GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #91 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Dragan Grbić
Kakvu predstavu o poslovnoj primeni računara će steći učenik koga u školi teraju da promaši smisao primene softvera? Ima li koga da spreči da se to desi?  «pročitajte više»
- PC #91 (Jul/Avgust 2003)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Milan Bašić
Hewlett-Packard je 24. juna u Londonu održao konferenciju za novinare iz Centralne i Istočne Evrope kako bi predstavio nove servere sa Itanium 2 procesorom prilagođene enterprise korisnicima, ali i najavio zanimljive akcije na tržištima kao što je naše...
preview
Milan Četić
Stalni pad cena laserskih štampača doveo je do toga da se najjeftiniji modeli po ceni mogu porediti sa inkjet-ovima iz više srednje klase. Na našem testu jeftinih lasera našlo se čak sedam interesantnih modela.
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Na ramenima divova
Bojan Stojanović
Tehnologija nam oduzima sve više vremena, ali ga i sažima čineći njegov protok relativnim. Da li dan još uvek traje 24 sata?
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Kako ih se rešiti?
Jelena Rupnik
Oficijelna Britanija je, izgleda, tek ovih dana otkrila spam - novine su pune tekstova o ovoj napasti, ali lek nije lako naći. Osim ukoliko ne usvojite mudro rešenje britanskog premijera...
nopreview
Korak u pravom smeru
Esad Jakupović
Uprkos ekonomskim teškoćama u svetu, u Sloveniji su nedavno održane tri uspešne ICT priredbe: Teleinfos 2003, IBMforum 2003 i NT konferencija. Kakvi su potencijali za rast tržišta Slovenije i okolnih država?
nopreview
Softver uz mirise mora
Bojana Bojanić
Zadnjih dana maja firma Lim-IT je, u saradnji sa beogradskom kancelarijom Microsoft-a, organizovala seminar u Herceg Novom. Ideja je jednostavna - pomoći ljudima da iskoriste softver koji su kupili...
nopreview
Intel na duže staze
Petar Gredelj
Nakon što smo u majskom broju "PC"-ja bili u prilici da se upoznamo sa novim Intel-ovim čipsetovima 865 i 875, dolazimo do konkretnih prikaza 12 modela matičnih ploča...
nopreview
Garmin GPS sistemi
Aleksandar Veljković
GPS prijemnici najnovije generacije su veličine i težine mobilnog telefona, a i cena je postala prilično pristupačna. Da li GPS konačno postaje gadžet interesantan za svakoga? Isprobali smo uređaje firme Garmin, lokalizovane za naše tržište.
nopreview
Standardi u sukobu
Vladimir Cerić
Cene DVD pisača su sve prijatnije za naše džepove - od prvobitnih "astronomskih" cifara, stigle su do nivoa od nekoliko stotina evra. Glavna nedoumica kupaca je, nažalost, ostala: kom se standardu prikloniti? NEC (ND-1100A) i Pioneer (DVR-105) su izabrali strane, dok Sony modelom DRU-500A nudi univerzalnost...
nopreview
Server u luksuznom odelu
Milan Bašić
Sve češće se srećemo sa pravim serverima, koji nisu samo još jedan PC sa malo više memorije i diskova. Pouzdanost i lako prilagođavanje potrebama korisnika je karta na koju igra Acer Altos G510.
preview
Aleksandar Veljković
Radeon 9800 Pro je trenutno najbrže što ATI nudi, ali koliki je realni dobitak u odnosu na Radeon 9700 Pro i kako sve to izgleda u poređenju sa konkurentom?
nopreview
InFocus zaokret
Branko Nikitović
InFocus, ASK i Proxima su se ujedinile u jednu firmu, ali i dalje rade pod nezavisnim imenima i nude veoma zanimljive uređaje. Testirali smo gamu projektora namenjenih poslovnim korisnicima.
nopreview
BenQ skeneri
Dejan Balinda
Pred nama su se našla četiri skenera koji dobro segmentiraju tržište: tri modela pripadaju grupi ravnih skenera, a četvrti je film-skener. Objedinjuje ih ime na kućištu: BenQ.
nopreview
Privlačnost ultrazuma
Aleksandar Veljković
C-7xx Ultrazoom serija Olympus-ovih digitalnih fotoaparata je, kroz dva nova modela, postala još interesantnija, a "turisti" su dobili jeftiniju alternativu za mju 300.
preview
Dejan Balinda
Pored ekstremno malih dimenzija i dobre optike, Sony Cyber-shot DSC-FX77 u svet digitalnih fotoaparata donosi jednu važnu novinu: Bluetooth interfejs.
nopreview
Za najteže zadatke
Milan Bašić
S obzirom na sve veću potražnju i nameru kupaca da za svoj posao nabave adekvatnu opremu, u Desk-u su odlučili da ponudu prošire i profesionalnim radnim stanicama.
nopreview
Jugodata Vision P4
Aleksandar Veljković
Računar koji nam je ovog meseca stigao na test iz Jugodate predstavlja sam vrh aktuelne ponude ovog proizvođača. Pogledajmo šta može jednan od najbržih Pentium 4 procesora koji radi na 3.06 GHz i poseduje HTT tehnologiju.
preview
Vladimir Cerić
Serije Scaleo namenjena je poslovnim korisnicima i nosi međunarodno priznanje za dizajnersko dostignuće. Ovoga meseca predstavljamo radnu stanicu N600 namenjenu kancelarijskim korisnicima većih zahteva.
nopreview
Desk H603+
Aleksandar Veljković
Ni ovoga meseca nismo ostali bez snažne mašine zasnovane na AMD-ovom procesoru. H603+ je pre svega veoma jaka igračka konfiguracija atraktivne cene.
nopreview
Desk H403-800
Aleksandar Veljković
Najsvežija revizija prestižnog Desk-ovog računara H403 nosi oznaku 800 - u središtu se našao Pentium 4 procesor sa HTT tehnologijom koji koristi sistemsku magistralu od 800 MHz (200*4), a radi na procesorskom taktu od 3 GHz. Kakvi su rezultati?
nopreview
Teška kategorija
Branko Nikitović
Od kada su TFT monitori počeli da preplavljuju tržište, počeli smo polako da zaboravljamo na njihove CRT pretke koji, zahvaljujući ceni i još ponečemu, ipak uspevaju da se održe...
nopreview
Mala CD radionica
Branislav Bubanja
Mogućnost narezivanja kompakt-diskova u kućnoj radinosti je luksuz na koji smo se brzo navikli. Onima čiji su apetiti porasli preporučujemo CopyStar uređaje...
nopreview
HP DeskJet 5150, 5625 i 9300
Milan Četić
Hewlett-Packard je, izgleda, odlučio da jednom godišnje menja kompletnu ponudu svojih inkjet-ova, pa su se pred nama našla tri potpuno nova modela, dva u formatu A4 i jedan koji može da štampa na listovima A3+ formata.
nopreview
Canon SmartBase MPC190
Marko Mihajlović
Popularnost malih SOHO multifunkcionalnih uređaja doveo je proizvođače u poziciju da na tržištu imaju po nekoliko "paralelnih" modela, koji se suštinski malo razlikuju. Canon SmartBase MPC190 je mali, brz i jeftin, kolor fotokopir aparat baziran na inkjet tehnologiji i namenjen kancelarijama. Primena ipak može biti i šira...
nopreview
Microtek Artixscan 4000t
Milan Četić
Uređaji namenjeni isključivo skeniranju filmova i dalje se smatraju čisto profesionalnom opremom, ali je sve više modela koji svojom cenom postaju interesantni i za ozbiljnu amatersku primenu. Microtekov ArtixScan 4000t je jedan od takvih....
nopreview
Samsung ML-1510 i ML-1750
Milan Četić
Modelima ML-1510 i ML-1750 Samsung je rešio da se predstavi kao proizvođač koji, osim nesumnjivih proizvodnih kapaciteta, ima i dobro odeljenje za razvoj. Zapravo, novi modeli su osmišljeni tako da se na tržištu pozicioniraju upravo u onim klasama u kojima je Samsung do sada imao najviše uspeha...
nopreview
Sony DSC P52
Milan Četić
Pred nama se našao jedan od najnovijih modela digitalnih fotoaparata iz Sony Cybershot porodice. Neke od karakteristika su neobične, ali je aparat jak na mestima koja konkurenciji često promaknu.
nopreview
Epson EPL 6100
Milan Četić
Već duže vreme Epson za svoje laserske štampače koristi mehaniku firme Minolta, koju naknadno "obogaćuje" sopstvenom elektronikom i softverom. Novi predstavnik ove filozofije zove se EPL-6100; to je najnoviji u dugoj seriji ličnih laserskih štampača zasnovanih na mehanizmu koji Minolta usavršava već sedam godina, "oplemenjen" Epson-ovim idejama.
nopreview
Nokia i novi standardi
Marko Tanasković
Posle ekstravagancije iz prošlog broja, ovoga puta predstavljamo "klasične" modele najvećeg proizvođača mobilnih telefona - finske kompanije Nokia.
preview
Branislav Bubanja
U slučaju Casio časovnika, ovo pitanje postaje zastarelo i nedovoljno precizno - novi modeli ne predstavljaju samo sredstvo za orijentaciju u vremenu, već prerastaju u ručne organajzere.
nopreview
Prvi utisci
Voja Gašić
Alps miševi, ATI Radeon 9000 All In Wonder grafička kartica, Fujitsu-Siemens Stylistic ST4121 Tablet PC, iRiver iFP-195TC, iRiver iMP-50, MSI Mega PC, PQI kartice i čitači, Sicomp Monolit (računar za info pultove), Soltek SL-KT400-A4 matična ploča, Sound Blaster MP3+ plejer, Trust tastature i miševi, Xelo MP304 (kombinovani flash disk i MP3 plejer).
nopreview
Windows na srpskom
Dejan Ristanović
Strpljenje se uvek isplati - dočekali smo lokalizovani Windows XP, u ćiriličnoj i latiničnoj varijanti. Da li će rezultat sinergije prevodilaca i programera biti šire prihvaćen i da li je posao završen, ili smo napravili tek prvi korak?
nopreview
Acrobat u stratosferi
Bojan Stojanović
Zadivljujuća količina snage, kvaliteta i novih ideja upakovana je u Adobe Acrobat 6. Time je PDF format dobio ubrzanje, kameleonsku prilagodljivost i centralnu ulogu u kancelarijama i grafičkim studijima.
nopreview
Kvalitet s predumišljajem
Dragan Grbić
U trećem nastavku priče o paketu Microsoft Office 2003, vraćamo se u ravan direktne podrške korisniku. Ispitujemo programe "u drugoj borbenoj liniji" i utvrđujemo njihove nove domete...
nopreview
Lako, mnogo i prevedeno
Dragan Grbić
Novim proizvođačima nije lako - moraju ponuditi mnogo toga da bi konkurisali liderima. Paket EasyOffice je rezultat pokušaja da se korisniku ponude alati za sve što mu ikada može pasti na pamet...
preview
Stevan Josimović
Nakon mnogih godina usavršavanja, kompanija Kaydara ponudila je tržištu MotionBuilder, program spreman da odoli najvećim izazovima u svetu 3D animacije.
nopreview
Efikasnije zaštićeni podaci
Goran Milošević
Stara, gorka računarska šala kaže da se korisnici dele na one koji su izgubili sve podatke i na one koji samo što nisu. Kako funkcioniše zaštita podataka u velikim informacionim sistemima?
nopreview
SAP i MySQL zajedno
Nebojša Vasiljević
Nemački gigant poslovnih aplikacija, SAP, i švedski proizvođač najpopularnije open source baze podataka, MySQL, krajem maja odlučili su da sarađuju na razvoju baze podataka. Kakvi se rezultati očekuju?
nopreview
Exchange 2000 na Internetu
Slobodan Ljubišić
Exchange 2000 nije samo server za slanje i prijem elektronske pošte, već i svojevrsna centrala za komunikaciju u firmi. Kako da ga konfigurišete?
preview
Vlada Ćalić
MPEG-4 je novi standard za audio i video prenos koji profesionalan kvalitet treba da obezbedi na Internetu i u drugim uslovima manjih propusnih opsega.
nopreview
Nod32 protiv virusa
Kristijan Lazić
Globalno tržište antivirusnog softvera između sebe je podelio relativno mali broj ozbiljnih "igrača". Jedan od njih, kod nas manje poznat, jeste kompanija Eset, tvorac odličnog antivirusnog programa Nod32.
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Ad Muncher, AntiVirus eXpert, SpyBuddy i TweakNow PowerPack 2003.
nopreview
Zaštićeni XML Web servisi
Goran Obradović
Nizom preporuka, W3C konzorcijum i OASIS grupa su, u saradnji sa Microsoft-om i IBM-om, definisali zaštitne mehanizme za primenu u XML transakcijama i XML / SOAP Web servisima...
nopreview
Učenje iz fotelje
Brankica Stojanović
"Učenje na daljinu" korišćenjem Interneta, kućnog računara i specijalizovanih programa, novi je vid podučavanja koji će uticati na školski sistem. Kako izgleda ovaj metod moderne edukacije?
nopreview
On-line aukcije
Vladana Rašić
Da li ste dobar trgovac? Umete li da se cenjkate? Ove veštine mogu vam dobro doći prilikom posete jednoj od brojnih on-line aukcijskih kuća koje vas očekuju na Mreži...
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Složeni izveštaji
Miljan Jovanović
Pravljenje izveštaja predstavlja glavni problem pri projektovanju i izradi HID uređaja. Zato nastavljamo sa savetima...
nopreview
Museums on the Map - UK
Ladislav Struharik
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Odabrani bajtovi
Aleksandar Veljković
nopreview
Vedra strana
Nemojte gubiti dragoceno vreme samo zato što neki uopšte nemaju radno vreme - ako je Internet trenutno na pauzi, pređite odmah na interaktivnu televiziju ili pregledajte elektronski spomenar i moderne računare primenjene u veoma staromodno doba...
preview
Milan Bašić, Jelica Protić, Dejan Ristanović
Konferencija "Sinergija", koju je od 18. do 20. juna Microsoft održao u centru "Sava", prerasta skup stručnjaka zainteresovanih za Microsoft-ova rešenja - ove godine okupili su se predstavnici firmi koje su kupile Microsoft-ov softver i koji žele da tu investiciju što bolje zaštite. Kroz pregled predavanja i intervjue sa istaknutim predavačima iz inostranstva ovaj specijalni dodatak približiće Sinergiju čitaocima koji možda nisu stigli da je posete.


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter