GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #184 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Tablet(a) za sreću
Milan Bašić
Praznični dani su dobar povod da svoju kolekciju uređaja dopunite najmodernijim - tabletom. Možda vam on treba za posao, a možda će poslužiti za kućnu, multimedijalnu zabavu; samo izaberite pravi model. Testirali smo 15 kandidata.
- PC #184 (Januar 2012)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Tablet(a) za sreću

Nije ni prenosivi računar, a nije ni pametni mobilni telefon. To je tablet, sprava koja se u poslednje dve godine izborila za status još jednog neizostavnog dodatka u životu. Dovoljno su mali da ih nije teško nositi, a pritom su dovoljno veliki da možete udobno da pogledate film, pročitate elektronsku poštu, pregledate neki dokument, surfujete Internetom. Rukovanje je lako i intuitivno, a dužina rada na baterije dovoljna da prosečni korisnik ne mora da nosi punjač i traži mesto gde će da "dopuni" tablet. Jednom rečju - pravi mobilni uređaj.

Glavni krivac za bum tableta je, naravno, Apple. Posle iPod-a i iPhone-a, njihovom iPad-u nije bilo nimalo teško da privuče pažnju korisnika i medija. Kvalitet, upotrebljivost i vrhunski dizajn, uz imidž samog brenda, bili su dovoljni da se stvori kritična masa dobrog raspoloženja, pa su mnogi bukvalno pojurili u prodavnice da sebi priušte ovu jedinstvenu spravu. Dobra stvar je što se Apple-u priključilo sijaset proizvođača hardvera, a sve uz svesrdnu podršku Google-a i njihovog operativnog sistema Android, koji je vrlo brzo adaptiran i prilagođen tabletima. I Microsoft je na tržištu imao svoj operativni sistem za ove uređaje mada je, bez obzira na sve kvalitete, ostao na periferiji događanja. Možda će nova verzija Windows-a, o kojoj se naveliko priča, promeniti ovu situaciju.

Ponuda tableta kod nas je odlična i sigurno ćete naći nešto što vam odgovara. Ima ih sa cenom prihvatljivom za svaki džep, preko nešto skupljih, ali i moćnijih, pa sve do modela koji se ubrajaju u najbolje i najpoželjnije. Operativni sistem koji prednjači je Android, u svim svojim verzijama. Što se tiče dimenzija ekrana, mali 5" tableti su zgodni za džep, a 7" su veoma upotrebljivi, a još uvek dovoljno mali. Najveći 10" su moćne sprave sposobne da u mnogim stvarima zamene nekoliko puta teže laptopove; ako tražite tablet u kome ćete uživati uglavnom kod kuće, 10" je prava dijagonala ekrana.

Tablet za vas

Odgovor na pitanje da li je tablet prava stvar za vas zapravo i nije teško dati. Ako volite nove gadžete, ako bez interneta ne možete, ako često putujete a dosadilo vam je da sa sobom nosite tri kilograma težak notebook samo da biste proverili e-mail, za šta vam je ekran smart telefona premali, onda je tablet vaše sledeći računar. Na pitanje koji tablet je već teže dati pravi odgovor. Tu su afiniteti i potrebe toliko individualni da nema pravila. Sva sreća, postoji obilje opcija za koje možete da se opredelite, a nama samo ostaje da damo par sugestija.

Modeli od 7 inča su sasvim funkcionalne sprave i za većinu kupaca predstavljaju idealno rešenje. Cena im nije basnoslovno velika, uglavnom se radi o zrelim proizvodima, po dimenzijama i težini praktičnim za svakodnevnu upotrebu. Predlažemo vam da razmotrite neki od modela sa Android-om 2.3, a ako već niste nabavili neki GPS uređaj, taj dodatak u tabletu isplatiće se već na prvom putu u krajeve koje ne poznajete. Opcija za povezivanje u mrežu mobilnih operatera je, takođe, zgodan dodatak, ali vam skrećemo pažnju da to iziskuje dodatne troškove u vidu mesečne data pretplate. Ukoliko niste radi da plaćate pretplatu već će tablet pristupati Mreži preko susednog mobilnog telefona, nema potrebe da trošite pare na model sa 3G opcijom. Ekran - što bolji i obavezno multitouch - je važna komponenta pri izboru.

Veći tableti, sa ekranom dijagonale preko 9 inča, su prilično skupi, ali donose znatno veću udobnost u radu. Pošto smo imali priliku da pregledamo neke od najpoželjnih modela na svetskom tržištu, sasvim nam je jasno zašto su tako cenjeni. Kvalitet je visok, dizajnu se pridaje velika pažnja, a funkcionalnost - dovoljno je reći da uz dobar tablet, još ako uz njega imate i odgovarajuću tastaturu, skoro da vam netbook neće ni zatrebati.

Za detaljan opis 15 modela, tabelu karakteristika i preporuke urednika, pogledajte PC #184.

Korisne adrese:

Tehnomanija
http://www.tehnomanija.rs
BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter