GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #79 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Dragan Grbić
Posle prošlogodišnje "Sinergije", bilo je onih koji su se pitali da li je to bio samo san. Sudeći po posledicama, izgleda da jeste. Ili možda...  «pročitajte više»
- PC #79 (Jun 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Milan Bašić
U traganju za pravim putem u bolju informatičku budućnost, ekipa časopisa "PC" je krenula put naših većih gradova. Za prvu stanicu odabrali smo Novi Sad, a tamo smo imali šta da čujemo i zabeležimo.
preview
Milan Četić
Tržište jeftinih laserskih štampača i dalje je veoma dinamično. Tako se na našem testu ovoga puta našlo osam modela četiri vodeća proizvođača - Canon, Epson, Hewlett-Packard i Lexmark.
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Auto hakeri
Sava Zdravković
Nekada su ambiciozni vlasnici automobila, težeći većim brzinama, frizirali motore i "spuštali" svoje limuzine. Danas se sličan posao obavlja sa tastature...
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Komunikacija svih vrsta
Zoran Kehler
Moderna tehnologija vrtoglavom brzinom menja svet oko nas, ali i pored toga uz pomoć e-mail-a i sličnih sitnica mogu se ispisati i važne životne priče. Dok Microsoft vredno radi na novim sistemima, ReplayTV je novi razlog za paniku u filmskoj i TV industriji zabave.
nopreview
Zub za zub, oko za pasoš
Jelena Rupnik
Posle dužeg dremeža, bauk "lične karte" kruži Britanijom. Pri tom ta lična karta, po svemu sudeći, neće biti obična, nego "pametna".
nopreview
Metronom
Bojan Petrović
nopreview
Brže magistrale za brži Intel
Aleksandar Veljković
Dizajn Pentium-a 4 obezbeđuje Intel-u gotovo neslućene mogućnosti taktiziranja. Najnoviji modeli procesora, Pentium 4 na 2.4 GHz i Celeron na 1.8 GHz, potvrđuju da su potencijali nove tehnologije tek načeti.
preview
Vladimir Cerić
Fujitsu Siemens Scenic koji nam je stigao iz "Pakoma" predstavlja atraktivnu mašinu namenjenu poslovnom okruženju. Samo izaberite podverziju...
nopreview
Brend na domaći način
Vladimir Cerić
PC za ovo leto radi na frekvenciji koja prelazi 1 GHz, ima 256 MB memorije i košta između 700 i 900 evra. Tako je barem pokazao naš test osam konfiguracija najvećih domaćih firmi.
nopreview
Za svakoga po Pentium 4
Aleksandar Veljković
Ploče sa podrškom za DDR postale su standard i kada su Intel-ovi procesori u pitanju, a rast memorijskog takta na 333 MHz samo je bio pitanje vremena. Na naše tržište ubrzano stižu ploče nove generacije.
nopreview
Hidra na vašem stolu
Esad Jakupović
U "informacionoj mitologiji" (tehnologiji) hidra bi mogla da se nađe i na vašem stolu ili čak u vašim rukama, "višeglava" u funkcionalnom, a ne mitološkom smislu. Zove se Tablet PC.
nopreview
Canon MVX1i
Voja Gašić
Ako se još niste odlučili za digitalni fotoaparat svog života, a ne pripadate beskompromisnim profesionalcima, razmislite da li vam je takva spava uopšte potrebna. Možda će je zameniti digitalni kamkoder.
nopreview
Multimedijalni SonyEricsson
Vladimir Petrović
GPRS, HSCSD, WAP, triple-band... Sve te skraćenice ipak ne otkrivaju sve potencijale novog telefona koji se zove SonyEricsson T68i.
nopreview
Veliko u malom
Vladimir Cerić
"Budite informisani u svakom trenutku" je široko priznato geslo savremenog poslovnog čoveka. Cassiopeia BE300 će pomoći da se to geslo pretvori u realnost.
nopreview
Trka bez kraja
Vladimir Cerić
CD pisači idu putem koji su prilično davno zacrtali CD čitači - brzina je stigla do 40x, uz najavu 48x uređaja. Kako ta čuda tehnike realno rade?
preview
Milan Četić
Analogne kopir-mašine polako odlaze u istoriju, a na njihovo mesto dolaze nove generacije digitalnih kopir-uređaja kombinovanih sa štampačima. Isprobali smo Canon iR 2200 i iR 3300.
nopreview
Soliteri za računare
Milan Bašić
Nezaobilazni deo računara je kućište, ali se o njemu ne priča sa entuzijazmom koji prati matičnu ploču ili grafičku karticu. Srećom, u poslednje vreme i do nas stiže sve više kvalitetnih modela...
nopreview
Promene na vrhu
Milan Četić
Štampa fotografija predstavlja arenu u kojoj se takmiče najveći proizvođači inkjet štampača. Do nedavno ovim tržištem je suvereno vladao Epson, a onda je Canon "zaljuljao tron". Zato smo uporedili Canon S900 i S820D sa modelom Epson Stylus Photo 950.
nopreview
HP LaserJet 5100
Milan Četić
Laserski štampači A3 formata su i dalje prilično retki, ali bi uz niže cene potražnja za njima svakako porasla. Zato je Hewlett-Packard rešio da svoj novi model, LaserJet 5100, napravi u četiri verzije, od kojih je jedna izuzetno jeftina, a pri tom ima većinu mogućnosti skupljih "rođaka".
preview
Milan Četić
Najnovi u Hewlett-Packard-ovoj poslovnoj seriji inkjet štampača zove se BI 2280tn i sledi utabane staze: brzina, jeftino održavanje, rad u mreži... Ipak, ponešto je i promenjeno.
nopreview
Canon S520
Marko Mihajlović
Canon S520 je naslednik modela S500 koji je dobro primljen među korisnicima. Novi model izgleda kao i prethodni, za korak je brži od njega ali donosi i niz interesantnih poboljšanja.
nopreview
Canon SmartBase MPC400
Marko Mihajlović
Proizvođači periferijske opreme su počeli da uviđaju potrebe manjih kancelarija za brzim, kvalitetnim kolor fotokopir aparatima. Canon SmartBase MPC400 je mali, brz, jeftin fotokopir baziran na inkjet tehnologiji.
nopreview
Canon PowerShot A40
Marko Mihajlović
Canon PowerShot A40 je fotoaparat najnovije generacije u klasi dva megapiksela, koji zamenjuje PowerShot A20. To je ujedno i jedan od retkih aparata u ovoj klasi kod koga se može podešavati čitav niz opcija...
nopreview
HP PhotoSmart 120
Marko Mihajlović
Modelom PhotoSmart 120 Hewlett-Packard pokazuje tendenciju da konvencionalne fotoaparate u skorijoj budućnosti potpuno zameni digitalnim. Ovaj ekvivalent popularnih "idiota" predstavlja važnu stepeciju prodora digitalne tehnologije u najšire krugove korisnika.
nopreview
Integrisano računarstvo
Nadežda Veljković
Da vam je neko pre desetak godina rekao da će frižideri odigrati ključnu ulogu u evoluciji računarstva, verovatno biste se slatko nasmejali. Danas ova teza ne izgleda tako neverovatno...
nopreview
Prvi utisci
Voja Gašić
Casio WristCamera, Compaq Ipaq 3850, Creative WebCam i WebCam 5, Jazz J9940 zvučnici, Leadtek WinFast TV 2000, Logitech QuickCam Express, Oregon Scientific VR268 voice recorder, SafeWay LAN-USB Adapter i Western Digital 800JB disk.
nopreview
XP za DTP
Bojan Stojanović
Dosadila vam je nestabilnost Windows 9x okruženja i razmišljate o prenošenju čitave DTP platforme na Windows XP? Treba "samo" da napravite detaljan plan prelaska na novi operativni sistem...
nopreview
Vavilonska ribica u kancelariji
Dragan Grbić
XML prodire u sve segmente primene računara. Vreme je da utvrdimo šta se na ovom polju dešava na strani klijenta, što ćemo najlakše učiniti ako proučimo primenu XML-a u ambijentu Microsoft Office-a
preview
Stevan Josimović
Pre otprilike tri godine predstavili smo paket Rhinoceros, samostalni NURBS modeler koji je ponudio ozbiljne alate tada uglavnom nepoznate u mainstream paketima. Danas predstavljamo njegovog naslednika.
nopreview
Koferčić za fontove
Bojan Stojanović
Velika količina instaliranih fontova može ozbiljno da uspori računar. Extensis Suitcase 9 elegantno rešava problem i efikasno upravlja velikim kolekcijama digitalnih slovnih likova.
nopreview
Iz 2D u 3D
Đorđe Grujić
Automatska konverzija 2D crteža u 3D model bila je nemoguća. A onda se pojavio dodatak za ArchiCAD 7 - Plan2Model...
preview
Kristijan Lazić
Symantec je lider u oblasti zaštite i oporavka podataka. Veštom poslovnom politikom uspeli su da zaokruže ponudu, a centralno mesto zauzima Norton Antivirus.
nopreview
XP u carstvu novog hardvera
Slobodan Ljubišić
Bez obzira na sva poboljšanja, stara boljka od koje su bolovali NT 4 i Windows 2000 nije mimoišla ni Windows XP - prelazak na novi hardver nije postao jednostavniji... čak je i zakomplikovan!
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Acronis True Image Deluxe, Offline Commander, Ontrack PowerDesk 5 i Virtual CD v4.
preview
Berislav Todorović
Kako odabrati pravo ime za server ili ruter? Odgovor na ovo pitanje nekada je možda bio lak, ali su se paralelno sa razvojem kompjuterskih mreža javili i (samo naoko banalni) problemi sa imenima.
nopreview
VPN omnibus
Goran Obradović
Istine i zablude o primeni virtuelnih privatnih mreža su prisutne u finansijskim institucijama, sistemima uprave, obrazovanju, zdravstvu i proizvodnji. Kada i u kom obliku VPN predstavlja adekvatno rešenje?
nopreview
Mrežna botanika
Peđa Lalević
Aktivni direktorijumi otvaraju nove moguanosti u kreiranju velikih mreža. Ipak, kod nas se o njima malo govori i piše. Vreme je za korak napred...
nopreview
U dubinama mora
Vesna Milošević
Bliži se leto, vreme za odmor ali i za vodene sportove. Upoznavanje sa podvodnim svetom, tako mirnim i tako drugačijim od svega što ste do sada videli, može predstavljati posebno iskustvo...
nopreview
Mala Internet muzika
Vladana Rašić
Mocart, u detinjstvu slavljen, u kasnijim godinama prepušten bedi, danas zauzima važno mesto u istoriji umetnosti, ali i na Internetu.
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Nova Java
Ivan Sekulović
Nepunih mesec dana od promocije, Sun je zabeležio milion preuzimanja J2SE 1.4 SDK-a. Šta to novu čini Javu popularnom?
nopreview
Višestruke veze
Miljan Jovanović
U nekim situacijama drajveru treba pristupati sa više tačaka u programu. Pogledajmo jedan od mogućih načina...
nopreview
Multimedija
Aleksandar Veljković
World of Flight, Veronauka za decu, The Simpsons Encyclopedia i North American Birds.
nopreview
Izlog knjiga
Windows XP bez po muke, Visual C++ .NET i AutoCAD 2002.
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Odabrani bajtovi
Aleksandar Veljković
nopreview
Vedra strana
Ako ste se zamorili od međuhakerskog prepucavanja, zamolite GPS da vas odvede na ručak (i to još danas, ako je moguće). A onda trkom nazad, do prelepo uređenog toaleta u iMac stilu. Jedino je malo nezgodno ako vam je hitno, a toalet vas uporno pita za jedanaestu potvrdu pre nego što vas liši neugodnih posledica...
nopreview
QuarkXPress 5 - Vodič za kreativnu primenu
Bojan Stojanović
QuarkXPress pripada galeriji neprikosnovenih simbola računarske tehnologije i ujedno osnovu za tehničku pripremu većina publikacija koje svakodnevno čitate. Naš specijalni dodatak opisuje osnovne tehnike rada u ovog programu i obezbeđuje vam veću preduktivnost u procesu pripreme za štampu.


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter