GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #90 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Milan Bašić
U nedostatku računarskih sajmova, manifestacije velikih kompjuterskih firmi postaju značajno mesto za prikupljanje informacija o IT tržištu. Comtrade Computer Show je i ove godine opravdao renome najveće manifestacije te vrste.  «pročitajte više»
- PC #90 (Jun 2003)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Voja Gašić
Padine i obronci prolećnog Zlatibora su stimulativan ambijenta da ono što čujete i zapamtite, a Pakomov prolećni roadshow predstavio je partnerima i novinarima niz novosti koje nas očekuju do kraja godine...
preview
Aleksandar Veljković
Taman smo pomislili da AMD-ova 32-bitna tehnologija "gubi dah" u trci sa Intel-om, kada nas je prijatno iznenadio novi Athlon XP sa duplo više keša. Može li se takmičiti sa Pentium-om 4 opremljenim HT tehnologijom?
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
pc090hon.zip
(4,036.25 KB)
Mehanika ili animacija
Sava Zdravković
Uz svo poštovanje za film Matrix Reloaded, kinematografski događaj meseca za mnoge je bila jedna Hondina reklama. I to samo zato što nije nastala na računaru!
nopreview
CD licenciranje
Branislav Bubanja
Kompakt diskovi su postali sasvim standardna stvar, ali su oni koji razmišljali o proizvodnji medija brzo saznali da stvari nisu baš jednostavne.
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Omekšivač za kompjuter
Jelena Rupnik
Prošlo je skoro četrdeset godina otkako je Ivan Satrlend, čovek koji je izmislio kompjutersku grafiku, na MIT-u predstavio displej u obliku kacige. Bio je to prvi kompjuterski uređaj koji je istovremeno i odevni predmet, koji i danas predstavlja inspiraciju pronalazačima koji tragaju za diskretnijim odevnim napravama.
nopreview
Leto puno izazova
Zoran Kehler
Pred javnim Wi-Fi mrežama, odnedavno prisutnim na svim ključnim turističkim punktovima u Americi, verovatno će podleći i poslednji protivnici nošenja notebook računara na godišnji odmor. U tim uslovima Messenger programi dobijaju novi smisao, ali i "pretnje" direktora firmi da će proveravati poštanske sandučiće svojih službenika...
nopreview
Metronom
Bojan Petrović
nopreview
Centrino i gigaherci
Milan Bašić
Pregled notebook računara koji su se pojavili na našem tržištu u poslednjih mesec dana jasno pokazuje da Centrino tehnologija donosi pravu revoluciju. Ipak, ni stariji modeli sa brzim procesorima i diskovima nisu za potcenjivanje...
nopreview
Dogovorna konkurencija
Aleksandar Veljković
Nova generacija grafičkih kartica firmi nVidia i ATI obeaava ujednačenu podelu tržišta i mirniju trku. Isprobali smo reprezentativni skup modela zasnovanih na jednim i drugim čipovima; pokazalo se da svaki od njih ima prilično jasno određenu publiku - da li je to na pragu zasićenje u 3D industriji?
nopreview
Digitalno leto
Branislav Bubanja
Sezona godišnjih odmora idealna je za kupovinu digitalnog fotoaparata, a za turističke potrebe i modeli iz ekonomske klase su dobrodošli. FujiFilm iz svoje široke palete izdvaja tri digitalna noviteta koji se zovu FinePix A202, FinePix A303 i FinePix S304.
nopreview
Sada i za profesionalce
Milan Četić
Zahvaljujući brojnim unapređenjima, ravni skeneri novijih generacija zadovoljiće prohteve i najzahtevnijih profesionalaca. Predstavljamo aktuelne modele firmi Canon, Epson i Microtek.
nopreview
IPAQ bez granica
Goran Obradović
Da li su supermoderni mobilni telefoni i PDS uređaji samo tehnološka moda? Mnogi smatraju da jesu, ali bi iPAQ 5450 mogao da promeni takvo mišljenje...
nopreview
Lebdeći Tablet
Dejan Ristanović
Tablet PC računari uneli su malo živosti u računarski svet, pošto je kod njih malo toga fiksno: konstruktori su slobodni da biraju različite oblike, različite procesore, dodatke... Compaq Tablet PC TC1000 doneo je nekoliko lepo uklopljenih tehnoloških iznenađenja, koje počinju na planu procesora - Transmeta Crusoe umesto Intel-a!
nopreview
Uspešna repriza
Branislav Bubanja
Nakon ne baš uspešne premijere samostalnih DivX DVD plejera, u prilici smo da vam predstavimo dva nova modela koja sadrže DivX čip. Koliko je ova dobra ideja uspešno realizovana?
preview
Voja Gašić
MiniDV format i FireWire port ne samo što su značajno unapredili kvalitet video produkcije, već su je i pojeftinili. Canopus nudi širok spektar rešenja za one koji prelaze u digitalne vode.
nopreview
Za novo doba
Marko Tanasković
Svet mobilnih telefona se neprekidno menja. Kako te promene vidi finska Nokia, može se uočiti na primeru modela 3650.
nopreview
Prozor u svet
Branislav Mihaljev
Iako nije nov proizvod, Sky Star 2 kartica je kod nas sve popularnija, pre svega zbog pojavljivanja programa koji olakšavaju gledanje satelitske televizije. Glavna stvar je ipak pristup Internetu...
nopreview
I ptičice u džepu
Marko Tanasković
U već prepuni PDA kavez uletele su tri ptičice poznate iz sveta monitora. Svoj prvi PDA Viewsonic je namenio korisnicima koji pre svega traže kompaktan i jeftin uređaj...
nopreview
Rađanje zvezde
Vladimir Cerić
Kompaniju Logitech do sada smo poznavali kao vrhunskog proizvođača miševa i tastatura, a sada su nam se predstavili i kao kreatori odličnih kompjuterskih zvučnika.
nopreview
Tablet PC panorama
Esad Jakupović
Pola godine posle promocije, Tablet računari su prestali da budu samo simpatični gadžeti i polako prerastaju u ozbiljni poslovni alat savremenih biznismena.
nopreview
Pakom XP Game Station
Vladimir Cerić
"AMD-ovu stranu" na ovomesečnom testu konfiguracija brani niški "Pakom", koji nam je poslao XP Game Station - šta mogu 2500+ procesor i Barton jezgro?
nopreview
Jugodata Vision P4
Vladimir Cerić
Iako najveći deo svoje ponude zasniva na konfiguracijama iz ekonomske i srednje klase, firma "Jugodata", zahvaljujući poslovnoj saradnji sa kanadskim MDG-jem, ima pristup komponentama koje prati i doza ekskluzivnosti. Ovoga meseca stiglo nam je nešto izuzetno: Vision P4 se zasniva na Pentium-u 4 koji radi na čitavih 3.06 GHz i podržava HyperThreading.
nopreview
Dell Dimension 4550
Vladimir Cerić
Brand-name računari o kojima smo do sada pisali uglavnom su namenjeni poslovnim okruženjima, a sada smo se susreli sa čistokrvnom kućnom mašinom jednog od najvećih svetskih proizvođača PC računara: zove se Dell Dimension 4550 a distributer, firma "Informatika", mu je sa pravom dodala sufiks Extreme.
preview
Vladimir Cerić
Iz Desk-a nam je stigla konfiguracija koja koristi najbrži Pentium 4 procesor na 3.06 GHz. Iako je Intel-ov GraniteBay čipset i od strane samog proizvođača bio proglašen za prelaznu fazu ka Springdale-u i Canterwood-u, ovaj računar se pokazao kao izvanredno rešenje za Pentium 4 procesore, a kada smo tome dodali i DVD+RW pisač...
nopreview
HP Photosmart 735 i 935
Milan Četić
Hewlett-Packard-ovi su među najprodavanijima na svetu, prvenstveno zahvaljujući niskoj ceni, pristojnom kvalitetu i veoma jednostavnom rukovanju. Oni nemaju posebne mogućnosti podešavanja, jer su očigledno namenjeni običnim korisnicima, onima koji su donedavno koristili klasične point and shoot aparate. Takva su i dva nova modela koja smo testirali - Photosmart 735 i 935.
nopreview
Lexmark X5150
Milan Četić
Trenutni hit u svetu su multifunkcionalne mašine ili, kako ih sada zovu, All-in-One štampači. Lexmark je "lutao" tražeći idealnu koncepciju ovakvih uređaja, a onda je na tržište u kratkom periodu izneo brojne proizvode - kako se u oštroj konkurenciji drži model x5150?
nopreview
Nikon Coolpix SQ
Milan Četić
Digitalni fotoaparati više nisu tehnološko čudo; postaju svakodnevni objekat u životima mnogih ljudi, na isti način na koji su to već duže vreme mali point and shoot aparati koji koriste klasičan film. Zato su atraktivnost dizajna i smanjenje dimenzija postali važan segment u projektovanju kamera. Dobar primer je Nikon Coolpix SQ dimenzija 3.5" diskete...
nopreview
Stylus Photo - nova generacija
Milan Četić
Epson se i dalje drži principa da proizvodi veliki broj modela inkjet-ova koji su predviđeni prvenstveno za štampu fotografija. Štaviše, dodatno su proširili ponudu foto inkjet-ova, pa predstavljamo tri nova modela koji su koncipirani tako da popune praznine u performansama koje postoje između sadašnjih modela i da svakoj kategoriji korisnika omoguće da nađu foto inkjet po meri. Pred nama su se, dakle, našli Stylus Photo 830U, Stylus Photo 900 i Stylus Photo 930.
nopreview
Canon Powershot A60
Marko Mihajlović
Canon nam je ponudio novu paletu digitalnih kamera, a ovog puta na testu smo imali model Canon Powershot A60, naslednika modela Powershot A40 koji se u gotovo svakom segmentu razlikuje od slavnog prethodnika.
nopreview
Canon i450
Milan Četić
Canon nas poslednjih meseci bukvalno zasipa novim inkjet-ovima, pa se na našem stolu našao i450, odličan štampač iz srednje klase. Konstrukcija i450 je vrlo slična modelima iz serije 300, a ipak smo primetili značajne razlike koje se ne završavaju na dizajnu...
nopreview
Nove ideje iz Redmonda
Nadežda Veljković
Microsoft ne napušta ideju o integrisanom računarstvu kao tehnologiji budućnosti - njihov nastup na ovogodišnjem CES-u potvrdio je čvrstu nameru da uđu u svaki kutak našeg životnog prostora...
nopreview
Prvi utisci
Voja Gašić
ASUS SCB-1608D notebook, Compaq iPaq 3970, Flying Drive USB disk, Jaz Piper C10 MP3 plejer, Kingston HyperX memorija, Mustek DV3000 fotoaparat, Philips SBC HS-510 slušalice, Traveling Disk 2.0, Umax AstraPix 430 i 470 kamere i WMG USB hab.
nopreview
Windows Server 2003
Mihailo Đorić
Baziran na kvalitetnoj Windows 2000 osnovi, novi Microsoft-ov operativni sistem, poznat i pod radnim imenom .NET server, predstavlja ne samo krupan korak unapred, već i izazov za čitav softverski svet. Detaljno smo ga testirali...
nopreview
Saradnja po svaku cenu
Dragan Grbić
Kada porodica postane sistem, a nešto što je do juče bilo alternativa postane osnov organizacije, onda se dešava nešto veoma ozbiljno. Microsoft Office 2003 donosi poruku da je svakoj šali odavno došao kraj...
nopreview
Nagoveštaj šestice
Bojan Stojanović
Sudbinu programa QuarkXPress 6 odrediće Adobe InDesign 3. Ovakav sled događaja je gotovo sasvim izvestan, nakon što je Quark skicirao portret buduće verzije svog ključnog DTP programa.
nopreview
Virtuelna kinematografija
Vladimir Tomašević
Da bi scena borbe između Nea i preko sto kopija agenta Smita u filmu Matrix Reloaded bila snimljena, trebalo je potpuno redizajnirati pristup stvaranju specijalnih efekata.
preview
Marko Čule
Šta uraditi kada poželimo da 2D animaciju osvežimo uvođenjem 3D objekata ili rotiranjem kamere oko objekata? Discreet ima rešenje koje se zove Plasma.
nopreview
Viva Vegas
Saša Marković
Trilogiju o kompaniji Sonic Foundary, završavamo programskim paketom Vegas Video 3.0, koji je na razvojnom putu imao veliku dilemu "kom se carstvu privoleti"...
preview
Saša Marković
Koju ćete bazu podataka koristiti zavisi od mnogo faktora, od kojih su ključni vaše potrebe i finansijske mogućnosti. Round Robin Database rešava većinu zahteva...
nopreview
Nove ćirilice
Bojan Stojanović
Kako izgleda ćirilica u našim časopisima i kako poboljšati ćiriličnu tipografiju? Razmatranje tipičnih grešaka dopunili smo i prikazom nekoliko novih i atraktivnih ćiriličnih fontova...
nopreview
Sinhronizovano vreme
Kristijan Lazić
Neusaglašenost časovnika u mreži može biti uzrok ozbiljnih problema kod logovanja, preklapanja zadataka, pa čak i bezbednosna rupa koja se teško otkriva.
nopreview
XP kao posledica evolucije
Slobodan Ljubišić
Windows XP je osmišljen kao sistem koji objedinjuje potrebe profesionalnih i kućnih korisnika računara, i pri tom insistira na jednostavnosti i stabilnosti. U kojoj meri je ova zamisao odolela zahtevima tržišta?
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
CpuIdle, EMS Free Surfer Companion, Paint Shop Pro 8 i Registry Mechanic.
nopreview
Strategijom protiv spam-a
Dejan Petrović
Neželjena komercijalna elektronska pošta, nepopularni spam, do 2005. godine mogao bi da "uguši" Internet, ukoliko se nešto ozbiljno ne preduzme. Šta može da uradi običan korisnik?
nopreview
Sunčane teme
Vesna Milošević
Nekada davno beo ten se posebno cenio, a onda je kreatorka Koko Šanel uvela je u modu sunčanje i preplanulost. Da bismo saznali šta je danas moderno, prošetali smo Mrežom...
nopreview
Slatko virtuelno zadovoljstvo
Vladana Rašić
Letnja sezona je počela - dok uživate u svakom zalogaju ledenog dezerta, na Mreži vas očekuje preko 2.640.000 prezentacija koje govore o sladoledu...
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Regularni izrazi
Aleksandar Petrović
Upotrebljavate li regularne izraze u svakodnevnom radu sa računarom? Unesimo malo reda u svet zvezdica, pluseva i tačaka...
nopreview
Tastatura i vi
Miljan Jovanović
Uređaji za unos podataka nisu se mnogo promenili od svog nastanka, ali se u godinama koje dolaze mogu očekivati inovacije. Zato treba biti spreman za nove standarde.
nopreview
Parenting Guide
Ladislav Struharik
nopreview
Branislav Bubanja
preview
Dejan Ristanović
PC-DVD, prvo računarsko DVD izdanje u zemlji, pojavio se na tržištu zadnjih 28. maja. Pripreme su potrajale gotovo šest meseci i omogućile da, želeli to ili ne, zavirimo u same margine nove tehnologije...
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Odabrani bajtovi
Aleksandar Veljković
nopreview
Vedra strana
Ovoga meseca na poslednjoj strani "PC"-ja saznajemo ponešto a namernim i onim drugim grškama, uticaju Krivičnog zakona i elektroenergetskih tema na program kablovske televizije, nekim od scena filma Matrix Reloaded kao i o starim, novim i novo-starim standardima. Uostalom, (in)validna smo zemlja...
nopreview
Savremene računarske mreže
Pavle Peković
Nije dovoljno imati računar - računar treba da bude povezan, jer ne radimo sami i ne zabavljamo se sami. Ako je taj cilj nesporan, ostaje da odogovorimo na jednostavno pitanje: "kako"? U ovom specijalnom dodatku predstavljamo lokalne i WAN mreže, uz poređenje raznih scenarija povezivanje firme na Internet i korišćenja Internet servisa.BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter