GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #169 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Axis na 5 Mp
Mladen Mijatović
Kamera Axis P1347 ima neouobičajeno visoku rezoluciju. Koliko 5 megapiksela znače kada je u pitanju profesionalni video-nadzor?
- PC #169 (Septembar 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Axis na 5 Mp

Axis P1347. Interfejsi: RJ-45 Ethernet (PoE); 3,5 mm audio; I/O interfejs; SD/SDHC slot (lokalni storage) • Napredne funkcije: P-iris, focus assistant, remote back focus, pixel counting, multiview, digitalni PTZ • Rezolucija: Od 160×190 do 2048×536 (1080p) @ 30fps, 2048×1536 (3 Mp) @ 20fps, 2560×1920 (5 Mp) @ 12fps • Kompresija: H.264 (MPEG-4 AVC), Motion-JPEG. MP cena: 1.685 evra.

Palo mi je na pamet da započnem ovaj tekst kratkim podsećanjem na nove modele Axis‑ovih IP kamera koje smo vam predstavili u poslednjih godinu dana. Onda sam shvatio da ih ima previše – činjenica je da beležimo pravu poplavu novih modela, pa je to očigledan pokazatelj da bezbednosna industrija sve više prepoznaje superiornost IP rešenja i da je sve odlučnija orijentacija tržišta ka IP video‑nadzoru. Samo u novoj seriji s prefiksom P13 pojavilo se pet različitih kamera, a ako računamo i varijante namenjene radu u svim klimatskim uslovima, čak devet modela. Neke smo već prikazali, a sada predstavljamo novog, najjačeg člana porodice – Axis P1347 rezolucije čitavih 5 megapiksela.

U svetu digitalnih fotoaparata ova rezolucija ne zvuči impresivno, ali IP kamera treba tu sliku da komprimuje i prenese u realnom vremenu, tako da je za pokretne slike 5 Mp vrlo velika vrednost. Budući da se na ovom polju prepliću termini „megapikselna rezolucija“ i „HDTV rezolucija“, već u zavisnosti od toga koji marketinški pristup odaberu određeni proizvođači, treba reći da se prvi termin odnosi na kamere koje imaju rezoluciju višu od jednog megapiksela, a drugi na kamere koje imaju rezoluciju jednaku televizijskom HD standardu: 1280×720 (720p) ili 1920×1080 (1080p), što je takođe u oblasti megapikselnih rezolucija. Ukratko, ista kamera može da ponese oba ova epiteta, a upravo je tako s modelom Axis P1347. Kamera može istovremeno dati više paralelnih video‑strimova u različitim rezolucijama i s različitim parametrima kompresije, frejmrejta i sl., pa se tako može podesiti da radi i u Full HD (1080p) režimu sa frejmrejtom od 30 slika u sekundi, ali i u nižim rezolucijama, sve do 160×90 tačaka. Naravno, podržan je i stream od punih 5 megapiksela, ali u tom slučaju dobijate samo 12 slika u sekundi.

U kameri Axis P1347 sakupljene su sve dobre osobine/odlike koje smo dosad viđali kod modela ovog švedskog proizvođača, sa izuzetkom motorizovane PTZ platforme. Softverska obrada, ipak, omogućava digitalne pan/tilt/zoom funkcije, a tu je i multiview funkcija pomoću koje možete odabrati do osam proizvoljnih delova unutar slike i definisati posebne video‑strimove za svaki od njih. Tako se dobija utisak da scenu snima osam različitih kamera.

Instalacija kamere je pojednostavljena, pre svega zahvaljujući tehničkim pomagalima za izoštravanje slike. Focus assistant prepoznaje oštrinu slike i signalizira je montažeru koji ručno podešava sočivo menjanjem boje signalne LED lampice na kućištu kamere, a funkcija remote back focus omogućuje fino daljinsko podešavanje oštrine kroz Web grafički interfejs. Model radi i u dnevnim i u noćnim uslovima, a može se opremiti i posebnom P‑blendom koja poboljšava kontrast, jasnoću, rezoluciju i dubinsku oštrinu slike (pogledajte PC #165).

U sistemima video‑nadzora postoje neka pravila koja definišu najmanji broj tačaka u slici koji je neophodan da bi se, recimo, uspešno prepoznalo lice čoveka ili pročitao broj registarske tablice. Automatski brojač se brine o poštovanju tih pravila tako što broji piksele u zadatom delu slike. I za kraj da kažemo postoji i verzija P1347‑E, s kućištem za montažu pod vedrim nebom, otpornim na sneg, kišu, sunce, prašinu i temperature od ‑40 do +50°C, što dodatno širi ionako široke mogućnosti za primenu ove kamere.

Korisne adrese:

IP Way
http://www.ipway.rs/

BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter