GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #73 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Sava Zdravković
U ranim danima računarstva govorilo se da će digitalni uređaji začas "oduvati" analogne. Stvari se, ipak, ne dešavaju tako brzo, a i sam ishod je neizvestan...  «pročitajte više»
- PC #73 (Decembar 2001)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Aleksandar Veljković, Vladimir Cerić
Šta se u poslednjih godinu dana promenilo na domaćem tržištu računarskih konfiguracija? Čak 35 računara koji su stigli na naš test govore da je firmi sve više, a da je ponuda sve bolja, pa smo pristigle računare podelili na tri kategorije. Kako je sa cenama, a kako sa performansama?
preview
Milan Četić
U potrazi za odgovorom na pitanje koliko današnji inkjet štampači zadovoljavaju potrebe kućnih korisnika, testirali smo 11 modela firmi Canon, Epson, Hewlett-Packard i Lexmark.
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Kraj zlatne groznice
Berislav Todorović
Da li opšta kriza računarske i telekomunikacione industrije predstavlja kraj velikih iluzija... ili možda početak novih?
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Jesen sajmova
Esad Jakupović
Pad broja izlagača i posetilaca na jesenskim IT sajmovima Systems, Smau i Comdex Fall samo je jedan od pokazatelje problema u računarskom svetu... i to problema koji lako mogu potrajati.
nopreview
Kiše, gužve i po koji šok
Jelena Rupnik
Dok Bil Gejts izjavama uveseljava IT publiku, po piratsku verziju Windows-a XP ne morate da idete na čak na Daleki Istok - ima je i na Ostrvu. A neki su, uz malo truda, ukrali i više od Windows-a...
nopreview
Metronom
Bojan Petrović
nopreview
Titanijum za prestiž
Aleksandar Veljković
nVidia ne čeka da je konkurencija sustigne - pred nama se već našla nova generacija GeForce 3 kartica, a paralelno sa njenom promocijom, "stare" tehnologije pojeftinjuju...
nopreview
Fluid umesto kugle
Voja Gašić
Nova ključna fraza u razvoju diskova je fluid dynamic bearings, a rezultati koje zahvaljujući toj tehnologiji postižu Maxtor i Western Digital su impresivni.
nopreview
Zmaj iz Švedske
Vladimir Petrović
Ako je neko sumnjao u Ericsson-ove mobilne telefone, 94 grama plastike, stakla i poluprovodnika koji nose ime T65 predstavljaju snažan argument.
preview
Milan Četić
DesignJet 10ps je rešenje za korisnike koji imaju potrebe za štampom na velikom formatu, ali ne bi da investiraju u (pre)skupi ploter. Kombinujući svoje i poneku tuđu ideju, Hewlett-Packard je osmislio zanimljivu koncepciju...
nopreview
Olovka kao skener
Branislav Bubanja
Pre desetak godina čudo tehnike zvalo se ručni skener. Odigrao je svoju ulogu, a sada ga zamenjuje nešto novo i mnogo manje - olovka skener.
preview
Voja Gašić
Ako nekome možemo priznati status "svetske primadone" u proizvodnji ploča, onda je to tajvanski Asus. Tek neki dan posle svetske promocije, do nas je stigao A7A133A/PA...
nopreview
GeForce i nešto više
Aleksandar Veljković
nVidia je lider na tržištu grafičkih čipova, a sada su se okušali i na polju čipsetova za matične ploče. Svaka firma može samo da poželi debi kakav je nForce...
nopreview
Gigaset sa USB-om
Dejan Ristanović
Gigaset porodici analognih i ISDN telefona nedostajala je samo veza sa PC-jem. Sada je i taj korak pređen, a "uzgred" se pojavio i veoma zanimljiv minijaturni telefon - Gigaset 4000 Micro.
nopreview
Made in YU
Vladimir Anastasijević
Među zanimljivim uređajima koji su predstavljeni na Sajmu elektronike u Novom Sadu izdvojili su se radio-modemi i merni sistemi firme Decode.
nopreview
Digitalni audio - sledeći korak
Dejan Veselinović
Rat audio standarda je, po svemu sudeći, završen. Pobednik je DVD-A, a krajnji dobitnici su kupci, koji će najzad imati jedinstvenu "kutiju" koja omogućava sve - od muzike do filmova.
nopreview
Nema više žica
Miljan Jovanović
Ako imate problema sa Internet vezom preko telefonske linije, postoji rešenje - bežična veza. Za manje od sat vremena možete zaboraviti na modeme i zauzete telefone.
nopreview
HP PhotoSmart 612
Milan Četić
Hewlett-Packard je, posle dosta eksperimentisanja, usvojio osnovni koncept digitalnih foto-aparata koji će slediti. Posle "probnog" modela PhotoSmart 312, stigao je i PhotoSmart 612...
nopreview
Praktica DCZ 1.3
Milan Četić
Mnogi se sećaju foto-aparata Praktica i drugih modela istočnonemačke firme Pentacon - karakterisao ih je vrlo pristojan kvalitet za nisku cenu. U međuvremenu, Istočna Nemačka je nestala, ali je Pentacon preživeo i danas kreće dalje - na tržište jeftinih digitalnih foto-aparata.
nopreview
Hewlett-Packard PSC 950
Milan Četić
Multifunkcionalne mašine koje sadrže štampač, skener i modem nisu više interesantne samo za firme - počeli su da se afirmišu i u kućnim uslovima. Hewlett-Packard je pripremio dobrog kandidata...
nopreview
Za ozbiljne fotografe
Milan Četić
Sve je više digitalnih foto-aparata koji se mogu uspešno koristi za profesionalne zadatke. Dva takva Nikon Coolpix 995 i OlympusCamedia C-4040zoom, su dospela na naš sto, dokazujući da proizvođači još tragaju za koncepcijom ozbiljnog digitalnog foto-aparat...
nopreview
Lexmark Optra T520
Milan Četić
Lexmark T520 je crno-beli laserski štampač namenjen manjim, a u našim uslovima i srednje velikim firmama. Da li će odgovarati i vama?
nopreview
Stylus Color C70
Milan Četić
Epson-ovi inkjet štampači nude superioran utisak pri štampi fotografija, ali je korišćenje dye crnog mastila davalo slabiji kvalitet štampe crno-belog teksta na običnom papiru nego kod glavnih konkurenata, koji su koristili pigmento crno mastilo. Namera Epson-a da uđe na tržište poslovnih štampača je najavila da će i ovome doći kraj...
nopreview
Epson Perfection 1250
Marko Mihajlović
Epson Perfection 1250 predstavlja retku mešavinu skenera koji radi kako na PC tako i na Mac platformi. Pravljen je da bude brz, lak za upotrebu i jeftin, a da ipak pruži visok kvalitet skeniranog materijala. Koliko je taj plan ostvarljiv?
nopreview
Interaktivna televizija
Nadežda Veljković
Kombinujući osobine standardne televizije i Interneta, interaktivna televizija će obezbediti fleksibilan pogled na čitav svet... i to iz udobne fotelje.
nopreview
Prvi utisci
Voja Gašić
ADI i610 TFT monitor, All-in-one univerzalni daljinski upravljač, ColorPage HR7 skener, Logitech Cordless Desktop tastatura i miš, Oregon Scientific VR338 digitalni magnetofon, PC Chips 787 matična ploča, Prodisc 800+ CD mediji, V@mp MP3 plejer i YU label nalepnice
nopreview
Kućni XP
Vlada Ćalić
Windows XP Home Edition je naslednik Windows 9x serije operativnih sistema, ali sa NT "jezgrom" Kakve prednosti za kućne korisnike donosi i kakve su razlike u odnosu na Pro verziju?
nopreview
Solidna desetka
Bojan Stojanović
Adobe Illustrator 10 donosi umerena poboljšanja kojima učvršćuje svoju poziciju najkvalitetnijeg alata za dizajn grafičkih komponenti namenjenih Web stranicama i pripremi za štampu.
nopreview
Macintosh u gostima
Bojan Stojanović
Basilisk II, najpotpuniji emulator Macintosh računara u Windows okruženju, učiniće vaš PC neodoljivim imitatorom...
preview
Dragan Grbić
"Tehnologije nove, a problemi isti", reče iskusni programer kada je počeo da piše Windows programe. Da li je, uz Microsoft Office, taj posao iole lakši?
nopreview
Dresirani Explorer
Ladislav Struharik
Proširujući fleksibilnost i zadržavajući najbolje osobine Internet Explorer-a na koji se direktno oslanja tokom rada, NetCaptor donosi nova zadovoljstva za Web surfere
nopreview
Sve slike sveta
Nenad Veljković
Ako ste ikada poželeli da napravite kolekciju clip-art ilustracija visoke rezolucije, preduhitrili su vas... i to tako da kolekcija slika nadmaši sva očekivanja. Paket se zove Hemera Volume II.
nopreview
Sa DV trake na kompakt disk
Saša Krstić
Mini DV kamkorderi postali su omiljene naprave video montažera - njihovi aduti su povoljna cena, kompaktna kaseta i horizontalna rezolucija od preko 500 linija. Treba još samo obezbediti konverziju sa drugih medija...
nopreview
PowerBuilder 8
Miroslav Perović
Osma generacija popularnog PowerBuilder-a sledi rešenja iz prethodne verzije, ali donosi nekoliko unapređenja. Korisnike će najviše zainteresovati novo integrisano okruženje, unapređenja jezika i neizbežni Web Target.
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
ATnotes, Media Jukebox, Offline Explorer, SnagIt i Win Globe.
nopreview
Preko preče, a naokolo...
Berislav Todorović
Domaći Internet saobraćaj i dalje često ide "preko sveta". Kakva su iskustva drugih zemalja u tzv. peering-u?
nopreview
Internet vremeplov
Brankica Rakić
Kako je nastao Internet? Najbolje moguće mesto gde možemo dobiti odgovor na ovo pitanje jeste sama Mreža. Uđimo, dakle, u vremeplov i vratimo se 44 godine u prošlost...
preview
Vladana Rašić
Talenat, dovitljivost, šarm i naporan rad učinili su Alfreda Hičkoka jednim od najvećih režisera svih vremena. Na pokretne slike preneo je strah, a publiku je vodio u svet misterija i neizvesnosti.
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Fasada i Flyweight
Zoran Budimlić
Našu mini seriju tekstova o strukturnim elementima objektno orijentisanog dizajna završavamo pričom o dvema bitnim komponentama objektno-orijentisanih sistema - Fasadi i Flyweight-u.
nopreview
Multimedija
Aleksandar Veljković
Auto Route Europe 2002, 5-minute Clinical Consultant, Sierra 3D LandDesigner i 35 godina BITEF-a
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Odabrani bajtovi
Dejan Ristanović
nopreview
Vedra strana
Mediji su u centru pažnje - mala škola upotrebe već gotovo zaboravljenog računara Commodore Amiga silom prilika je zainteresovala gledaoce jedne naše televizije, čitaoci "Zabavnika" naučili su neke zanimljive stvari o računarima, a ni naš časopis se baš nije proslavio poznavanjem geografije. Važno je, ipak, da vam ubuduće neće biti potrebno PC kućište; bundeva ga vrlo uspešno zamenjuje!
nopreview
Palm računari - vodič za kupovinu
Vladimir Ivanović
Minimizacijom notebook računara dobili smo klasu handheld računara, koji su zadržali oblik klasičnog notebook-a, ali uz dimenzije i masu koji su dozvoljavali upotrebu "iz ruke". Takvi računari su na Zapadu veoma popularni, dok kod nas još nisu tako česti. Analizirali smo situaciju na tržištu i detaljno predstavili ne samo komponente ovih uređaja, već i sve konkretne modele koje danas ima smisla kupiti. Nije lako izabrati jedan od oko 40 popularnih Palm OS i Windows CE/Microsoft Pocket PC 2002 uređaja...


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter