GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #161 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
SilverStone Raven R01
Aleksandar Veljković
Kada smo već pomislili da su nam svi bitniji proizvođači PC kućišta poznati, na našem tržištu se pojavila firma SilverStone, koja pretenduje na svetski vrh. Isprobali smo Raven RV01...
- PC #161 (Decembar 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

SilverStone Raven R01

SilverStone Raven RV01. Tipovi matičnih ploča: Micro ATX, ATX, EATX • Ležišta za diskove: 6×3,5“, 5×5,25“ • Ležišta za kartice: 7 • Ventilatori: 2×180 mm, 1×120 mm • Dimenzije: 280×616×660 mm • Masa: 15 kg. Cena: 19.305 dinara.

Kada smo već pomislili da su nam svi bitniji proizvođači PC kućišta poznati, na našem tržištu se pojavila firma SilverStone, koja kvalitetom izrade, materijalima, dizajnom i tehnološkim rešenjima svojih proizvoda spada u sam svetski vrh. Da bismo na pravi način sagledali njihove domete, stigao nam je na test najjači model tower kućišta, čiji dizajn sa ravnim površinama koje se spajaju tupim uglovima neodoljivo podseća na konture stealth bombardera, a konstrukcijska rešenja mogu da zadovolje najzahtevnije korisnike, od serverskih primena do overklokera i gejmera.

Neobičan dizajn kućišta u prvi mah vas navodi da se upitate gde mu je prednja a gde zadnja strana. Enigma se razotkriva kada okrenete dva kružna osigurača da biste skinuli zadnju polovinu gornje maske – pod njom se ukazuju slotovi za kartice i jedan ventilator od 12 cm, a kada skinete i stranicu, postaje vam jasno da je ovde reč o jednom od onih kućišta kod kojih je matična ploča rotirana za 90 stepeni kako bi se maksimizovala efikasnost hlađenja komponenti i olakšao pristup.

Spolja nailazimo na još dopadljivih elemenata, poput masivnih klizećih prednjih vratanaca sa oprugom koja ih automatski podiže kada otpustite prekidač, maskirajući pet ležišta za 5,25“ uređaje, dok su Power i Reset tasteri smešteni s gornje strane, uz dva USB-a, FireWire i zvučne konektore ispod poklopca. Šuma kablova koja obično karakteriše poleđinu PC kućišta ovde je elegantno izbegnuta, jer se svi kablovi sabiraju ispod gornjeg poklopca i grupisani napuštaju kućište pri samom njegovom vrhu, pozadi.

U konceptu po kome je napravljen RV01, napajanje se smešta sa zadnje strane na samom dnu i praktično je potpuno odvojeno od unutrašnjosti kućišta. U njegovom produžetku, zauzimajući celom dubinom donjih desetak centimetara visine kućišta, nalazi se vazdušni tunel sa dva velika otvora odozdo i otvorima sa strane, čiji je zadatak da obezbedi dovoljne količine vazduha koji će dva snažna ventilatora prečnika 18 cm (700 rpm) odozdo ubacivati u kućište – jedan u smeru matične ploče i kartica, a drugi prema 3,5“ diskovima. Svi pomenuti otvori zaštićeni su filterima protiv prašine, koji se veoma jednostavno skidaju da bi se mogli lako oprati. Za izbacivanje toplog vazduha zadužen je ventilator od 12 cm na gornjoj strani, smešten paralelno sa pozicijom procesora.

Sva ležišta za diskove, bilo ona veličine 5,25“, ili od 3,5“, omogućavaju izuzetno laku demontažu – dovoljno je pritisnuti taster sa strane i izvući disk. Za 3,5“ diskove pripremljena su posebna plastična ležišta koja se izvlače zajedno s diskom, i koja su kompatibilna sa hot‑swap adapterima (diskovi se mogu zameniti bez isključivanja računara). Još jedan vrlo zanimljiv detalj su i osigurači kartica, koji se spuštaju sa strane do visine kartice, držeći ih čvrsto u ležištu i tako ih čuvajući od ispadanja. Sigurnost, koja ima i svoju cenu...

Korisne adrese:

MicroSystems
http://www.racunari.net




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter