GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #234 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
AMD A10 7860K: Performanse na tesnom budžetu
Miloš Stamenković
Sklapanje računara dobrih performansi u ekonomskoj klasi je težak zadatak. AMD se u ovoj kategoriji veoma uspešno drži, cedeći iz 28-nanometarske tehnologije sve što može, pa i ono što ne može. Rezultat je AMD A10 7860K
- PC #234 (Jul/Avgust 2016)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

AMD A10 7860K: Performanse na tesnom budžetu

image

A10 7860K je nov model u seriji APU procesora (Godavari) koji je namenjen za matične ploče s podnožjem FM2 . Ovaj procesor zamenjuje prethodnu generaciju Kaveri, konkretno modele A10-7850K i A10-7700K. Odlikuje ga ista konfiguracija CPU-GPU, ali uz nešto viši radni takt grafičkog procesora i bitno manju potrošnju energije. Tako GPU u procesoru A10 7860K radi na 757 MHz naspram 720 MHz kod prethodnih modela, a TDP je sada samo 65 W umesto prethodnih 95 W.

AMD je zajedno s novim APU procesorom predstavio i nov hladnjak koji se sada dobija u box pakovanju: Wraith kuler postoji u dve varijante, za procesore sa TDP-om od 95 W i 65 W, a krajnji cilj je ušteda za korisnika. Dosadašnji box hladnjaci bili su uglavnom jedva dovoljni da obezbede rad procesora na nominalnom radnom taktu, pa se većina kupaca otključanih „K“ procesora odlučivala za dodatnu investiciju u bolji hladnjak. Wraith obezbeđuje veoma dobre performanse, i to po oba relevantna parametra: nivou hlađenja i nivou buke. Iako potez deluje kao pravljenje povoda za bar nešto novo, u praksi je to ipak malo drugačije, bar za one koji žele maksimalne performanse. Tako se izbegava trošak za dodatni hladnjak, a kod „K“ procesora postoji i mogućnost za overkloking. A10 7860K radi u rasponu od 3,6 do 4,0 GHz, u zavisnosti od broja aktivnih jezgara Steamroller i turbotakta. GPU ima 8 GCN jezgara sa 512 stream jedinica na radnom taktu od 757 MHz, što je na nivou mogućnosti Radeon R7. Upravo je taj nivo performansi je i glavna prednost koju ima procesor A10 7860K. Kod standardnih CPU kalkulacija, Core i3 6100 biće brži jer je single core snaga koju ima jezgro Skylake mnogo veća. Ipak, u standardnoj kućnoj primeni ta razlika teže se primećuje, pa se nedostaci po ovom pitanju koje ima A10 7860K mogu delimično zanemariti.

image

Performanse integrisane grafike u igrama se odmah primete. Na nižim rezolucijama (720p) i skromnijem nivou detalja, Core i3 6100 ponekad i može da se meri sa A10 7860K, ali kada se pređe na danas praktično standardnih 1080p, tu je već razlika daleko primetnija. U igrama kao što su Dirt Rally, Tomb Raider ili Star Wars Battlefront, frame rate na A10 7860K može biti i dvostruko veći. Ove grafičke performanse mogu veoma lako da naprave razliku između totalno „igrivog“ i mučnog fps-a, ali to nije sve, pošto se kroz overkloking može izvući još. CPU deo može da radi i na 4,5 GHz, dok se radni takt GPU-a može povećati do 1 GHz, što daje primetno ubrzanje u igrama i nešto manje primetno u ostalim CPU primenama.

S obzirom na to da se radi o ekonomičnom rešenju, ovaj APU pruža dosta toga. A10 7860K ima i dodatnu pogodnost u nižoj ukupnoj ceni platforme FM2 , čime se ceo koncept zaokružuje. Sve se lepo zapakuje u ITX kućište, i eto računara s veoma dobrim odnosom cene i performansi. Naravno, ako vam nisu bitne gaming performanse, stvar je drugačija, pa je Core i3 6100 bolje rešenje. Isto važi i za situaciju u kojoj se investira u grafičku karticu, pa će i tada Core i3 6100 biti bolja, ali i nešto skuplja opcija. Kao i uvek, za ovu kategoriju računara moraju se dobro razmotriti korisnički zahtevi jer se samo tako može napraviti pravilan izbor komponenti.


www.amd.com

SLEDEĆI TEKST U PC #234
preview
HP Omen 15: Predskazanje
Bojan StanojevićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter