GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #73 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Između inkjet-a i plotera
Milan Četić
DesignJet 10ps je rešenje za korisnike koji imaju potrebe za štampom na velikom formatu, ali ne bi da investiraju u (pre)skupi ploter. Kombinujući svoje i poneku tuđu ideju, Hewlett-Packard je osmislio zanimljivu koncepciju...
- PC #73 (Decembar 2001)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Između inkjet-a i plotera

Kada je u pitanju reprodukcija fotografija, inkjet štampači japanskog Epson-a do sada su redovno kvalitetom prednjačili u odnosu na proizvode najvećeg konkurent – firme Hewlett-Packard. Pošto HP važi za vodeću firmu u svetu inkjet tehnologija, njegovi razvojni timovi su zaključili da treba „udariti“ i na ovu oblast, tj. da je došlo vreme za zamenu PhotoREt III tehnologije.

U šest boja

Tri nova štampača, DesignJet 10ps, 20ps i 50ps su A3+ formata. Ovoga puta predstavljamo najjeftiniji model 10ps, koji koristi šestobojnu tehniku štampe, što je bilo nužno da bi se pariralo Epson-u. Kod DesignJet-a 10ps koristi se crno mastilo na dye osnovi, za razliku od svih DeskJet-ova iz serija 700, 800 i 900, kao i svih DesignJet-ova proizvedenih u poslednjih šest godina, kod kojih je crno mastilo pigmentno. Razlozi za ovu promenu su u tome što se kombinacijom pigmentnog crnog i dye kolornih mastila ne može postići vrhunski kvalitet reprodukcije fotografija, jer se ove dve vrste mastila ne mešaju.

Ideja-vodilja koju je HP imao prilikom koncipiranja štampača je da po prvi put napravi uređaj koji može da pruži vrhunski fotorealizam štampe i preciznu reprodukciju boja. Zato je i logično što 10ps, umesto uobičajenog drajvera, koristi softverski RIP drajver, baziran na HP tehnologiji, kao i Adobe PostScript 3 drajver. Za HP ne bi predstavljalo poseban problem da u ovaj štampač ugradi hardversko PostScript rešenje, ali bi ono gotovo udvostručilo cenu.

Dodatna prednost

(kliknite za veću sliku)

Da bi ostvario pun fotorealizam, DesignJet 10ps ne koristi PhotoREt III tehnologiju koja je karakteristična za ostale HP inkjet-ove raznih formata. Umesto toga, on štampa u rezoluciji 2.400 dpi i sa smanjenom veličinom kapljice – sada je ona četiri pikolitra i za crno i za kolorna mastila (u odnosu na 20 pl za crno i 5 pl za kolor kod PhotoREt III tehnologije). Sve je prilagođeno šestobojnoj tehnologiji štampe, a efekat koji se tako dobija je u potpunosti uporediv sa onim što mogu da postignu najbolji Epson-ovi Stylus Photo štampači A3 formata, koji su do sada važili za vrhunac koji može da se postigne u fotorealističnoj štampi fotografija.

Dodatna prednost modela 10ps je velika brzina štampe, koja se kreće od četiri minuta po strani u najboljem kvalitetu do čak 10 strana u minuti za Draft kvalitet; ne zaboravite da se podaci odnose na A3 format. Realna vremena štampe, koja uključuju i ripovanje, mogu da uspore štampu na 10 minuta za A3 stranicu u najvišem kvalitetu, pod uslovom da imate kompjuter sa dovoljno memorije i brzim procesorom. Kertridži i glave su potrošni materijal (veoma lako se menjaju), a kapacitet kertridža je velik – cijan i magenta imaju po 28 ml, dok ostala četiri sadrže po 69 ml mastila.

Papir se ulaže u kasetu kapaciteta 150 listova i tada se prilikom štampe previja za 180 stepeni. Ako želite da vam list prolazi kroz štampač ravno, otvarate posebni poklopac. Na poklopac standardne fioke izlaze odštampani listovi, ali on može da se koristi i za ulaganje papira (do 10 listova) i nestandardnih medija (koverte, nalepnice i slično). Standardna memorija od 16 MB ne može da se proširi, ali od opcija postoji dodatna fioka za papir (250 listova), mrežni adapter i dodatak za dvostranu štampu.

Vernost reprodukcije

DesignJet 10ps se izdvaja po ugrađenom sistemu kalibracije koji obezbeđuje da se prilikom štampe postigne visoka vernost reprodukcije boja. Osim ICM profila za Windows i Apple ColorSync kompatibilnosti i ICC profila za Apple kompjutere, tu je i automatska interna Pantone kalibracija, kao i emulacije štamparskih standarda (SWAP, Euroscale itd.). Da bi obezbedio vernu reprodukciju boja, HP je za ovaj štampač obezbedio HP Proofing paper sa tri kvaliteta površine (gloss, semi-gloss i matte). Naravno, DJ 10ps može da štampa i na ostalim HP-ovim i ne HP-ovim inkjet papirima i folijama.

U vreme testiranja nisam imao priliku da DesignJet 10ps uporedim sa najnovijim Epson-ovim modelom StylusPro 5500, ali je od nešto starijeg modela SP 5000 on i brži i štampa kvalitetnije – DesignJet 10ps je jedan od najboljih i najbržih prufera koji se mogu nabaviti na našem tržištu. Pri tom je po ceni (2.260 DEM za osnovnu verziju) u potpunosti dostupan prosečnom grafičkom studiju.

Osim kao prufer, DesignJet može da se koristi i kao brz i visokoproduktivan srednjeformatni štampač, a ima potencijal i za štampu reprodukcija umetničkih dela i digitalnih umetničkih radova, mada je tada neophodna zaštita otiska UV otpornim lakom ili folijom – mastila na dye osnovi nisu dovoljno otporna na UV zračenje da bi otisci imali galerijsku ili arhivsku trajnost.

Korisne adrese:

CT Computers
Vladimira Popovića 8, Beograd
tel: 011/2015-555

OnLine Computers
Beograd
tel: 011/3284-455

SLEDEĆI TEKST U PC #73
preview
Asus-ova čuda
Voja Gašić
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter