GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #218 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Lampe idu u penziju
Nebojša Todorović
NEC je definitivno proizvođač koji diktira trendove, pa je krajem prethodne godine ozvaničio dve perjanice profesionalne serije projektora, modele PX602WL i PX602UL
- PC #218 (Februar 2015)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Lampe idu u penziju

image

Novi NEC-ov „dvojac“ usmeren je ka profesionalnim primenama kao što su aerodromi, sportske arene, velike konferencijske sale, muzeji, pozorišta... Oba modela oslanjaju se na novu tehnologiju koja koristi laser kao izvor svetla u kombinaciji sa fosfornim točkom. Plavo svetlo lasera putuje kroz nekoliko optičkih elemenata do žutog fosfornog točka koji u kombinaciji sa bojom lasera kreira bistru belu svetlost. Ona dalje putuje do kolornog točka gde se kasnije kreira sama slika.

Prednost u odnosu na klasične „lampaše“ je kvalitet slike i uniformno osvetljenje kroz celu kolornu paletu. To znači da osvetljenje od 6.000 lumena ne opada drastično pri merenju druge boje osim bele. Pritom laser predstavlja dugotrajnije rešenje, pa ne čudi deklarisani radni vek od 20.000 časova. Ništa manje nije bitna ni potrošnja energije od svega 530 vati ili činjenica da nije potrebno nikakvo održavanje tokom predviđenog radnog veka.

image
Tabela karakteristika

Oba modela karakteriše interno procesiranje 4K video-materijala i provereni NEC NV1301 čip za skaliranje koji je odgovoran i za redukciju šuma, hardverski de-interlacing i 4K podršku. U pitanju je 10-bitni procesor koji se može pronaći na velikom broju modela u sveobuhvatnoj ponudi kompanije. Ne smemo zaboraviti ni tehnologije poput weetvision sistema treće generacije. On je zadužen za poboljšanje kontrasta, a tu je edge blending, automatsko podešavanje balansa bele boje i fino podešavanje osvetljenja u širokom rasponu. Kontrast je odličan i prirodno ide sve do 10000:1, a zbog lasera i tehnologije koja stoji iza ova dva modela zaista u praksi pokazuje deklarisane vrednosti.

Kontrola geometrije prikaza izuzetno je fleksibilna zahvaljujući NEC GCT softveru posebno razvijenom za potrebe proizvoda iz PX serije, tako da se ovi modeli lako prilagođavaju svakoj površini. Kao i svi noviji projektori koje je NEC predstavio u poslednje vreme, i PX602 modeli imaju mogućnost rada u landscape i portrait režimima. Pritom, moguće je povezati do četiri projektora tako da prikazuju jednu veliku sliku, a uz isporučeni softver spajanje ivica lakše je nego ikada.

Konektivnost je na najvišem mogućem nivo, pa osim HDBaseT, tu su HDMI, DisplayPort i brojni analogni RGB ulazi. Full HD 3D materijal je podržan kroz HDMI interfejsa kojim ne mogu da se pohvale mnogi high-end projektori. Na kraju, NEC nudi pet objektiva kojima se proširuje primena ovih projektora, dve vrste 3D naočara (XpanD 3D, DLP-Link), HDBaseT risiver, HD/SD-SDI modul i još mnogo toga.

image

Iako smo pričali o dva zasebna modela pod oznakom PX602WL i PX602UL, treba naglasiti da između njih postoji samo jedna funkcionalna razlika – sve što smo naveli važi za obe verzije, ali je prirodna rezolucija različita. Dok „slabiji“ PX602WL prikazuje 1280×800 piksela, snažniji PX602UL je specifikovan na 1920×1200. Oba modela podržavaju 4K, odnosno 4096×2160 kao maksimalnu rezoluciju.

Svi znamo da je NEC inovator i da diktira trendove, a s novom PX602 serijom zaista donosi novitet koji je i te kako vredan pažnje. Kvalitet prikaza znatno je bolji u odnosu na konvencionalna rešenja, a uz to laserska tehnologija u ovom segmentu donosi i niz drugih prednosti. Pouzdanost NEC proizvoda i dodatne tehnologije dođu samo kao šlag na torti.


Korisne adrese:
DEKADAS
DIVISION

SLEDEĆI TEKST U PC #218
preview
Lenovo Vibe x2
Miloš Stamenković


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter