GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #218 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Za broj ili dva manji
Bojan Stanojević
Kako napraviti mali laptop s velikim ekranom? Dell je odavno dokazao da to ume, ali novom verzijom modela XPS 13 prevazišao je sebe. Da vidimo šta može Haswell broadwell generacija
- PC #218 (Februar 2015)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Za broj ili dva manji

image

Kada smo prikazali laptop XPS 14z (bilo je to u PC #186), Dell je taj računar reklamirao kao „četrnaesticu u kućištu trinaestice“ – zaista, bio je primetno manji od drugih računara sa ekranom iste dijagonale. Nedavno je u našu Redakciju, gotovo iznenada, stigao novi Dell-ov mali, elegantan i lagan laptop na kome je mogla da se pročita samo oznaka XPS. Uključili smo ga i krenuli da istražujemo njegove mogućnosti, podrazumevajući bez mnogo rezerve da je u pitanju „jedanaestica“ (uprkos tome što smo znali s kim imamo posla) – a onda je do nas stigla informacija da se radi o modelu XPS 13. Budući da je ta informacija delovala kao atak na zdrav razum, prihvatili smo se lenjira... i on je pokazao da je informacija tačna!

Kako je Dell to izveo? Okvir oko ekrana neverovatno je tanak, uključujući i gornju stranu, zbog čega je primenjen mali trik: kamera je ispod ekrana, s leve strane, a mikrofon je odmah pored nje – tu i onako ima viška prostora zbog šarki. Budući da se radi o računaru više klase, ovde zatičemo i prve luksuzne detalje: ekran je prekriven Gorilla staklom, a površina je mat. Kad smo već kod ekrana, reći ćemo da je panel IPS a rezolucija Full HD; ekran testiranog primerka bio je „običan“, a na Dell-ovom sajtu pročitali smo da postoje i verzije koje su osetljive na dodir, kao i da će biti ponuđena varijanta sa QHD rezolucijom (3200×1800 tačaka).

Kućište je izrađeno od kombinacije aluminijuma, magnezijuma i ugljeničkih vlakana, pa je računar vrlo lagan ali i čvrst. Tastatura gotovo da se ne ugiba ni pod jačim pritiskom, tasteri su veoma kvalitetni i „pametno“ su osvetljeni, a touchpad je srednje veličine i registruje deset tačaka dodira.

image
Tabela karakteristika

Ultrakompaktno i ultratanko kućište ipak mora negde da naplati danak: na njemu ćete naći samo dva USB 3.0 priključka i po jednu SD, mini DisplayPort i audio-utičnicu – LAN priključka nema, pa ćete morati da se umrežavate preko USB adaptera ili, u većini slučajeva, bežično. Adapter koji dodaje LAN, HDMI, VGA i USB priključke postoji, ali se kupuje odvojeno. Ispod haube smešten je najsavremeniji mogući hardver: to se pre svega odnosi na Intel-ov procesor pete generacije (Broadwell) koji koristi 14 nm tehnologiju – u ovom slučaju radi se o Core i5, koji ovom računaru omogućava veoma dobre performanse, a takođe brine i o grafici, što znači da XPS 13 ne preporučujemo gejmerima. Procesor ima TDP od 15 W ali troši mnogo manje kada nije opterećen; u skladu s tim, baterija kapaciteta 55 Wh omogućava mu zavidnu autonomiju uz lagane zadatke, ali primetno kraću kada „dodate gas“. Priču o osnovnom hardveru dopunićemo podatkom o standardna 4 GB memorije i SSD disku od 128 GB, s tim što se na sajtu pominju i verzije s dvostruko većim vrednostima oba kapaciteta.

Novi XPS 13 nije nas ostavio nimalo ravnodušnim – naglašavamo novi jer Dell, za razliku od drugih proizvođača, retko menja osnovne oznake modela, tako da postoji i stari XPS 13. Ovaj računar tek se pojavio na tržištu i, koliko nam je poznato, još nije stigao u naše prodavnice. Zato, ako se odlučite na kupovinu, obratite pažnju da ne kupite staru verziju. Osim po tehničkim podacima, razlikuju se i vizuelno: stara ima zaobljene ivice kućišta, a novi oštre; kamera je na starom modelu na uobičajenom mestu, a naravno, novi je i kompaktniji. Cena? Ako se ne bude mnogo razlikovala od američke, sasvim je konkurentna i u skladu sa snagom ovog sistema.

Zahvaljujemo se Milošu Dimiću koji nam je ustupio na test Dell XPS 13, upravo pristigao s CES-a

SLEDEĆI TEKST U PC #218
preview
Lampe idu u penziju
Nebojša Todorović


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter