-to-peer tipa. Zato je podešavanje IP adrese i ostalih mrežnih parametara moguće na samom štampaču, uz pomoć tastera i menija, slično kao i na HP laserima, počevši od modela LJ4100. Kada jednom podesite IP adresu štampača i povežete ga u mrežu, za sva dalja podešavanja dovoljno je da na bilo kom kompjuteru u radnoj grupi otvorite Web browser i otkucate adresu. Štampač, naime, poseduje mali Web server posredstvom koga lako podešavate parametre.

Drugi faktor koji omogućava da BI 2280 uspešno zamenjuje laser jeste cena štampe, koja tek za 50% prevazilazi cenu na HP-ovom kolor laseru, pod uslovom da se na BI 2280 koristi običan papir i Normal mod. Tako je, uz umereni obim štampe, ukupna cena uređaja i eksploatacije znatno povoljnija nego da ste kupili kolor laser.

Novitet ovog modela je ubrzani Normal mod štampe, koji se u drajveru dobija označavanjem kvadratića pored kog piše Speed Optimized. Ovo je moguće samo ako se za tip papira podesi Plain, što obuhvata oko 90% primena. Inače, maksimalna brzina štampe je 15 strana u minuti za crno-beli i 14 za kolorni tekst. Crno-beli tekst u Speed Optimized modu na običnom papiru štampa se brzinom od 11 strana u minuti, a kolor fotografije od jedne do dve strane u minuti. Sa ovakvim performansama, BI 2280 je u određenim situacijama čak brži od kolor lasera, recimo ako štampamo tekst sa zaglavljem u boji; u zavisnosti od sadržine strane, štampa strane će potrajati svega 10-12 sekundi. Pri tom je kvalitet na običnom papiru i u Speed Optimized modu izuzetno visok. Boje su veoma zasićene, a kvalitet slika odličan. Iako se bez problema može primetiti zrnastost karakteristična za inkjet štampače, za poslovnu primenu ovo je sasvim dovoljno.

Kao i kod ostalih BI štampača, kod ovog modela su inkjet glave i kertridži sa mastilom odvojeni, a transport mastila obavlja se kroz splet fleksibilnih cevčica. Ovaj sistem se pokazao jako pouzdanim i sa njim do sada nije bilo nikakvih problema. Da bi u potpunosti mogao da zameni kolor laser, u BI 2280tn su, pored PCL 3 emulacije, standardno ugrađeni još i PCL5C i PostScript 3 jezici, tako da on može odštampati i fajlove pripremljene za neki od kolor lasera, recimo CLJ 4550. Ugrađenih 48 MB memorije je dovoljno za većinu zadataka, a postoji i jedno podnožje za SO DIMM memorijske module (144-pinsko), u koje može da se doda još 128 MB.

Verzija koju smo testirali, Business Inkjet 2280tn, predstavlja maksimalnu konfiguraciju ovog štampača. Ima dve fioke za papir, obe kapaciteta po 250 listova, s tim što se u donju može stavljati samo standardan kopir papir (do 90 g/m2), dok gornja prima sve vrste papira koji se obično koriste na inkjet-ovima (maksimum oko 270 g/m2). Standardno je ugrađen i interni mrežni modul, koji obezbeđuje 10/100 MBps konekciju UTP kablom. Naravno, tu je i paralelni interfejs za direktno vezivanje na kompjuter.

Sa ovakvim karakteristikama i relativno niskom cenom, HP je uspeo da „progura“ ideju poslovnih inkjet štampača – ako niste u mogućnosti da platite kolor laser, a potreban vam je kolor štampač koji će u vašoj maloj firmi štampati pouzdano, kvalitetno i brzo, i to u boji i na običnom papiru, BI 2280tn je pravo rešenje.

Cena: oko 800 evra

Korisne adrese:

CT Computers
Vladimira Popovića 8, Beograd
tel: 011/2015-555

OnLine Computers
Beograd
tel: 011/3284-455




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter