GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #38 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Voja Gašić
Celeron je pravi hit na našem tržištu, uvek željnom niskih cena. Testirali smo Compaq-ov računar iz ove klase, Deskpro EP C6266, kao i Centru 2000C.  «pročitajte više»
- PC #38 (Septembar 1998)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
nopreview
Milan Četić
Integrisani štampač, skener i faks je veoma interesantno rešenje za mnoge korisnike, ali cena ovih uređaja često predstavlja prepreku. Da li je SmartJet rešenje?
nopreview
PC Press nije koristio letnje mesece samo za odmor - pripremili smo knjigu "PC 98", elektronsko izdanje "PC"-ja na CD-ROM-u, a završavamo i kolekciju softvera u javnom vlasništvu, SezamFile Jesen '98...
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Na vrhu kule
Nenad Batoćanin
Sve više zavisimo od računara, pa nam sve teže padaju bagovi raznih programa. Kako stvari izgledaju kada se nađete u koži autora softvera?
nopreview
Smena na vrhu
Bob Đurđević
Lešinari sa Vol Strita su slavili 6. avgusta, kada je Les Alberthal, izvršni direktor EDS-a, objavio da ide u penziju. Šta će to značiti za EDS i kompjutersku industriju?
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Prvi dani Windows-a 98
Zoran Kehler
Windows 98 nije ponovio svetsku senzaciju verzije 95, ali zar i evolucija nije dobra stvar? Prvi utisci su povoljni, ali ima i problema, koji naročito muče vlasnike prenosivih računara. A upravo se prenosivi računari smatraju ključem napretka: dimenzije se smanjuju, a tržišni rat za standard koji bi ujedinio računar i mobilni telefon se rasplamsava.
nopreview
Londonsko leto
Jelena Rupnik
Leto '98 je u Londonu bilo veoma živo: ređale su se promocije i savetovanja, ali se pravi događaji očekuju u prvim jesenjim mesecima...
nopreview
U susret informatičkom društvu
Nikola Marković
XI svetski kongres o informacionim tehnologijama održan je u Ferfaksu, USA. Bila je to značajna manifestacija, koju su pozdravili američki Predsednik i Potpredsednik, a na govornicama su se našli i prvi ljudi najvećih računarskih firmi.
nopreview
Standardno pouzdan
Pavle Peković
Intranet, klijent-server rešenja, grafičke aplikacije donose nov kvalitet u informacione sisteme, ali i traže snažniji hardver, pre svega server. Jedan od kandidata je Unisys Aquanta DS/2, dvoprocesorski Pentium II.
nopreview
Procesori na raskršću
Aleksandar Veljković
Izbor procesora postaje sve složeniji, jer se Pentium II deli na dve porodice, a AMD čeka u prikrajku... U opširnom prikazu prezentiramo rezultate merenja, upoređujući performanse sa rezultatima "klasičnog" Pentium-a II.
nopreview
Za šaku megaherca
Nenad Vereš
Uvek može brže, čak i ako je Pentium II u pitanju. Ubrzavanje procesora ili overklokovanje je sve popularniuje... vredi li se upustiti u avanturu?
nopreview
Diskovi na probi
Aleksandar Šušnjar
Svako razmišljanje o novom računaru neminovno obuhvata i izbor tipa, brzine i kapaciteta hard diska... Testirali smo tridesetak modela.
nopreview
Savršenstvo sa reputacijom
Aleksandar Veljković
Izazovu zvanom 3D akceleracija nije mogao da odoli ni čuveni Matrox - upravo je promovisan čip G200. Koliki su njegovi dometi?
nopreview
Za svakoga po nešto
Milan Četić
Na svetsko tržište štampača nedavno su stigla i dva nova Canon-ova modela - BJC 4650 i LBP 660...
nopreview
Optika i mreže
Aleksandar Marinović
Nije malo firmi koje su počele da razmišljaju o optičkim kablovima - šta ih sve čeka na putu do brže mreže?
nopreview
Pouzdana mreža
Slobodan Ljubišić
Mrežna oprema američke kompanija Farallon Computing nije mnogo poznata našoj računarskoj javnosti. Isprobali smo njihove mrežne kartice i hab...
nopreview
Trend: pokretne slike
Predrag Drljača
Uz novi paket Miro, koji karakteriše bolji softver, predstavljamo i novitet: Buz Multimedia Producer firme IOmega.
nopreview
Smena generacija
Saša Krstić
Nastavljajući seriju prikaza handheld PC-ja, predstavljamo naslednika poznatog računara Philips Velo 1 - to je Velo 500.
nopreview
3M ergonomija
Aleksandar Veljković
Može li dobar filter da učini dugotrajni rad pred ekranom prijatnijim i sigurnijim?
nopreview
Prvi utisci
Voja Gašić
Chaintech 6ESA, Mr. Vision ImageIMAGE, Mr. Vision TV Link Samsung 900p monitor, držači za monitore, telefone i hartiju...
nopreview
U korak sa Windows-om
Milan Bašić
Za jedne je prelazak na novu verziju operativnog sistema pitanje prestiža, a za druge stvar o kojoj treba temeljno razmisliti... Detaljno smo testirali Windows 98 i odgovorili na najčešća pitanja.
nopreview
YU Windows 98
Bojan Stojanović
Samo nekoliko koraka deli nas od regularne sistemske podrške za srpsku latinicu i ćirilicu u Windows-u 98. Predstavljamo potrebne "zakrpe" i opisujemo proceduru adaptacije.
nopreview
Peta generacija
Vlada Ćalić
I pored teorija da je izlaskom Windows-a 98 rat browser-a priveden kraju, Netscape i Microsoft su predstavili preview verzije budućih browser-a...
nopreview
Voja Gašić
Adobe je odlučio da radikalno promeni logiku upravljanja u svojim programima. Pogledajmo šta donosi Premiere 5.0.
nopreview
Mathematica i dodaci
Viktor Obuljen
Predstavljamo novu verziju jednog od najpopularnijih programa iz oblasti simboličke matematike: Mathematica 3.0.1.
nopreview
Čarolija projektovanja
Đorđe Grujić
Još od osamdesetih, 3D Studio je najpoznatiji rendering softver. O MAX-u znamo dovoljno, pa zato pogledajmo šta nudi VIZ...
nopreview
Stevan Josimović
Realističnost 3D objekata umnogome zavisi i od tekstura... Pogledajmo koji se programi koriste za njihovu obradu.
nopreview
Biblioteke za ArchiCAD
Đorđe Grujić
I pored 500 objekata koji dolaze uz ArchiCAD, često će vam zatrebati još po nešto...
nopreview
Photoshop za Web
Darko Staničić
Postoje trenuci kada je Photoshop neupotrebljiv u procesu obrade slika. Adobe ImageReady popunjava prazan prostor između Web-a i Photoshop-a.
nopreview
Srpski kurziv i PS fontovi
Bojan Stojanović
Adobe je jedna od retkih DTP firmi koja je razmotrila problem "drugačijeg" kurziva u našoj ćirilici. Kako iskoristiti taj potencijal?
nopreview
Od Access-a do Web-a
Dejan Rudić
Put od baze podataka do Web-a je sve lakši zahvaljujući Microsoft-ovim novim alatima...
nopreview
Ubica BIOS-a
Kristijan Lazić
Leto '98 biće zapamćeno po Windows-u 98, ali i po nekoliko izuzetno destruktivnih virusa - jedan od njih se širi kroz elektronsku poštu, a drugi je u stanju da obriše BIOS na mnogim matičnim pločama, terajući vas tako da nosite računar u servis. Kako da se zaštitite?
nopreview
Mreža postaje složena
Miljan Jovanović
Upoznajmo alate koji su na raspolaganju administratoru mreže sastavljene od NT i Novell servera i Windows radnih stanica.
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
AntiViral Toolkit Pro, Microangelo 98, QuikTakes, Reptile i WinZip 7.0.
nopreview
Napast zvana spam
Berislav Todorović
Da li vas zasipaju elektronskim porukama u kojima vam nude razne proizvode ili usluge? Kako sprečiti SPAM mail?
nopreview
Ruski satelitski navigator
Dragan Kujović
Početkom 2000. godine biće finalizovan ruski globalni navigacioni sistem GLONASS. Hoće li on nadmašiti GPS?
nopreview
Atila Čipa
Da li ste razmišljali o mogućnosti da svom računaru naložite da se, u slobodno vreme, udruži sa drugim sličnim računarima i pomogne im u rešavanju nekog problema od globalnog značaja? Projekat distributed.net predlaže upravo takvu saradnju...
nopreview
Muzeji sveta
Vesna Milošević
Uz pomoć Interneta, kod kuće možete da napravite plan obilaska i da pronađete galerije i izložbe koje vredi videti, širom sveta.
nopreview
Beskorisno!?
Aleksandar Petrović
Čovek ne živi samo od hleba: čak i neke sasvim beskorisne prezentacije privlače hiljade Web surfera. Potražili smo neke od najpopularnijih "beskorisnih" strana na Web-u.
nopreview
RoboCup 98
Bojan Stojanović
Iako su za sada trapavi i spori, roboti koji igraju fudbal će se, ako je verovatni prezentacijama na Web-u, u narednom veku suprotstaviti čoveku...
nopreview
Dejan Ristanović
SezamPro je letnje mesece iskoristio za veliku nagradnu anketu. Rezultati su veoma interesantni...
nopreview
pc038ogl.zip
(0.84 KB)
Crtanje primitivama
Nebojša Vasiljević
U nastavku serije o OpenGL programiranju, opisaćemo raspoložive geometrijske primitive i ilustrovati njihovo korišćenje.
nopreview
Brži Visual Basic
Ivan Sekulović
Put od neefikasnog do brzog koda nije dug: pridržavanjem nekih elementarnih pravila postići ćete iznenađujuće rezultate...
nopreview
pc038agn.zip
(0.55 KB)
Programirajte agente
Vladimir Ilić
Da li ste poželeli da program dopunite animiranim likom nalik na spajalicu ili Ajnštajna iz paketa Office 97? Sve potrebne alate Microsoft vam je stavio na raspolaganje... i to besplatno!
nopreview
Multimedija
Emin Smajić
The Complete National Geographic (100 godina ovog slavnog časopisa na 30 CD-ROM-ova), Lost Animals, Music Central i Under African Skies.
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Odabrani bajtovi
Emin Smajić
nopreview
Vedra strana
O programima koje je nemoguće ugasiti (hvala Bogu da izmisliše reset taster), Cyrix-ovom dijetalnom gigabajtu, Pentium II računaru iz zone sumraka, malim tajnama uspešnih servisera, otvaranju CD-a modemom i drugim događajima koji pokreću kompjutersku industriju...
nopreview
Sve o diskovima
Aleksandar Šušnjar
Časopis "PC" je pripremio megatest preko 30 modernih diskova - rezultati su prezentirani u okviru teksta, dok smo umetak posvetili opširnijoj diskusiji ovih važnih uređaja. Naučićete kakvi diskovi i disk interfejsi postoje, koji je pogodan za kakve primene, na šta treba obratiti pažnju pri izboru, instalaciji i korišćenju, ali i pregledati detaljne karakteristike savremenih modela i uporediti njihove performanse.


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter