GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #234 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
HP Omen 15: Predskazanje
Bojan Stanojević
Postoji stereotip da su HP-ovi proizvodi namenjeni ozbiljnim, pretežno poslovnim korisnicima. Nije baš sasvim tako: ta kompanija nudi i rešenja za gejmere, a jedna od poznatih serija iz tog segmenta zove se Omen. Pred nama je HP Omen 15
- PC #234 (Jul/Avgust 2016)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

HP Omen 15: Predskazanje

image

Serija Omen sada obuhvata stone i prenosive računare. Ovom prilikom fokusiraćemo se na prenosive, koji su raspoloživi s ekranima dijagonale 15,6 i 17,3 inča, a mi smo bili u prilici da se družimo s „petnaesticom“. Prvi HP Omen predstavljen je pre dve godine, a smetnju za veći uspeh na tržištu predstavljalo je to što je konkurencija nudila slične performanse po nižoj ceni. Ali, za 2016. godinu HP je najavio agresivniju politiku cena i, po svemu sudeći, pametno je sprovodi. Štednja je minimalna i odnosi se na manje važne detalje, kao što je izostavljanje metala u sastavu kućišta i osvetljeni tasteri kojima se ne može menjati boja (na prošlogodišnjim modelima je mogla), tako da smo dobili laptop ne mnogo agresivnog izgleda s još uvek kvalitetnim i čvrstim kućištem matirane površine, debljine samo 23 mm. Da se radi o gejmerskom laptopu, na prvi pogled može se zaključiti samo po crvenom karakterističnom znaku serije Omen i takođe crvenim tasterima. Kada smo kod tastature, primetimo i to da su uklonjeni funkcijski tasteri s leve strane, koji su bili jedna od karakteristika prošlogodišnjih modela.

Nasuprot štednji, pozitivnih pomaka ima mnogo više. U ponudi će biti veliki broj različitih konfiguracija; svi modeli opremljeni Intelsu-ovim procesorima Skylake i grafikom GeForce, a diskovi mogu biti klasični, SSD ili hibridni; unutra se nalazi i jedno M.2 podnožje, tako da skladišne kapacitete možete da proširite po želji, a isto važi i za memoriju za koju postoje dva podnožja. Ekrani mogu biti Full HD ili 4K rezolucije, u oba slučaja IPS, a zvučni sistem je potpisala firma Bang & Olufsen. Kada ste bez strujnog priključka, sve to se napaja iz baterije kapaciteta 61,5 Wh – taj kapacitet nije baš prilagođen zahtevnim igrama, ali je solidan za sve ostalo.

image
Tabela karakteristika

Hardver je očigledno savremen i kvalitetan, ali kao desert predviđena je RealSense kamera. Ona se satoji od standardne kamere, infracrvenog lasera i infracrvene kamere (uz nju ide i niz mikrofona) i nudi širok spektar mogućnosti – samo mašta i softverska podrška predstavljaju ograničenja, od neverovatno preciznog upravljanja gestovima do gotovo automatskog kreiranja avatara po korisnikovom liku. Praktična primena i ugradnja RealSense kamera u računare počela je nedavno – ovo je prvi takav koji smo isprobali – tako da tek očekujemo eksploziju novih načina njenog korišćenja.

Računar koji je stigao do nas zasnovan je na „srednjoj“ varijanti procesora, Core i5 6300HQ, „visokoj“ varijanti grafike, GeForce GTX 965, i ima 12 GB memorije; ugrađen je klasični disk kapaciteta 1 TB, a ekran je Full HD rezolucije. To bi se moglo okarakterisati kao srednja varijanta, prilično dobro odmerena: procesor Core i7 6700HQ bi primetno uticao na cenu, a ne bi bitnije poboljšao performanse u većini igara. Slično bi se moglo reći i za 4K rezoluciju, koja bi bila primerenija većem ekranu. Jedina potencijalna zamerka odnosila bi se na disk koji bi mogao da bude SSD ili makar hibridni. Preporučena cena ovakve konfiguracije je 1049 evra, što zvuči prihvatljivo, ali još nismo sve rekli: računar je bio opremljen i RealSense kamerom, što cenu čini još zanimljivijom. Trenutno nemamo pouzdane podatke o tome koje će sve konfiguracije biti ponuđene na našem tržištu (nadamo se da će ih biti što više), ali nesumnjivo je da će novi OmenHP biti privlačan gejmerima – i ne samo njima.


www.hp.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #234
preview
ARCHICAD: 20 kao I
Đorđe GrujićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter