GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #184 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Asus Rampage 4 Extreme
Miloš Stamenković
Asus-ova serija matičnih ploča ROG namenjena je najzahtevnijim korisnicima. Ali, i oni neiskusni će imati koristi od ploče Rampage IV Extreme - ona ume sama da overklokuje!
- PC #184 (Januar 2012)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Asus Rampage 4 Extreme

Asus Rampage IV Extreme

Na prvi pogled, Rampage IV Extreme se ne razlikuje od prethodnih modela ove serije. Kada bolje zagledate, videćete da ima dodatne mogućnosti, naročito za overkloking. Oko podnožja LGA2011 su tri hladnjaka za naponsku jedinicu, povezana heatpipe‑om, ali se samo jedan deo nalazi iznad glavnog dela naponske jedinice. Taj deo hladnjaka pokriva deo prigušnica (ne sve) i sve MOSFET‑e.

Na ovoj ploči Asus uvodi naponsku jedinicu Extreme Engine Digi+ II. Princip rada je isti kao i na staroj Extreme Engine Digi+, s tim što su komponente poboljšane ‑NexFET PowerBlock MOSFET‑ovi su upola manjih dimenzija, iste snage, ali efikasniji (90% na 15 A) od MOSFET‑a na prethodnim ROG pločama, a uz njih i nove prigušnice koje podržavaju struju do čak 50 A, 20 A više od klasičnog dizajna. Unapređena je i kontrola naponske jedinice (sada je raspon frekvencija od 300 KHz do 1100 KHz), uz čak četiri digitalna kontrolera koji upravljaju napajanjem procesora i memorije. Extreme Engine Digi+ II ima 8‑phase deo za napajanje procesora, 3‑phase deo za memorijski kontroler i 2+2 phase deo za memoriju.

Rampage IV Extreme ima osam memorijskih podnožja i pet PCI Express utičnica, od kojih tri rade u režimu x8, a dve u x16, pa tako Rampage IV Extreme nudi maksimalne mogućnosti za sve SLI ili Crossfire egzibicije. Novitet je i OC Key ‑ uređaj koji se povezuje između grafičke kartice i monitora (uz pomoć još jednog USB kabla) i služi da na ekranu prikaže aktuelne parametre sistema, kao i za podešavanja glavnih overkloking opcija, pa korisnik može „na živo“ da traži i fino podešava finalni takt procesora. Aktivira se preko tastera ROG Connect koji treba pritisnuti i držati tri sekunde, nakon čega će se OC Key ekran pojaviti. OC Key opcije se kontrolišu preko tastature povezane na PS/2 utičnicu, pa je korisno imati još jednu tastaturu povezanu na USB za standardne funkcije.

Na I/O panelu su taster za resetovanje BIOS‑a i opcija za aktiviranje funkcije BIOS Flashback – automatskog ažuriranja BIOS‑a bez dodatnog softvera; potrebno je samo da ploča bude povezana s napajanjem i da na prazan USB disk snimite željeni BIOS. Tu je i taster GO za aktivaciju overkloking profila kada je ploča uključena – ako nije, taster GO postaje MemoryOK koji prilagođava memorijske parametre kada memorija odbija saradnju s pločom, a tu je i skup kontakata preko kojih se naponi mogu direktno meriti voltmetrom. Na ploči je i prekidač za promenu aktivnog BIOS‑a – Rampage IV Extreme ima dva BIOS čipa, a korisnik može prostim klikom na taster da odabere koji će biti aktivan. BIOS ima jedan od najbogatijih skupova opcija za podešavanje koji se trenutno može naći na matičnim pločama.

Overklokovanje je veoma lako, kako za manje iskusne korisnike, tako i za prekaljene „LN2 vojnike“. Sa procesorom Core i7 3930K dobili smo lako 4,8 GHz, iako je to na granici njegovih mogućnosti. Sa povišenjem radnog napona, moguće je ići i na 4,9 GHz, dok 5 GHz ipak nije stabilno s vazdušnim hlađenjem. To pokazuje koliko je Rampage IV Extreme posvećen overklokingu i koliko se lako mogu ostvariti veoma visoki radni taktovi, teško ostvarivi na drugim pločama. Rampage IV Extreme će u tom pogledu pomoći svima, čak i onima koji ne žele lično da se upuštaju u overkloking. Ploča će sama overklokovati procesor onoliko koliko to maksimalni turbo množilac dozvoljava, bez promena radnog napona. Tako kupci bez ikakvog čačkanja po BIOS Setup‑u dobijaju ubrzan sistem, a ako želite više, potrebno je samo učitati, npr. OC profil Gamer, a takt procesora će biti 4,6 GHz. Dakle, Rampage IV Extreme nudi maksimum za sve kategorije korisnika koji žele da ulože novac u ovu matičnu ploču.

Korisne adrese:

ASUS
http://www.asus.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #184
preview
Canon PowerShot S100
Nenad VeljkovićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter