GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #38 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Na papiru i CD-ROM-u
PC Press nije koristio letnje mesece samo za odmor - pripremili smo knjigu "PC 98", elektronsko izdanje "PC"-ja na CD-ROM-u, a završavamo i kolekciju softvera u javnom vlasništvu, SezamFile Jesen '98...
- PC #38 (Septembar 1998)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Na papiru i CD-ROM-u

Naš časopis se trudi da ažurno prati razvoj programa od suštinskog značaja za profesionalne korisnike računara – pre svega operativnih sistema i integrisanih poslovnih paketa kao što je Microsoft Office. Naša ranija specijalna izdanja, koja su veoma dobro prošla na tržištu, uverila su nas da čitaoci traže knjige koje će sveobuhvatno pokriti neku oblast i pojaviti se u knjižarama u trenutku kada oni počinju da koriste odgovarajući paket, dakle odmah po njegovoj promociji.

O Windows-u 98

Svesni činjenice da su dva pomenuta zahteva često u koliziji (za proučavanje kompleksnih paketa potrebno je značajno vreme, koje je teško pomiriti sa zahtevom da knjiga izađe odmah posle softvera), pripreme za specijalno izdanje „PC 98“ počeli smo znatno pre nego što je fiksiran datum promocije novog Windows-a. Zahvaljujući dobroj saradnji sa firmom Microsoft i njenim predstavnicima i distributerima u Jugoslaviji, ažurno su nam stizali CD-ROM-ovi sa beta verzijama Windows-a 98, uz opsežnu dokumentaciju. Znali smo da će u finalnoj verziji biti i nekih izmena (ispostavilo se da je izmena manje nego što smo očekivali), ali je bitan deo knjige mogao da bude pripremljen i dok se čekalo na promociju. Tako je jul bio dovoljan za završavanje knjige, njenu tehničku pripremu i štampu – prvih dana avgusta, izdanje „PC 98“ se našlo u rukama pretplatnika i na prodajnim mestima našeg časopisa. Autori su Vlada Ćalić, Aleksandar Petrović i Dejan Ristanović.

Podnaslov izdanja „PC 98“ je „Windows 98 i savremeni Internet“ – to je knjiga pisana sa ambicijom da zadovolji kako potrebe početnika, koji prave prve korake u svetu PC-ja, tako i čitalaca koji su, kroz svakodnevni rad, savladali osnove upotrebe Windows-a i korišćenja servisa Interneta. Želja nam je bila i da, nakon čitanja knjige, korisnik bude u stanju ne samo da efikasno radi sa Windows-om, već i da prati računarske časopise, Web strane i drugu literaturu.

Preko 300 strana knjige podeljeno je u tri dela. U prvom, najopširnijem delu bavili smo se samim Windows-om: njegovom upotrebom, radom sa programima, podešavanjem... Drugi deo knjige je posvećen Internet Explorer-u, pratećim programima poput Outlook-a 98 i Outlook Express-a, servisima Interneta i pravljenju Web strana. Treći deo se bavi podešavanjem računara za pristup Internetu (detaljno su opisani kako pristup modemom, tako i korišćenje ISDN linije i uspostavljanje permanentne veze iznajmljenim vodom), sadržajima na Internetu, pretraživanjem tih sadržaja i zanimljivim lokacijama na Mreži koje možete da posetite.

Uz malo Jave...

CD-ROM „PC 98“, elektronsko izdanje našeg časopisa, distribuira se ekskluzivno uz knjigu. Na CD-u se nalazi kompletan sadržaj prvih 35 brojeva časopisa „PC“, što obuhvata sve tekstove i ilustracije koje su ih pratile: slike, dijagrame, tabele... Tekstovi su dati u PDF formatu, pa na ekranu izgledaju upravo kao na papiru. Svaka strana se, naravno, može i odštampati. Isti tekstovi su dati i u HTML formatu, radi lakšeg čitanja na ekranu.

CD-ROM „PC 98“ donosi i bitno unapređene mehanizme pretraživanja, koje su sugerisali čitaoci našeg prethodnog elektronskog izdanja. I dalje je tu mogućnost pregleda tekstova po brojevima, temama, ključnim rečima i autorima, ali i mogućnost da pretražujete same tekstove (a ne samo abstrakte i ključne reči) i pronađete bilo koju reč ili frazu u njima. Kada sledeći put budete razmišljali o kupovini uređaja ili instalaciji programa, za trenutak ćete, navodeći njegovo ime, pronaći prikaze proizvoda koje je „PC“ objavio.

Postoji i mogućnost zadavanja složenih upita: navodite reči i fraze koje se javljaju ili se ne smeju javiti u tekstu, uz korišćenje džoker znakova, sužavate izbor i pronalazite tekst. Sistem za indeksiranje i pretraživanje je, koristeći jezik Java, realizovao Aleksandar Šušnjar, a elektronsko izdanje je pripremio Darko Staničić. Cena kompleta „PC 98“ (knjiga i CD-ROM) je 270 dinara – možete ga naručiti koristeći karton iz ovog broja časopisa.

Volite li softver?

Elektronsko izdanje „PC“-ja je popunilo CD „PC 98“, ali se našlo mesta i za nešto softvera: prednost smo dali rešenju za instalaciju YU slova na Windows-u 98 (autor Bojan Stojanović), softveru za pristup Internetu i programima koji su potrebni da bi se elektronsko izdanje koristilo (npr. Adobe PDF Reader). No, uz novi Windows je potrebno mnogo više novih programa – autori shareware softvera požurili su da se prilagode novoj generaciji operativnog sistema, a izašao je i niz novih drajvera, antivirus programa, dodataka...

Zato smo, u saradnji sa najvećim domaćim on-line sistemom SezamPro, pripremili kolekciju softvera u javnom vlasništvu SezamFile Jesen ‘98, na dva CD-a. Iako ovo izdanje predstavlja nastavak prošlogodišnje SezamFile kolekcije, uneseni su važni koncepcijski noviteti. Fajlovi su, osim kratkog opisa, dobili i detaljan abstrakt, koji precizno opisuje program, daje naznaku o verziji i operativnim sistemima kojima je prilagođen, kao i eventualna ograničenja pri upotrebi (važno kod shareware programa). Kratki i dugi opisi programa mogu da se pretražuju, što garantuje da ćete fajl lako i brzo pronaći.

Umesto podele fajlova po direktorijumima koji podsećaju na DOS, opredelili smo se za organizaciju po sekcijama, pošto podela po operativnim sistemima više nije bitna – praktično svi programi su pisani za 32-bitni Windows (95, 98 ili NT 4), s tim što smo zadržali nekoliko „besmrtnih“ DOS programa kao što su arhiveri i alati za detekciju virusa. Posebno ističemo sekciju Start, skup programa koje treba instalirati odmah posle operativnog sistema, kao i rešenje za korišćenje ćirilice i YU latinice pod Windows-om.

Iz sadržaja kolekcije

Kolekciju SezamFile Jesen ‘98 čine sekcije: Drivers (Windows 95/98/NT4 drajveri za matične ploče, grafičke i zvučne kartice, modeme, skenere itd), Internet (klijenti za korišćenje servisa Interneta, alati za izradu Web strana, serverski softver, Java interpretatori i dokumentacija... tu su i najnovije verzije Internet Explorer-a i Netscape Communicator-a sa bezbednosnim „zakrpama“, kao i Outlook 98), Office (programi koji će olakšati poslovnu primenu računara, naročito ako ste se opredelili za Microsoft Office 97), Editor, Font (kolekcija fontova sa YU slovima i alati za manipulaciju fontovima), Antivirus, Archiver, Utility (razni uslužni programi), Multimedia (programi za manipulaciju slikom i zvukom, sa posebnim osvrtom na MP3), Update (zvanična unapređenja operativnih sistema Windows 95, 98 i NT, poslovnog paketa Office i drugih važnih programa kao što su Corel DRAW!, Adobe Photoshop itd), YU (sve što je potrebno da biste instalirali i koristili YU slova), Shell (alternativni komandni procesori) i Misc (sve što ne spada u nabrojane kategorije).

Korisnici ove kolekcije imaće prilike da uživaju i u GPS softveru koji je opisan u letnjem broju „PC“-ja, sa kartama Beograda i Jugoslavije. Ukoliko imate neki GPS Receiver, dovoljno je da ga uključite u vaš prenosivi računar i u svakom trenutku ćete znati gde se nalazite i kako da stignete do odredišta. Čak i ako nemate GPS uređaj, sa zadovoljstvom ćete atlase i auto-karte zameniti veoma detaljnim planovima, sa položajima ulica pa čak i kućnim brojevima, koje pregledate na ekranu vašeg računara.

Našlo se mesta i za zabavne sadržaje: u sekciji Fun sakupili smo desktop teme, screen saver-e, zvukove, ikone, prateće programe... sve ono sto će učiniti rad sa računarom prijatnijim i prilagoditi okruženje vašem ukusu. Sekciju Games čine probrane igre u javnom vlasništvu, kao i demo verzije komercijalnih igara: Quake II, Descend, Tomb Raider 2, Jazz Jackrabbit 2, Outwars, Moto Racer GP... Tu su i razna unapređenja za igre, kao i kompletni scenariji, opisi domaćih aviona i aerodroma, koji se ugrađuju u Flight Simulator 95/98.

U trenutku kada završavamo ovaj tekst, kolekcija SezamFile je u proizvodnji – izaći će nekoliko dana posle ovog broja „PC“-ja. I dalje možete da je naručite, po pretplatnoj ceni od 145 dinara, čemu treba dodati 15 dinara za pakovanje i poštarinu.

PC Press se nije odmarao tokom letnjih meseci – pripremili smo specijalna izdanja koja su, čak i pre izlaska na tržište, privukla pažnju korisnika računara. „PC 98“ je popularno pisano uputstvo za Windows 98, knjigu prati elektronsko izdanje „PC“-ja na CD-u, a završavamo i kolekciju softvera SezamFile Jesen ’98...

SLEDEĆI TEKST U PC #38
nopreview
Peta premijera
Voja GašićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter