GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #218 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Najbolje online stvari
Veličina ekrana sa kog čitamo vesti i koristimo servise postaje sve manje važna - svi želimo samo dobro iskustvo, ažurnost i prave informacije. Mi smo, kao i prethodnih 17 godina, tražili dobre... i odabrali najbolje. Njih 50!
- PC #218 (Februar 2015)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Najbolje online stvari

Iako se početkom godine uglavnom prave planovi za narednu godinu, u našoj Redakciji januar znači i ozbiljnu retrospekciju. Razmišljamo, istražujemo i prisećamo se šta smo najviše čitali u prethodnoj godini, koji sajtovi su nas najviše iznenadili, gde smo išli po nove informacije... I tako već osamnaest godina, koliko postoji PC Press-ov izbor top 50 domaćih sajtova.

image

Koliko god to čudno zvučalo, sajtovi više nisu samo sajtovi. Prošle godine smo shvatili da do informacija sve više dolazilimo preko mobilnih telefona i društvenih mreža, da bismo ove godine postali svesni činjenice da su ovi, doskora prateći elementi postali jednako važni kao i sajtovi... Na redakcijskim sastancima smo po neke podatke išli na Twitter, ili smo u pauzama pravljenja plana broja pokretali omiljene aplikacije da vidimo šta se u međuvremenu važno desilo. Zato smo odlučili da svim tim elementima damo podjednak značaj pa smo, umesto da biramo 50 najboljih sajtova, odabrali 50 najboljih online stvari, prateći ne samo Web nego i Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, Play Store, App Store, Windows Store... Tako je u godini punoletstva naš izbor najboljih prerastao u novu formu, pa i dobio novo, kraće ime: PC Press Top 50.

Nije bilo lako pretražiti sva domaća on-line prostranstva, ali smo srećom imali i važnu pomoć čitalaca. Posetioci sajta pcpress.rs slali su nam predloge i pomogli da neke važne novitete ne prenebregnemo, a da stare i dobre sadržaje ne zaboravimo. Pomogli ste nam i pri izboru najboljeg celokupnog online nastupa u 2014. godini, tako što ste glasali za jednog od deset kandidata koji su tokom 2014. godine imali dobru komunikaciju sa korisnicima ne samo na sajtu, već i na društvenim mrežama. Sudeći prema vašem odzivu ali i globalnim trendovima, dobre su šanse da kategorija objedinjenog on-line nastupa postane standardni deo našeg izbora. Na narednim stranama naći ćete tri glavne kategorije – sajtove, društvene mreže i mobilne aplikacije, razvrstane po sadržaju ili platformi. Tu su neke nove snage, ali i sajtovi koje smo isticali prethodnih godina – svima je zajedničko da su kvalitetni i rado čitani, da se ističu pre svega suštinom, ali da ni formu nisu zanemarili. Neke favorite koji su se pojavili tokom 2014. godine, zbog propozicija izbora, nismo mogli da stavimo na listu, ali ćemo ih pratiti i spremati se za narednu godinu i novi PC Press Top 50.

Vesti

image

image www.b92.net

B92 je za mnoge korisnike primarni izvor informacija, pre svega zato što se prilagodio svim uređajima – dok ste kod kuće pratite ga na televizoru, dok ste na putu informiše vas kroz Web browser vašeg laptopa, a dok ste u pokretu sa vama je mobilna aplikacija odlično prilagođena svakoj platformi. Ključ uspeha su, naravno, same vesti iz raznih oblasti, od politike, preko biznisa, kulture, sporta i lifestyle tema, pa do automobila i IT-ja. Konkurencija u ovoj oblasti je veoma oštra i sitnice odlučuju, a ove godine na stranu B92 je „pretegla“ pre svega univerzalna prisutnost na svim platformama.

www.benchmark.rs

Benchmark je jedan od najstarijih domaćih izvora vesti i informacija iz računarskog sveta – iz foruma je izrastao moćan sajt koji prati ICT dešavanja, analizira ih, prikazuje nove proizvode i usluge. Prošle godine sajt je prilagođen mobilnim platformama i postao je još jednostavniji za korišćenje, a veza sa tržištem učinila ga je polaznim mestom za mnoge kupce računara, periferijske opreme, tableta i telefona. A ako želite i aktivniju ulogu, tu je i dalje dobro posećeni forum…

image

www.pescanik.net

O sajtu Peščanika se prošle godine mnogo govorilo i pisalo, pre svega zbog sadržaja koje je objavljivao, ali i zbog kontraverzi koje su pratile napade na njega kada se to što napišu nije sviđalo nekim strukturama. Peščanik dobro i jednostavno izgleda, ali se za pažnju čitaoca ne bori dizajnom, već pre svega zanimljivim temama… a dobro dođu i tradicionalne Corax-ove karikature.

www.politika.rs

Najstariji dnevni list na Balkanu je sve snažnije prisutan na Web-u, ali i na drugim uređajima. Politika je prošle godine redizajnirala sajt koji je sada spreman za prikazivanje na ekranima raznih veličina, a dobar adut je i Android aplikacija. Dizajn sajta je jednostavan i atraktivan, materijal pristiže tokom celog dana, a zajednica koja se okupila oko sajta ima direktan prolaz u štampano izdanje, u kome se često pominju i komentari sa sajta.

image

www.rts.rs

Tradicionalno snažan sajt Javnog servisa prošle godine je redizajniran kako bi se prilagođavao uređaju na kome ga posmatrate – meniji su dobro napravljeni i lako im se pristupa kako mišem tako i prstom. Sve to dobija pun smisao kada znamo koliko vesti RTS emituje na svoja dva kanala, i upravo te vesti čine osnovu sadržaja na sajtu, mada se njegova redakcija trudi da dodaje i razne ekskluzivne sadržaje za posetioce portala. A pošto vesti stižu sa televizije, normalno je da u njima ima i mnogo multimedije koja će vas zainteresovati i zabaviti…

Servisi

image

image www.poreskauprava.gov.rs

Porez plaćamo svi, ali pravila o obračunu nisu baš svima jasna – najbolje mesto da razrešite nedoumice, bilo kao fizičko ili pravno lice, jeste sajt Poreske uprave. Kada sve razjasnite, klikom na link e-POREZI ući ćete na stranicu sa skupom elektronskih usluga Poreske uprave, na kojem možete da se registrujete za elektronsko plaćanje poreskih obaveza, informišete se o neophodnim tehničkim preduslovima, pogledate uputstva i pokupite obrasce. Za svaki slučaj, pogledajte odgovore na najčešće postavljena pitanja, a naći ćete i linkove na sajtove svih relevantnih institucija koje mogu da vam zatrebaju.

www.aviokarte.org

Svi volimo putovanja, na ona daleka obično se ide avionom, a neka odredišta uključuju i presedanja. Kako naći najpovoljnije karte, s najmanje čekanja prilikom presedanja? U tome će vam pomoći sajt Aviokarte.org: unesite sve podatke o destinaciji, datumima, putnicima i ostalim relevantnim parametrima i dobićete ponudu koja uključuje razne avio-kompanije i različite rute. Na vama je da izaberete onu koja vam najviše odgovara i da na licu mesta rezervišete karte (plaćanje je uplatnicom, e-bankingom ili karticom), a po potrebi i hotel i osiguranje. Srećan put!

image

www.cenoteka.rs

Cene istih artikala u raznim prodavnicama ponekad se znatno razlikuju, što obično primetite kada ste već završili s kupovinom. A zašto da se ne informišete pre odlaska u nabavku? Upravo to vam omogućava Cenoteka: na ovom sajtu možete da uporedite (najčešće vrlo ažurne) cene artikala iz tipične potrošačke korpe u popularnim supermarketima: DIS, Idea, Maxi, Roda i Tempo. Proizvodi su razvrstani u kategorije, a osim poređenja pojedinačnih cena, imate na raspolaganju i virtuelnu korpu, koju možete da „napunite“ u svakoj od prodavnica, pa da uporedite ukupne cene i tako odredite gde ćete najjeftinije proći. Uštede mogu da budu znatne, što je u ovim vremenima veoma važno.

www.cewe.rs

Sigurni smo da imate veliki broj digitalnih fotografija i da neke od njih želite da prebacite na papir, a možda i da napravite nešto više – foto-knjigu, kalendar, čestitku, poster, sliku na platnu ili čak zidnu dekoraciju. Dobro mesto za početak tog posla je sajt Cewe.rs. Podržava brojne formate i radi na različitim vrstama materijala, a možete da preuzmete i besplatnu aplikaciju za obradu fotografija ili da neke efekte dodate na licu mesta, on-line. Mislite da niste dorasli zadatku? Dobićete uputstva za svaki korak i možete da isprobavate do mile volje – sajt je „veoma strpljiv“, pa sve teče mnogo lakše nego što možete da zamislite.

image

www.donesi.com

Naš stari znanac donesi.com i ove godine izborio se za mesto u Top50 jer obezbeđuje ono što je potrebno svima: hranu po vašem ukusu, u vašoj kući. Izaberite grad (osim Srbije, tu su Crna Gora i Bosna i Hercegovina), zonu i jelo, i dobićete spisak restorana kojima možete da pošaljete narudžbinu, sa uslovima naručivanja i načinima plaćanja. Izaberite jelo i uživajte, a dok porudžbina ne stigne, pogledajte nove restorane u vašem kraju ili omiljena mesta drugih korisnika, a kada završite s obedom, možete da ostavite komentar u knjizi utisaka i da ocenite restoran koji ste upravo „posetili“.

Baza znanja

image

image www.britishcouncil.rs

Sajt British Council-a u Srbiji je pobedio u našoj kategoriji Baza znanja jer predstavlja sjajno upakovano i izuzetno praktično sredstvo za povezivanje ljudi koji žele da uče ili predaju engleski jezik, koji se interesuju za britansku kulturu, žele da studiraju i putuju u Veliku Britaniju, kao i za informisanje o svim korisnim i kreativnim programima i konkursima koje Savet nudi našim građanima.

www.edukacija.rs

Ovaj portal pravo je otkriće jer na jednom mestu nudi mnoštvo korisnog sadržaja koji je namenjen apsolutno svima: roditeljima, srednjoškolcima, studentima, zaposlenima, nezaposlenima, onima koji žele da putuju, da se usavršavaju i informišu o aktuelnim temama koje se tiču edukacije u najširem smislu.

image

www.infostud.rs

Infostud.rs već godinama (ne)zvanično nosi titulu najposećenijeg sajta za zapošljavanje i informisanje o studiranju u Srbiji. Osim toga, Infostud predstavlja bogatu Web bazu znanja, saveta i predloga za lično usavršavanje, ulaganje, bolje poslovanje i nudi brojne korisne mogućnosti i ideje.

www.it-akademija.com

Sajt IT Akademije nudi informacije o IT edukaciji, zanimljive i korisne testove znanja i praktične savete. Posebno su nam se dopali napredni servisi za učenje na daljinu i prva edukativna on-line televizija LINKeduTV sa 12 kanala posvećenih najznačajnijim oblastima savremenog poslovanja, te unapređenju ličnih veština

www.sedmica.rs

Photoshop, Web, 3D modeling, Programiranje, Audio i Inspiracija rubrike su ovog zanimljivog portala raznolikog i praktičnog sadržaja i atraktivnog dizajna. Velika baza tutorijala biće korisna svima koji se interesuju za informacione tehnologije i inovacije.

Život

image

image www.narodnopozoriste.rs

Odličan sajt jedne od najznačajnijih i najstarijih institucija kulture na ovim prostorima. Pokriveni su svi bitni aspekti – počev od repertoara, preko kupovine i rezervacije karata, pa do informacija o glumcima i predstavama. Pohvaljujemo verziju sajta na engleskom, što je prevagnulo da u zaista jakoj konkurenciji proglasimo sajt Narodnog pozorišta pobednikom u kategoriji Život.

www.lepotaizdravlje.rs

Kvalitetan Lifestyle portal namenjen nežnijem polu. Zajedno sa istoimenim časopisom, sajt Lepota i zdravlje čini snažan medij koji obiluje savetima i korisnim linkovima a neretko se bavi gorućim temama, kao što su problemi u porodici ili očuvanje zdravlja žena.

image

www.tarzanija.com

Žene… fudbal… erotika… janjetina… filmovi… NJEMAČKO AUTO… edukacija mladih… destilacija šljive… To je ono što o sebi kažu administratori jednog od najkontroverznijih domaćih sajtova. Tarzaniju vole ili mrze, ali ona nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, stoga je zaslužila da bude na ovoj listi.

www.urbanbug.net

Urbanbug je jedna od omiljenih adresa mlađe populacije kao svojevrstan vodič kroz alternativnu kulturu. Na njemu se nalaze ažurne informacije o žurkama, koncertima i festivalima, ali i drugim kulturnim događajima namenjenim mladima i onima koji se tako osećaju.

www.zivotinje.rs

Tvorci sajta zivotinje.rs potrudili su se da se na jednom mestu nađe velika količina kvalitetnih i preglednih informacija o životinjama koje žive oko nas i s kojima delimo naš dom. Posebno pohvaljujemo akcije udomljavanja životinja, sa željom da ubuduće svi napušteni štenci i mačići pronađu pravi dom i vlasnika za sebe.

Blog

image

image www.psihoverzum.com

Psihoverzum.com nas je osvojio svojim kvalitetnim sadržajem iz psihologije u najširem smislu – od nauke, preko aktuelnih istraživanja primenljivih na svakodnevni život, pa do zabavnih linkova, testova i ostalog multimedijalnog sadržaja. Osim što je sajt pregledno i lepo upakovan, on nudi mogućnost da istražite bogat unutrašnji svet čoveka – bilo da ste profesionalci ili samo zainteresovani za psihološke fenomene.

www.konevolicipele.com

Ovaj blog jedna je od najpopularnijih adresa na domaćem Web-u, a nije ni čudno s obzirom na to da autorka šarmantno i ležerno pristupa modi, lepoti, arhitekturi, dizajnu, umetnosti, putovanjima i estetici uopšte. Blog Konevolicipele uvek je potkovan korisnim linkovima i inspirativnim preporukama. Samim tim, toplo preporučujemo ovu adresu svim ljubiteljima lepih stvari.

www.poslovnisoftver.net

Poslovnisoftver.net predstavlja redefinisan i izbrušen pogled na softver i poslovanje uopšte. Obrađene su najrazličitije teme, počevši od toga kako izabrati odgovarajuće IT rešenje, pa sve do odgovora na pitanja kako usaglasiti različite interese korisnika i programera i sve to uskladiti sa zakonskim normama. Preporučujemo ovaj blog svima koji žele da maksimizuju iskorišćenje tehnologije u svom biznisu.

image

www.suflerka.com

Kritičarka pozorišnih radosti i gadosti, Suflerka.com predstavlja sjajan online kutak za ljubitelje teatra. Na ovom blogu možete da pročitate znalačke kritike, kao i lične i surovo iskrene utiske o skoro svim predstavama koje su se igrale u Beogradu. Stoga, kada poželite da se informišete o nekoj predstavi, posetite Suflerku, ona će vam dati samo svoje stručno mišljenje.

www.zverko.rs

Zverko kaže da piše o svemu što je bitno.Ovde možete da pronađete zanimljive analize iz oblasti ekonomije, marketinga, poslovanja i tehnologije, tekstove o dobrim i lošim primerima iz prakse, savete i korisne preporuke spakovana u funkcionalnom Web prostoru.

Društvene mreže

image

image www.facebook.com/NaftnaIndustrijaSrbije

Čak i da ne pogledate naziv ove stranice, na prvi pogled biće vam jasno da se radi o NIS-u. Od profilne fotografije, do cover-a i sadržaja koji se deli na ovoj strani, sve je u prepoznatljivim bojama brenda. Sadržaj je originalan, kreiran za Facebook, što daje dobar utisak. Vizuelni materijal i informacije koje se dele prevazilaze okvire Naftne industrije i mogu biti zanimljive i onima koji se ne interesuju naročito za ovu oblast. Tu su igrice i aplikacije pomoću kojih se fanovi mogu zabaviti, ali i osvojiti neku od nagrada. Ažurno, originalno, pregledno i s jasnom idejom o tome u kom smeru treba da ide komunikacija na društvenim mrežama jedne kompanije ove snage.

www.facebook.com/JelenPivo

Jedan od omiljenih Facebook naloga svih domaćih pivopija sigurno je Jelen pivo, a o tome najbolje svedoči veliki broj lajkova i šerova koje ima baš svaki post na ovoj strani. Osim što je sadržaj, očigledno, kreiran imajući na umu ciljnu grupu kojoj se obraća, tu su i dodatne aktivacije koje mogu biti zanimljive i onima koji uopšte ne vole pivo. Naručivanje pesme za prijatelja, mapa promocija ili Jelen zdravica neke su od aplikacija koje fanove ove strane zadrže na njoj, ali i privlače nove.

image

www.facebook.com/StarkBananica

Ako bismo razmišljali o tome kakvu Facebook stranicu zaslužuje jedan brend toliko omiljen kao što je Štarkova bananica, ona bi izgledala upravo tako kako je vidite sada. Veselo, lepršavo, sa aktivacijama koje se i posle nekog vremena i dalje pamte, kao što je bila Bananizacija, bananica na Facebook-u uspela je da nam postane omiljena kao i ona u prodavnicama. Jer, ko bi odoleo bananici s novogodišnjom kapicom ili u punoj skijaškoj opremi?

www.facebook.com/TelenorSrbija

Od kompanija koje nam pružaju pristup Internetu, telefoniranje i ostale servise neophodne za svakodnevno privatno i poslovno funkcionisanje pre svega očekujemo ažurnost i tačne informacije. Nalog kompanije Telenor Srbija te zahteve u potpunosti ispunjava. Bilo da imate neki problem ili vam je samo potrebna dodatna informacija o ponudama i uslugama, na ovoj strani dobićete odgovor u kratkom roku. Tu su i aktuelne informacije o radu kompanije i servisima koje nude, kao i trikovi koji će vam olakšati korišćenje vaših uređaja. Dovoljno da privuče skoro 500.000 fanova, koliko ova stranica ima u trenutku pisanja ovog teksta.

twitter.com/MetalacPosudje

Možda ne biste pomislili da jedan brend kao što je ovaj može da izazove toliko pozitivnih komentara, jer ipak se radi o relativno uskoj potrošačkoj kategoriji kao što je posuđe, ali Metalcu je to pošlo za rukom. Šerpe su duhovite i druželjubive, tave su strava, a tiganji se pojave na adresi tviteraša onda kada Metalac primeti da je vreme za promenu. Tu su i saveti koji pomažu onima manje ili više spretnim u kuhinji, ali i obaveštenja o svim akcijama ove kompanije. Sve su to razlozi što su tufnaste šerpe mnogima na timeline-u.

twitter.com/NAXIStaxi

Pitajte tviteraše da vam kažu ime jedne taksi službe i sigurni smo da će mnogi od njih reći Naxis. Osim preko telefona i kol-centra, ovo taksi udruženje komunicira s korisnicima i preko Twitter-a, što se ispostavilo kao odlična odluka. Tvitnete adresu s koje želite da vas taksi vozilo pokupi, @naxistaxi vam ubrzo odgovori, vozilo stiže i opremljeno je Internetom kako biste mogli da nesmetano tvitujete i u vožnji. Pored specijalnih akcija, odlikuju se dobrom komunikacijom, pa je ovaj nalog svakako vredan pohvale.

image

twitter.com/sloba_milosevic

Jedan od prvih naloga na kom neko s naših prostora tvituje pod imenom političara bio je Sloba Milošević. Ovaj tajanstveni tviteraš od samog starta prikuplja veliki broj fejvova i retvitova, i to pre svega svojom duhovitošću i načinom na koji komentariše svakodnevne teme, sa fokusom na dnevnopolitičkim dešavanjima. Nalozi koji koriste imena nekih drugih političara ili poznatih ličnosti povremeno su se pojavljivali i privlačili pažnju, ali Sloba je uspeo da bude konstantno prisutan i uvek u pravoj meri, o čemu svedoči i broj od preko 99.000 pratilaca. Uz to, jedan je od retkih koji je uspeo da očuva svoj inkognito.

twitter.com/trcanje

Ako bi trebalo odabrati jedan sport koji je poslednjih godina doživeo pravi bum u našoj zemlji a naročito na društvenim mrežama, onda bi to bilo trčanje. Grupe podrške, trkačke grupe, kompanije i pojedinci, svi su se priključili širenju svesti o zdravom životu i ovoj aktivnosti. Jedan od pionira u ovoj oblasti jeste sajt trcanje.rs, čiji Twitter nalog nastavlja da aktivno promoviše i pomaže iskusnim trkačima, ali i početnicima. Ako tražite motivaciju i dodatnu edukaciju, pratite ovu ekipu.

image

linkedin.com/company/pstech

LinkedIn je moćno oružje komunikacije, naročito među onima koji traže novi posao ili klijente. Ova društvena mreža sve je popularnija i kod nas, a o tome svedoče i kompanije koje su se potrudile i iskoristile potencijal mreže za efektivnu komunikaciju i povezivanje. Kada bismo ocenjivali njihov nastup i posmatrali ažurnost, broj pratilaca, originalnost postova i njihovu učestalost, mogli bismo da izdvojimo nekoliko dobrih primera, a jedan od njih je stranica kompanije PSTech. Naročito je pohvalno postojanje stranice Careers, kao i oglašavanje upražnjenih radnih mesta.

www.youtube.com/user/VipMobileSerbia

Većina domaćih kompanija već je otvorila svoje YouTube kanale, pa se komunikacija s korisnicima odvija i na ovoj platformi. Jedan od njih se izdvaja po količini sadržaja kreiranog upravo za ovu platormu, kako po raznovrsnosti, tako i po načinu na koji je koncipiran. Nalog kompanije Vip mobile ima velilki broj tutorijala, videa koji korisnicima mogu biti od pomoći pri podešavanju telefona, ali i drugih zanimljivih video-snimaka. Periodika izbacivanja novih videa je za pohvalu, pa se nadamo da će i drugi slediti ovaj primer.

instagram.com/ascoolaskimdeal

Ako pogledate nalog ove devojke, na prvi pogled pomislićete da pripada nekom fotografu iz inostranstva s višegodišnjim iskustvom. Ipak, pojedini detalji ukazaće na to da se radi o entuzijazmu studentkinje iz naše zemlje, čija kreativnost izlazi i van Instagram-a, pa njene ilustracije možete pronaći i na majicama, a svakako se neće na tome zaustaviti. Ako tražite nalog koji će ulepšati vaš Instagram feed, pratite ascoolaskimdeal.

Android aplikacije

image

image Top Eleven fudbalski menadžer

Apsolutni hit i igra koja će doneti svetsku slavu našem fudbalu. Tu je sve što treba da nauči menadžer kluba „najznačajnije sporedne stvari na svetu“: od kupovine i prodaje igrača, preko stvaranja strategije, ulaganja u novi stadion i sve prateće objekte. Sve vaše mečeve u ligama i kupovima možete da pratite uživo, možete da podržavate prijatelje i njihove klubove, ali i da igrate protiv njih. Top Eleven je rangiran među 10 najpopularnijih sportskih igara u preko 80 zemalja sveta, a nama je najdraži baš zato što dolazi iz beogradske firme Nordeus.

Kupindo

Kupindo dolazi iz Limunda – sve što u ovom sistemu radite na računaru možete da obavite i iz aplikacije, pa je razmena dobara s društvom od preko 600.000 članova koji imaju nešto što želite ili možda žele nešto što imate, jedinstvena zabava među našim servisima. Veliki broj ponuda koje ćete lako naći zahvaljujući filterima, lista želja i razgovori s drugima koji uživaju u „najvećoj robnoj kući u Srbiji“ lako su dostupni i u pokretu, zahvaljujući ovoj aplikaciji.

image

Mondo

Portal Telekoma Srbija jedno je od najpopularnijih mesta u regionu, a Android aplikacija odličan je most ka svim sadržajima koje Mondo nudi, uz neizbežne moderne mogućnosti poput povezivanja aplikacije s društvenim mrežama, ne samo radi deljenja već i za uvoz dodatnih sadržaja, koji tako postaju integralni deo vašeg Mondo svemira. Po tradiciji, Telekom Srbija posebnu pažnju poklanja ljubiteljima sporta, pa ne čudi što je najviše sportskih sadržaja, neretko ekskluzivnih, na koje samo ova kompanija ima pravo.

Polovni automobili

Najbolje aplikacije izrastaju iz najboljih sajtova i servisa, pa je ova aplikacija nezaobilazna za sve koji žele da kupe ili prodaju polovno vozilo. Kada birate automobil, obično ste u pokretu, a aplikacija vam nudi mobilnost uz isti, ako ne i bolji pregled ponude. Radi tačno što treba, lepo opremljena, pregledna i laka za upotrebu, poslužiće ne samo kad birate polovni automobil, već i da samo malo „naparite oči“ ako baš nemate para, a rado biste vozili nešto novije, brže ili štedljivije.

Ušće šoping centar

Da je pametni telefon najbolji saradnik u šopingu, svedoči i aplikacija šoping centra Ušće. Pomoći će vam u svemu, od toga kako da stignete do ovog centra, do pronalaženja (i pamćenja) parkinga, preko navođenja do željene prodavnice po sopstvenoj listi za kupovinu ili po aktuelnim akcijama, pa sve do željenog predaha uz zabavu, omiljenu hranu ili bioskopsku predstavu. Ako aktivirate notifikacije, dobijaćete i instant informacije iz omiljenih radnji o novostima, promocijama ili sniženjima.

iOS aplikacije

image

image SBB D3GO

iPhone i iPad se tek odnedavno zvanično prodaju u Srbiji a zvanički srpski App Store i dalje ne postoji, pa je teško očekivati da u ponudi bude mnogo iOS aplikacija. Ipak, neki idu ispred svog vremena, a SBB je ponudio atraktivnu D3GO aplikaciju koja pretvara vaš tablet u mali televizor. Uz nekoliko pokreta prstom posmatraćete željeni program iz veoma široke ponude, a ostavljena je i mogućnost da „putujete kroz vreme“ i gledate emisije emitovane u prethodna 72 sata. Da biste koristili aplikaciju morate biti SBB-ov korisnik, ali verujemo da je ova iOS aplikacija dobar dodatni motiv da to postanete.

Kurir

Popularni dnevni list ozbiljno se potrudio oko svoje iOS aplikacije – ne samo što ona lepo izgleda i što prenosi sve vesti sa portala zajedno sa atraktivnim slikama i multimedijom, već je korisnički interfejs u potpunosti prilagođen Apple idejama o interakciji čoveka i tableta. Sve doleće sleva i sdesna, a jednostavim pokretima možete da tražite, pregledate, čitate i komentarišete sadržaje iz Kurira.

image

Serbian Dictionary

Sve više putnika uživa u blagodetima modernih tehnologija, lako se snalazeći u okruženjima u kojima bi se nekada osećali potpuno izgubljeno. Za strance koji dolaze u Srbiju, ali i za naše ljude koji putuju po svetu aplikacija Serbian Dictionary pruža mnogo korisnih opcija za prevod teksta, tumačenje saobraćajnih i drugih znakova, kupovinu i pronalaženje smeštaja. Bazična aplikacija je besplatna, a za kompletan rečnik i neke dodatne servise vredi potrošiti par dolara.

Sportal

Ako vas zanimaju sportski događaji, volite sport pa i sportsko klađenje, Sportal aplikacija će učiniti da vam sadržaj popularnog portala stalno bude u džepu ili torbi. Vesti su podeljene po sportovima i veoma se efikasno pregledaju i pretražuju, a aplikacija je dobro uklopljena u iOS ekosistem.

Windows aplikacije

image

image Eurobank m-B@nking

Aplikacija Eurobank m-B@nking omogućava brzo i lako obavljanje osnovnih transakcija, ali i proveru stanja na računima, kreditima i kreditnim karticama, plaćanje rate, obavljanje menjačkih poslova uz uvid u ažurne kursne liste. Za korišćenje m-banking usluge možete da se prijavite u najbližoj ekspozituri banke, u koju će vas takođe uputiti aplikacija. Za veće trošadžije tu su i mogućnosti da provere datum isteka pozajmice ili kreditni kalkulator za razne vrste novog (neophodnog) zaduživanja. Ukratko, odlična bankarska aplikacija za Windows Phone platformu.

b92

Na svim platformama B92 radi glatko i brzo, pa je i aplikacija za Windows Phone mala i jednostavna, nenametljivo servira informacije i mnoge druge sadržaje koje proizvodi ova medijska kuća. Tu su sve rubrike na koje smo navikli na sajtu B92, uz uobičajene galerije, komentare i izdvojene aktuelne video-zapise. Za one koji preferiraju ostale medije, tu su detaljni programi B92 TV, Info i radio-programa. Zanimljivo je da na početni ekran ne morate da pinujete kompletnu aplikaciju, već samo neku ili neke od mnogobrojnih sekcija u koje su informacije kategorisane.

image

Bukvar

Bukvar obuhvata nekoliko edukativnih igrica, prvenstveno za učenje slova azbuke. Namenjena je deci predškolskog uzrasta, kao i deci sa posebnim potrebama koja na osnovu slika mogu jednostavnije da zapamte slova i nauče reči. Ovo je jedna od idealnih aplikacija ako putujete s malom decom koju treba zabaviti, a pametna zabava svakako počinje bukvarom

Nadji.info

Nadji.info aplikacija je povezana s korisnim servisom koji pronalazi zanimljive stvari u vašoj blizini. Jednostavan interfejs veoma je lak za snalaženje i potpuno u duhu Modern UI interfejsa, a aplikaciju izdvaja mogućnost da iskustva, mišljenja i fotografije neke lokacije razmenjujete s ostalim članovima nadji.info zajednice. Tu su i standardne opcije kao što su nedavno posećena i omiljena mesta, ali i mnoštvo korisnih podataka, poput radnog vremena ili kontakt informacija za određeno mesto poput adrese, telefona ili Internet adrese.

RS Servis

Kompanija MagicSpace vrlo je produktivna, a kao najzanimljiviju smo izdvojili njihovu aplikaciju koja obuhvata vesti, IT vesti, TV program, vremensku prognozu, servisiranje parkinga, pregled javnih kamera, kursnu listu… pravi .RS Servis. Iako mahom koristi javne servise kao izvor, zbog čega su pojedine informacije ponekad nedostupne, aplikacija se pokazala kao odličan agregator raznovrsnih podataka od opšteg značaja.

Nagrada publike

image

image Ljubitelji kafe

PC Press Top 50 od ove godine ima jednu novu kategoriju – objedinjeni on-line nastup. Kako se radi o sveobuhvatnoj kategoriji koja podrazumeva Web sajt, ali i komunikaciju na svim društvenim mrežama, smatrali smo da niko ne može da bude bolji žiri od samih Internet korisnika – prepustili smo njima da procene ko je tokom 2014. bio najbolji. Na listi od deset kandidata sa, po našem mišljenju, odličnim online nastupima, glas publike je izdvojio „Ljubitelja kafe“, iza kog stoji kompanija Doncafe. Hiljade vaših glasova koji su pristizali za sve kandidate govori nam da je online komunikacija kod nas na sve boljem nivou, i da se kompanije sve više trude da svoj imidž i poverenje korisnika grade i u sajberprostoru.

SLEDEĆI TEKST U PC #218
preview
Za broj ili dva manji
Bojan Stanojević


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter