GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #184 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Rešenje za noćno snimanje
Mladen Mijatović
Automatsko prepoznavanje registarskih tablica u mraku nije jednostavan zadatak. Nova Mobotix-ova kamera sa LPF filtrom je konstruisana tako da odgovori na izazove. Videli smo je na delu...
- PC #184 (Januar 2012)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Rešenje za noćno snimanje

Mobotix M24M-Sec-LPF. Dimenzije: 140×156×190 mm; 1.300 g • Osetljivost senzora: maksimalno 0,005 lux • Framerate: 30 fps@1 Mp; 20 fps@1,3 Mp • Odlike: LPF filtar, IP-66 zaštita, interni storidž, zvučnik, mikrofon
(kliknite za veću sliku)

Odnedavno su se i na našim ulicama pojavile kamere koje automatski prepoznaju registarske tablice vozila, beležeći prekršaje i samostalno generišući izveštaje na osnovu kojih se naplaćuju kazne. Automatsko čitanje tablica nije jednostavan zadatak – neophodno je obezbediti da mala površina bude pouzdano zabeležena na snimku, tako da pojedinačni znakovi budu čitljivi, što za sobom povlači čitav niz pravila o položaju i usmerenosti kamere, rezoluciji i osetljivosti foto‑senzora, optičkim karakteristikama sočiva itd. Tek ako je slika dovoljno jasna, na scenu mogu da stupe inteligentna video‑analiza i algoritmi za prepoznavanje slova i cifara.

Iluminator plus filtar

Da bi se olakšalo snimanje po mraku i poboljšao kontrast, u pojedine modele kamera za noćno snimanje ugrađuje se Long‑Pass Filtar (LPF) koji propuštaju svetlost većih talasnih dužina, istovremeno blokirajući zračenja na manjim talasnim dužinama. Pošto je pri noćnom snimanju dominantna nevidljiva svetlost u domenu većih talasnih dužina (infracrvena svetlost), LPF filtar ističe upravo taj deo spektra.

Posebno dobar efekat dobija se korišćenje kamere sa LPF filtrom u sadejstvu s dodatnim infracrvenim osvetljenjem, koje daju Elenek IC iluminatori (pisali smo o njima u PC #183). Snažna infracrvena svetlost se dobro refelektuje od površine tablice i prolazi kroz LPF filtar koji potiskuje sve druge svetlosne informacije – rezultat je jasna slika s visokim kontrastom na kojoj su oznake na tablici lako čitljive.

Mobotix‑ove kamere sa LPF filtrom i Elenek‑ovim IC iluminatorima omogućuju prepoznavanje registarskih tablica i u potpunom mraku.

Nova LPF kamera

(kliknite za veću sliku)

Mobotix je i ranije proizvodio kamere specijalne namene – M12 s dva sočiva postoji u verziji u kojoj je jedno sočivo opremljeno LPF filtrom, dok drugo daje konvencionalnu sliku – a nedavno je predstavljen novi model. Mobotix M24 je naslednik modela M22, od kojeg je preuzeo spoljni izgled, ali uz brojne novine, pre svega u pogledu hardvera.

U kameru je ugrađen brži procesor, koji omogućuje veći framerate ‑ 20 fps na 1,3 Mp ili 30 fps pri rezolucijama 1 Mp i nižim. Na Micro SD kartice kapaciteta do 64 GB može da stane velika količina video‑materijala. Uprkos snažnijoj elektronici, potrošnja kamere je ostala ista kao u starim modelima (oko 3 W).

M24 donosi redizajnirani sistem za priključenje kablova i kućište sa sertifikatom IP66 (zaštita od prašine, vlage i klimatskih nepogoda), a novina je u optičkom elementu koji postoji u nekoliko varijanti. Najinteresantnije su verzija sa hemisfernim sočivom koja pruža sliku sličnu kameri Q24, i model sa oznakom M24M‑Sec‑LPF koji ima ugrađeni LPF filtar, što ga čini nezamenljivim za noćni video‑nadzor i primene kao što je automatsko čitanje i prepoznavanje registarskih tablica u mraku.

Korisne adrese:

Vucomm
http://www.vucomm.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #184
preview
Hard-disk se ne predaje
Nadežda VeljkovićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter