GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #283 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Vertiv: UPS za spokojan rad
Boris Stanojević
Priča o UPS-ovima je i te kako aktuelna. Iako su, nadajmo se zauvek, planske restrikcije struja iza nas, problemi sa isporukom električne energije i dalje postoje. Zato izbor UPS-a zavisi od niza faktora, koji se ne završavaju na snazi i ceni. Vertiv nam je na test poslao dva manja modela iz EDGE serije - 1500IMT i 1500IRT2UXL
- PC #283 (Januar 2021)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Vertiv: UPS za spokojan rad

image

Razlozi za nabavku UPS-a su brojni, ali glavni su neprekidno napajanje i zaštita opreme. Recimo da živite u delu grada koji je popularan za izgradnju – izazov je da na gradilištu urade sve kako treba ili da novu zgradu priključe bez isključivanja okolnih. A na udaljenim lokacijama i dalje imamo stare probleme koji su najviše vezani za vazdušni prenos, tj. provodnike na stubovima. Vazdušni vodovi su i dalje najekonomičniji način prenosa struje, ali im smeta mnogo toga, od gromova u letnjim olujama, preko jakog vetra, do leda u zimskim uslovima. Prekidi u napajanju mogu trajati nekoliko sekundi (udar groma), par sati pa čak i dana (srećom, retko). Pored zaštite od nestanka napajanja, UPS je dobar i za korekciju napona (obično nizak napon, naročito primetan na udaljenim mestima) i zaštitu opreme od neželjenih strujnih udara.

Drugi razlog je to što smo iz dana u dan sve zavisniji od servisa koje nam obezbeđuje računarska oprema. Pogotovu u ovo vreme videli smo da je moguće održavati neki vid društvenog života zahvaljujući ovim tehnologijama. Zato je važna stalnost servisa, bez obzira na probleme koji mogu nastati zbog poremećaja u napajanju strujom. Kao korisnici ne samo da volimo da nam se rad ne prekida, a prisustvo na nekom važnom online sastanku itekako zavisi od kontinuiranog rada naše opreme. Ne zaboravite da u opremu ne spadaju samo kompjuter i monitor, već i mrežna oprema. Zato čak i u SOHO uslovima treba misliti o UPS-u, a u firmi se on podrazumeva.

UPS u Edge svetu

image

Sve je veća primena Edge sistema, malih data centara koji su lokacijski bliži izvoru/upotrebi podataka. Na taj način se prevazilaze mnogi problemi, od brzine prenosa i obrade podataka do zakonskih obaveza o njihovom čuvanju i obradi. Takvi sistemi zahtevaju odgovarajuće garancije o napajanju, kako bi se obezbedio stalni rad odnosno dostupnost. Edge data centri mogu biti veliki i mali, od velikog kontejnera do nekoliko mašina.

Vertiv se uspešno bavi Edge computing-om, pa ima zaokružena rešenja i u oblasti napajanja. Na test su nam stigla dva njihova manja modela Vertiv™ Edge 1500IMT i 1500IRT2UXL. Oba su, kao što im ime kaže, snage 1500 VA odnosno 1350 W. Prvi je u tower kućištu i samostalno stoji pored opreme. Drugi model je univerzalniji, može se montirati u rack, ali uz njega stiže i postolje, te može stajati samostalno. Displej na uređaju se sam prilagođava poziciji (autorotate), što je nekada bilo čudo a sada je očekivano. Sudeći po snazi, ovaj uređaj nije namenjen da napaja ceo data centar, ali jeste pogodan za servere, radne stanice, kritične čvorove, mrežnu opremu i slično. Služi da se premosti relativno kratak prekid u mrežnom napajanju, da se bezbedno isključe uređaji ili sačeka startovanje agregata. Ako vam treba duža autonomija, tu su dodatne baterije uz koje sistem može raditi satima pa čak i danima, zavisno od opterećenja i količine eksternih baterija.

Već pri prvom kontaktu primetite masu ovih uređaja, koja se kreće oko 20 kilograma. To nama staromodnima garantuje kvalitet – da bi nešto moglo dugo i uspešno da obezbeđuje struju, mora „da ga ima“. Da bi inverter koji obezbeđuje neprekidno napajanje mogao dugo da radi, mora biti dobro dimenzionisan. Dobro hlađenje je važno, i kod punjenja a ne samo pražnjenja baterija, te postoji ventilator koji nije baš nečujan. Budući da je ovo uređaj kome nije na prvom mestu kuća, tj. dnevna/radna soba, ovaj podatak nije od prevelikog značaja. Ali ako ga planirate u ličnom radnom okruženju, razmotrite i ovu osobinu.

U vašoj mreži

image

Da je UPS namenjen ozbiljnim primenama govori i podatak da je moguće instalirati mrežnu karticu pa nije neophodno imati računar spojen direktno na njega USB-om da bi se administrirao. Uz Vertiv Power Insight softver moguće je podešavanje i nadzor ove familije UPS-ova. A broj opcija koje se mogu podesiti nije mali, naročito u odnosu na „obične“, kućne UPS-ove na koje smo navikli. Sve to se može podesiti i na samom uređaju, ali je za ulazak u meni za podešavanja i održavanje potrebna lozinka, čime se sprečava svako neautorizovano menjanje parametara rada. Od pomoći je i lep kolor ekran, koji ne samo da iscrtava trenutni mod rada uređaja, već je vrlo koristan kod podešavanja.

Od radnih podataka treba reći da je UPS line interactive tipa, tj. da dok ima mrežnog napona on puni bateriju i uređaje. Kada nestane struje, automatski prelazi na baterijsko napajanje. Ima i korekciju napona bez korišćenja baterija i to u širokom opsegu, tako da će pokriti sve varijante koje se mogu sresti u većini instalacija, čak i onim udaljenim. Ukoliko napon izađe iz dozvoljenih granica (+/- 10%), aktivira se mehanizam korekcije. Ako napon opet izađe van nekih granica, oko 20 odsto preko i 30 odsto ispod, prelazi se na baterijsko napajanje. Na taj način se uređaji štite ne samo od nedostatka ili preniskog napona, već i od visokih vrednosti koje mogu oštetiti opremu.

Do­da­tna vre­dnost uz Ver­tiv™ Ed­ge UPS-ove
Power Emergency
– za UPS-ove snage do 3 kVA
• Garancija na UPS i bateriju do 5 godina
• Tehnička podrška 24/7, preko telefona ili e-mail-a
• Vreme odziva: najviše 8 sati od prijave incidenta
• U slučaju kvara, na lokaciju korisnika stiže zamenski uređaj
• Garancija se može produžiti do ukupno 10 godina

Power Assurance
za Vertiv™ Edge UPS-ove snage od 5 do 20 kVA
• Garancija na UPS i bateriju do 5 godina
• Tehnička podrška 24/7, preko telefona ili e-mail-a
• Vreme odziva: najviše 8 sati od prijave incidenta
• U slučaju kvara, na lokaciju korisnika stiže zamenski uređaj
• Garancija se može produžiti do ukupno 10 godina
• 1×Preventivno održavanje uređaja u trećoj godini od instalacije
• Mogućnost dodatnog upgrade-a usluge tako da Vertiv neprekidno (24/7) nadzire korisnikov UPS iz servisnog centra i obaveštava korisnika o stanju uređaja, a takođe i reaguje u slučaju incidenta

UPS se može uključiti i bez prisustva napajanja (hladni start), što može biti vrlo korisno. Takođe je korisna i opcija kojom se može odložiti napajanje potrošača po povratku mrežnog napajanja. Naime, povratak havarijski isključenog napajanja je nekada komplikovan i ne uspe iz prve. Zato nije zgoreg ne podizati opremu pre nego što smo sigurni da neće brzo (u sekundama ili minutima) ponovo nestati struje.

Programabilni izlazi

Korisna stvar su i programabilni izlazi na koje možemo spojiti manje važne potrošače. U slučaju preopterećenja, nekada je sasvim dovoljno njih isključiti, a njihovom eliminacijom produžavamo napajanje kritičnoj opremi. Definišemo na koliko procenata napunjenosti akumulatora njih isključujemo da bismo dobili više vremena za one stvari koje su nam bitne.

Broj opcija i mogućnosti su velike. Kao neko ko voli tehniku i podešavanja, makar ih uvek i ne koristio, ovo je uređaj koji bih voleo da imam pored radnog stola. Kad se radi o zaštiti kritične mrežne opreme, servera ili važnih radnih stanica, UPS je važno instalirati, a Vertiv je ponudio dva odlična i fleksibilna kandidata. Oba su dostupna kod Vertiv ovlašćenog distributera Ingram Micro doo Beograd.


Vertiv.com
BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter