GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #184 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Canon PowerShot S100
Nenad Veljković
Odličan objektiv proširenog zum raspona, CMOS senzor sopstvene izrade, šest puta brži procesor slike u odnosu na prethodnika (S90), podrška RAW formatu i HD video svrstavaju ovaj aparat u sam vrh ponude kompaktnih modela.
- PC #184 (Januar 2012)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Canon PowerShot S100

(kliknite za veću sliku)

Uzimajući aparat u ruke odmah osetite solidnu strukturu tela koja se nije mnogo promenila od prethodnog modela. Pozadi, na mestu palca desne ruke smešteno je malo i gumirano zadebljanje koje, sa sličnim grebenom sa prednje strane, potpomaže sigurnom pridržavanju mase od skoro 200 grama. Malo drugačija raspodela kontrola uslovljena je ubacivanjem tastera za direktan pristup video-režimu na zadnjem panelu. Na isključenom aparatu dominira kontrolni prsten oko objektiva kome se, tasterom na zadnjem panelu (Ring func), mogu pridodavati određene funkcije – najkorisnija je funkcija kontrole ISO vrednosti. Inače, pomenuti taster je kod prethodnog modela S95 bio na gornjem panelu pa se često dešavalo, po forumskim pričama, da su ga korisnici zamenjivali za ON/OFF taster koji se nalazio u blizini. Sada se na tom vršnom mestu nalazi ravna površina sa GPS jedinicom ispod.

(kliknite za veću sliku)

Na gornjem panelu smešten je i kružni PASM točkić sa uobičajenim režimima rada. Postojanje kontrole video-režima na pomenutom točkiću samo je naizgled nepotrebno s obzirom na postojanje tastera na poleđini za direktan video-pristup. Dupla komanda je zapravo dobro i logično mesto za promenu u 16:9 video-aspekt. Na levoj strani gornje površine nalazi se još i interni blic koji u početni položaj dolazi iskakanjem iz ležišta. Iskakanje je automatsko u Auto i Scene režimima, odnosno aktivira se manuelno u PASM modovima.

Na prednjoj strani neposredno ispod okidača nalaze se dve male rupice stereo mikrofona. Ugrađeni GPS omogućava geotagovanje fotografija u toku snimanja, kao i praćenje kretanja bez obzira na to da li snimate ili ne (logger), čime vam omogućava kasniji pregled putanje u nekom od Google aplikacija.

Suština ipak leži u senzoru koji je razvio upravo Canon, i to drugom po redu ikada implementiranom u jednu kompakt kameru (posle PowerShot SX1 IS). Tehnologija po kojoj je izrađen slična je onoj primenjenoj kod EOS DSLR aparata i uključuje on‑chip uklanjanje šuma i mikrosočiva koja pokrivaju površinu veću od samog senzora kako bi što bolje prikupili raspoloživo rubno svetlo. Rezultat je redukovaniji šum i povećan dinamički opseg. Unapređen je i četvorokanalni sistem očitavanja senzora pa je i kontinuirano snimanje povećano na 2,3 (0,9 fps kod S95) snimka u sekundi za RAW i 8 snimaka u JPEG formatu.

(kliknite za veću sliku)

Video-režim podržava pun HD format u H.264 kompresiji uz koji možete koristiti i optički zum. Moramo posebno pohvaliti i rezultate Slow motion snimanja (640×480 /120fps). Na kraju spomenimo da je HDMI konektor CEC kompatibilan, što vam omogućava da slike pregledate i oslanjajućio se na daljinac televizora.

Kao malu primedbu naveli bismo to što se u internom HDR režimu ponekad dešava da tri snimka ne budu dovoljno dobro uravnata. Ne smatramo još dovoljno ozbiljnim dosadašnje implementacije internih HDR sistema, pa ovome ne bismo pridavali veći značaj – u svakom slučaju, Canon PowerShot S100 je vredan kandidat za novogodišnju kupovinu, ukoliko se njegova cena uklapa u budžet.
BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter